Editura Evenimentul si Capital

Marii amatori de „Special Gold” au până-n 22 de ani

69c1ce08aad97a12866670e9fe1b8c04
Autor: | | 64 Comentarii | 0 Vizualizari

„Bag «Special Gold» de când a apărut şi nu sunt dependent, nu mi-e rău sau altceva. Minciuni, minciuni, minciuni despre «Special Gold»”, se bate cu pumnul în piept un cititor, pe forumul evz.ro.

Ca el, alte câteva zeci de tineri jură că praful legal - care se vinde ca sare de baie, nerecomandată consumului, la 50 de lei/0,25 de grame, în „magazinele de vise”, şi pe care Ministerul Sănătăţii insistă să nu-l pună sub control -, cum au făcut alte state europene - nu le face niciun rău, ba dimpotrivă. De cealaltă parte a baricadei, alte zeci de tineri afirmă, sub protecţia anonimatului, că se bucură cu regularitate de „Special Gold” şi nu de puţine ori au trebuit să suporte în tăcere efectele: dureri musculare, dureri ale nasului şi ale maxilarului, anorexie, insomnii, deprimare, epuizare fizică şi psihică, halucinaţii. „Are la bază un drog nou” Specialiştii spun că, în ultimele zile, tot mai mulţi părinţi sau prieteni ai consumatorilor de „Special Gold”, substanţă perfect legală în România, le-au cerut ajutorul, apelând la terapie sau chiar la internare. „Pericolul nu este nici pe departe unul închipuit. «Special Gold», această «sare de baie» aparent inofensivă, are la bază un drog foarte nou, recent sintetizat şi scos pe piaţă de producători”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, director executiv al ALIAT - Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor. „Această substanţă, 4-metylmethcathinone, sau mephedronă, face parte din familia amfetaminelor. Intoxicaţia cu mephedronă are aceleaşi caracteristici clinice cu cele ale intoxicaţiei cu metamfetamina”, adaugă Hriscu. Potrivit acestuia, în ultima săptămână - de când ALIAT a început o campanie anti-„Special Gold”, iar EVZ a prezentat, în mai multe episoade, efectele nocive ale prafului pe care autorităţile române se încăpăţânează să-l lase la îndemâna puştilor de liceu -, au ieşit la iveală tot mai mulţi dependenţi de „sare de baie”. „Atât la ALIAT, cât şi la clinica privată la care lucrez a crescut numărul de telefoane, părinţii sună îngrijoraţi să ceară sfaturi, persoanele dependente cer sfaturi de la specialiştii în domeniu. Cei mai mulţi dintre amatorii de «Special» au vârste de până în 20-22 de ani”, a declarat Eugen Hriscu, potrivit căruia cele cinci decese recente din Capitală, ca urmare a excesului de „Special”, nu sunt vorbe goale. Din păcate însă, decesul acestora nu poate fi documentat clinic, întrucât subs tan ţa 4-metylmethcathinone se află încă în fază de cercetare. „Este vorba despre un drog sintetic care nu a fost studiat de farmacologi pe termen lung, dar se spune că este noul ecstasy. Este mai grav că substanţa este produsă în laboratoare clandestine, care nu se află sub niciun control al vreunui organism specializat”, explică farmacistul Răzvan Căpăţînă, director executiv al unei companii farmaceutice. Efectele prafului în cazul consumului repetat sunt foarte grave: „Comportament antisocial, halucinaţii, dependenţă fizică şi psihică, tulburări cardio-vasculare, comă şi moarte. Ultimele trei sunt succesive”, arată specialistul.

"Poate că numărul consumatorilor ar fi mult mai mic dacă aceştia ar şti cu adevărat ce bagă în ei. Iar «Special Gold» nu este singurul praf legal din «magazinele de vise». Mai există, şi se cumpără foarte bine, şi «Charge», «Magic» şi «Crush».", Teresa 25 de ani, fostă consumatoare de „Special Gold”
STUDIU ANTIDROG Cei care ascultă manele consumă mai puţin
  • Substanţele psihotrope - categorie în care e inclusă şi 4-metyl methcathinone, amfetamina din „Special Gold” - sunt în topul preferinţelor celor care consumă droguri în spaţii de relaxare (cluburi, baruri, petreceri private). Canabisul (marijuana, haşiş), tranchilizantele/somniferele şi amfetaminele sunt în top trei, fiind urmate de ecstasy, LSD, cocaină, heroină şi ciuperci halucinogene, indică un raport realizat de Agenţia Antidrog, în 2008.
  • Potrivit studiului, doi din zece tineri au ales amfetamine în ultimul an. Altfel, amatorii de substanţe psihotrope spun că amestecă marijuana cu alcool, amfetamine şi exctasy, pentru un efect mai puternic.
  • Cercetarea on-line mai arată că tinerii care fumează marijuana ascultă cu precădere rock şi house, iar cei care aleg amfetamine - punk şi house. Fanii manelelor consumă mai puţine droguri decât ceilalţi.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate