Editura Evenimentul si Capital

Marian Munteanu, dovedit colaborator al Securităţii de expertiza grafologică

Marian Munteanu continuă să susțină că nu a colaborat cu Securitatea
Autor: | | 10 Comentarii | 8258 Vizualizari

Colegiul CNSAS va lua mâine în discuţie dosarul de la Securitate al fostului lider al Pieţei Universităţii. Decizia de a se face o expertiză grafologică a venit ca urmare a declaraţiilor lui Munteanu, pentru a se evita un scandal public pe această temă

Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea lui Ceaușescu . Informația a apărut cu ani în urmă și a fost reanalizată în primăvară, când Munteanu a fost nominalizat de PNL drept candidat la Primăria Capitalei. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va dovedi săptămâna aceasta că liderul politic, care acum și-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare, a scris cu mâna lui toate documentele aflate în dosarul preluat din arhiva Securității, neau informat surse de încredere. Astfel se va demonta întreaga apărare de până acum a lui Marian Munteanu, care a susținut că nu a scris şi semnat niciun document în relația cu Securitatea.

La CNSAS a ajuns Nota cu concluziile expertizei grafologice. A venit într-un singur exemplar, cum este şi normal, şi se află la preşedintele Consiliului, care le-a arătat-o membrilor Colegiului, pentru că marţi se va lua în discuţie cazul Marian Munteanu. Întregul Raport de expertiză urmează să sosească prin poşta specială. La baza deciziei va sta exact rezultatul final transmis deja preşedintelui CNSAS.

Apariţia angajamentului de colaborator

Pentru prima dată, angajamentul de colaborator cu organele de Securitate, semnat de Marian Munteanu, a apărut în revista „Revanşa”, a cărui director era Nica Leon, în nr 11, anul II, din 1991. Documentul era însoțit de o chitanță care atesta că a fost plătit pentru serviciile sale. Potrivit acestuia, Marian Teofan Dragoș Munteanu, pe numele său complet, a semnat la data de 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, devenind astfel, sub nume conspirativ, „Ioan”, informator al Direcţiei Securităţii Statului.

Racolarea din 1988

În cursul lunii iunie a acestui an, ziarul Adevărul a reluat povestea legăturii dintre Marian Munteanu și Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, susținând că: În martie 1988, după o întâlnire aproape amicală cu doi „aghiotanţi” ai fostului regim, Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, semnează, ca persoană de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat „Ioan”, nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative.

Totodată, Adevărul afirma: „Lista de relaţii”, aşa cum a fost păstrată printre documentele din dosarul lui Marian Munteanu de la CNSAS, este scrisă de acesta în 24 martie 1988, cu doar patru zile înainte de semnarea angajamentului cu Securitatea. Pe listă, Munteanu trece numele lectorului de limba portugheză, dar şi numele a patru studenţi chinezi, a unui student iugoslav şi a unuia din SUA, cu care era coleg de facultate. În finalul documentului pe care îl semnează cu numele Munteanu, oamenii Securităţii, care iniţiaseră întâlnirea mai mult de tatonare în vederea racolării tânărului student la Filologie, precizează că „prezentul material a fost obţinut pentru cunoaşterea posibilităţilor informative ale candidatului în rândul cetăţenilor străini”.

„Nu sunt note informative, ci declarații”

Imediat după apariția acestor informații, Marian Munteanu a dat o mulțime de declarații, în care încerca să explice că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea, că a fost arestat, amenințat etc.

„Sunt sute de semnături pe sute de pagini care reprezintă declarații făcute în anchetă, semnate cu numele meu. În acele anchete am încercat să nu pun în pericol vreodată pe cei din anturajul meu, după cum reiese din documentele publicate, însă acelea nu erau note informative. Nu sunt note informative, repet, ci sunt declarații, așa cum se dau și acum. Ei mizează pe faptul că tinerii de acum nu știu ce însemna să fii arestat de Securitate în 1987. S-au făcut presiuni asupra mea să colaborez, dar nu am semnat niciodată un angajament, tocmai pentru că nu eram o persoană în favoarea Securităţii. Această activitate a continuat și după 1990. Sunt convins că CNSAS va da un verdict corect, de necolaborare cu Securitatea. Voi declanșa acțiuni în instanță pentru a dovedi că am fost o persoană pusă sub observație de Securitate, amenințată, arestată”, spunea Marian Munteanu. (Simona Ionescu)

De ce s-a făcut expertiza grafologică

Verificarea colaborării lui Marian Munteanu cu Securitatea a fost cerută de Alina Mungiu Pippidi, care avea calitatea de a face solicitarea deoarece au fost împreună într-o organizaţie neguvernamentală. Raportul preliminar a ajuns joi la CNSAS. A fost citit şi discutat în Colegiu, fiind în posesia preşedintelui Colegiului, Dragoş Petrescu. Precizăm că şedinţele Colegiului sunt înregistrate audio şi video. Marţi ar trebui să se ia în discuţie dosarul. Expertiza grafologică s-a făcut ca urmare a faptului că Marian Munteanu a contestat public toate documentele din dosar. A durat destul de mult până au fost expertizate toate documentele. Probe de scris pentru acea perioadă au fost ridicate din arhiva Universităţii Bucureşti, la cererea oficială a Serviciului juridic al CNSAS. Deşi Marian Munteanu şi-a consultat şi copiat întregul dosar aflat la CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, el nu a contestat niciodată în scris autenticitatea documentelor din el. Decizia de a se face o expertiză grafologică a fost luată de membrii Colegiului CNSAS, ca urmare a declaraţiilor publice ale lui Marian Munteanu, pentru a se evita un scandal public pe această temă.

Lider ASC şi membru PCR

Revoluţia din Decembrie 1989 l-a prins pe Marian Munteanu în poziţia de lider al Asociației Studenților Comuniști (ASC) pe an în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, unde era student la Secția română-portugheză. „La prima şedinţă ASC, Marian a fost propus ca secretar de an, şi ales cu o mare majoritate. A fost reales până în anul III. Era foarte potrivit pentru această funcţie. (…) După Revoluţie mi s-a părut ciudat că a fost din nou reales – de astă dată ca lider al studenţilor în Ligă. Consideram că oamenii care au avut înainte funcţii politice nu ar trebui să conducă şi acum. Marian a fost membru PCR şi de aceea mulţi s-au împotrivit la realegerea lui. Marian a răspuns însă că funcţia pe care a avut-o îi permitea să lupte dinăuntru împotriva sistemului. În rândul celor care s-au opus alegerii lui Marian ca lider al Ligii m-am numărat şi eu“, mărturisea Codrina Pupeza, o fostă colegă, într-un articol publicat în România Liberă.

Replica lui Marian Munteanu

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate