Editura Evenimentul si Capital

Mari români au povestit de călătoriile lor în lumea mare. Alexandru Borza în China și întâlnirea sa cu “președintele” Ciu Enlai

Alexandru Borza a foar ales în 1990 membru post-mortem al Academiei Române
Autor: | | 0 Comentarii | 342 Vizualizari

Alexandru Borza este fondatorul Grădinii Botanice din Cluj şi întemeietor al geobotanicii în România.

Teolog şi filosof cu studii la Budapesta, apoi cercetător în domeniul ştiinṭelor naturale, profesorul Borza a contribuit la determinarea unor specii de plante, şi-a dat numele unei plante dobrogene descoperită de el şi a întocmit un Dicṭionar  etnobotanic.

În 1958 a ajuns în China, unde s-a întâlnit cu premierul Ciu Enlai (căruia greșit îi va spune mai târziu președinte – n.red.). În 1971, Alexandru Borza povestit, într-un interviu acordat lui Ioan Pop, întâlnirea cu “preşedintele Chinei”. Interviul este păstrat în Arhiva de istorie orală a Radioului public:

„Fiind numit profesor la Blaj am primit o bursă de la Bucureşti, înainte de Unire, o bursă pentru Germania, ca să mă specializez cât mai mult în principala mea preocupare, ştiinţele naturii. Şi-aşa am ajuns un an să petrec la Wrocław, – Breslau-ul de-atuncea, aparţinând Germaniei – şi la Berlin, făcând pe elevul celor mai de seamă doi profesori de botanică, Ferdinand Paks, cercetătorul Carpaţilor, şi Adolf Engler, care era specialist în sistematică.

După ce am luat aici contact temeinic cu universitatea şi unde am avut chiar prilej să iau contact cu flora chinezească, întrucât, sosind atunci un mare transport din China la Berlin, profesorul mi-a spus: „Aicea este material cu care te rog să te ocupi în anul dumitale de specializare”. Şi de fapt am avut noroc să găsesc 17 specii noi printre acelea trimise din China de un profesor german de la o universitate de acolo. Şi am ajuns în felul acesta „cel mai vechi, cel mai bătrân profesor chinez de botanică”, cum m-au prezentat preşedintelui Ciu Enlai profesorii din Pekin: „Iată, vă prezentăm pe cel mai vechi profesor chinez, Alexandru Borza din Cluj…”

Când aţi avut ocazia să fiţi prezentat?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate