Editura Evenimentul si Capital

Maria Ligor: Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea VOTA la ORICE SECȚIE din afara granițelor

Secție de vot
Autor: | | 1 Comentarii | 176 Vizualizari

Ministrul delegat pentru Relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, miercuri, că MAE va putea propune organizarea de secţii de votare în diaspora pe lângă cele aferente misiunilor diplomatice, iar românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi vor putea exercita preferinţa electorală la orice secţie organizată în afara graniţelor, pe liste suplimentare, informează Agerpres.

"Am adoptat astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. În esenţă, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016 pentru a rezolva două chestiuni pe care le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Explicit, ne referim la faptul că, pe lângă posibilitatea de a organiza secţii de votare la misiunile diplomatice, înţelegând aici ambasade, consulate sau institute culturale, şi, de asemenea, secţii de votare la solicitarea a 100 de alegători care se înscriu cu această preferinţă în Registrul Electoral, am creat şi posibilitatea de a organiza secţii de votare acolo unde au mai fost anterior şi unde, în funcţie de informaţiile de care dispunem, există o prezenţă semnificativă a românilor. Aceste secţii vor fi integrate în lista finală de secţii de votare pentru Diaspora, listă care va fi stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă", a explicat Maria Ligor, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria. 

Ea a precizat că nu există, la acest moment, un număr orientativ al secţiilor de votare care se vor înfiinţa în străinătate în acest an. 

"Nu avem în acest moment un număr orientativ în legătură cu propunerea pe care o vom face în acest an. Pornim, evident, de la ceea ce am avut şi anterior. Numărul orientativ, dacă doriţi, pe care l-am avut la alte alegeri este cam de 300 de secţii, dar asta nu ne constrânge. (...) MAE are obligaţia să trimită, în termen de 30 de zile de la începerea perioadei electorale, lista secţiilor de votare", a spus Ligor. 

Ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni a adăugat că o a doua modificare adusă "vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să poată vota la orice secţie din străinătate". 

"Respectiv, posibilitatea să fie înscrişi în listele suplimentare, indiferent de secţia de votare la care se prezintă. Până în prezent, exista o dificultate în acest sens şi am încercat să eliminăm acest obstacol", a explicat Ligor. 

Ea a menţionat, referitor la folosirea listelor suplimentare, că "principala preocupare care exista anterior era legată de posibilitatea votului dublu sau multiplu". 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate