Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul zilei a avut dreptate! MARIAN MUNTEANU A SCRIS CU MÂNA LUI NOTELE DIN DOSARUL SECURITĂȚII

Marian Munteanu
Autor: | | 15 Comentarii | 4437 Vizualizari

CNSAS a discutat ieri, în ședință, și raportul de expertiză a scrisului de pe Angajamentul de colaborator al Securității, sub numele de „Ioan”, semnat de Marian Munteanu în anul 1988. Concluzia specialistului în grafoscopie a fost clară: Marian Munteanu a scris și a semnat atât Angajamentul, cât și notele din dosar.

Verdictul anunțat de CNSAS într-un comunicat în care se vorbește despre „1 persoană”, fără a nominaliza, este cel obișnuit și permis de lege, asupra căruia am și atras atenția în articolul publicat duminică pe site-ul EVZ: Marian Munteanu nu a făcut poliție politică.

Asta înseamnă că notele sale nu au provocat rău altor persoane. Doar că discuția era dacă a colaborat cu Securitatea sau nu, adică dacă el a scris Angajamentul și notele informative despre studenți străini etc., așa cum se solicita în sesizarea înaintată CNSAS de către Alina Mungiu în primăvara acestui an. Acest lucru îl demonstrează acum raportul de expertiză, solicitat de CNSAS unui grafolog, acreditat de Ministerul Justiției. Prin raportul său, specialistul a confirmat că Marian Munteanu este cel care a scris notele din dosar.

Putem astfel spune că Marian Munteanu „a colaborat” sau „a ajutat” Securitatea, dar în niciun caz că NU a avut nicio tangență cu această instituție

Desecretizarea Arhivelor Securității a devenit un mare secret

Am fost ieri dimineață la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității cu intenția de a participa, în calitate de jurnalist, la ședința Colegiului, programată pentru ora 10.00. La intrare, un jandarm. M-am prezentat și i-am comunicat motivul vizitei. Mi-a luat buletinul și legitimația. Apoi a intrat în biroul din fața mesei la care stă în hol, la Relații cu Publicul. S-a întors și a telefonat la „Biroul de presă”. Cum nu răspundea nimeni, l-am rugat să-mi facă biletul de intrare, deoarece trecea timpul și începea ședința.

Un ecuson care nu e bun la nimic

La ora 9.45 aveam ecusonul pe care scria PRESA în piept și bonul de intrare în buzunar. Dar, altă problemă, nu puteam intra neînsoțit. I-am zis că vreau să merg la președintele CNSAS. Alt telefon, niciun rezultat. Văzându- mă nerăbdător, m-a întrebat dacă știu pe cineva din instituție. I-am spus numele unui membru al Colegiului cu care am fost coleg în mai multe redacții. A sunat la biroul acestuia. Mi-a zis că o să vină secretara fostului meu coleg să mă preia. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, a coborât chiar demnitarul. Auzind despre ce e vorba, i-a spus jandarmului să sune din nou la ofițerul de presă.

Cererea scrisă și respinsă

A venit o doamnă amabilă, care mi-a spus să fac o cerere de a participa la ședință, cu care va merge să obțină aprobarea. Ședința începuse de minute bune. Am scris-o pe un colț de masă. A urcat cu ea. Se apropia de 11.00 când a coborât și, destul de fâstâcită, m-a anunțat că nu pot participa. Am întrebat, invocând legea de funcționare a CNSAS, de ce? Mi-a explicat că legea are o hibă. Se bate cap în cap cu legislația privind protecția datelor personale, iar membrii Colegiului dezbat cu acestea pe masă. Am înțeles și asta, dar am precizat că vreau să știu verdictul în cazul lui Marian Munteanu și că aș dori să am o discuție, după ședință, cu președintele Consiliului.

Nici stenogramă nu am pupat

Tot ce am obținut a fost promisiunea că voi primi un comunicat, pe care nu l-am primit. Am găsit pe site-ul instituției, mai târziu, unul eliptic, care se referă la persoane în general. În plus, am făcut o cerere, în care am solicitat să mi se pună la dispoziție stenograma șe dinței. Am înțeles că e aproape imposibil s-o primesc în aceeași zi, fiind mult de transcris, așa că am specificat că mă interesează doar partea dezbaterii privind dosarul lui Marian Munteanu. Nici asta nu s-a putut. Cererea are numărul de înregistrare RCG 1904/16 din 18 oct. 2016. Am plecat, rămânând să revin după terminarea ședinței, cu un telefon înainte.

În Colegiu a ieșit tărăboi

După ora 13.00, am revenit cu un telefon. Ofițerul de presă mi-a confirmat că ședința s-a terminat, dar nu are rost să mă întorc pentru că mai mult de un comunicat nu voi obține. Mi-a mai precizat, lucru știut, că în comunicat nu va apărea niciun nume.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate