Editura Evenimentul si Capital

„Marele Târg” de cedare a Ucrainei sau Război la fruntariile Europei? | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 42 Comentarii | 5952 Vizualizari

Faptul că Rusia consideră o necesitate existenţială controlul Ucrainei - al întregii Ucraine, nu numai anexarea Crimeii şi controlul Donbasului - este un fapt rostit pe mii de voci, de la Preşedintele Putin la fiecare analist rus cu ukaz de la Kremlin să se exprime în public, în conferinţe sau articole academice.

 Însă despre cât de interesată este lumea occidentală de a-şi apăra propriile poziţii în Ucraina şi valorile sale şi ale dreptului internaţional public în această ţară, lucrurile sunt mai ambigue. Dacă am considera doar declaraţia lui Barack Obama, care sugera lipsa unui interes vital al SUA şi al Occidentului pentru Ucraina, am putea crede că, mai degrabă nu, şi că un eventual târg de tip Ialta 2 ar putea aduce pacea vremelnică cu costul cedării Ucrainei (nu numai a Crimeii) către Rusia, într-o formulă de control şi în viitoarea Uniune Euroasiatică. Faptul că nu suntem acolo ne-o arată multiple argumente: mai întâi, Obama e un preşedinte la final de mandat, dar perfect interesat de moştenirea sa fără greşeli majore acum. Apoi Congresul SUA este cu ambele Camere sub controlul republicanilor, care au votat acum două luni şi jumătate transferul de arme letale defensive către Ucraina, chiar dacă tranzacţia nu s-a completat la veto-ul Preşedintelui. Deci Preşedintele american nu are susţinerea politică pentru un „Mare Târg”, pe care şi-l doresc ruşii, şi nici nu-şi poate distruge numele în posteritate, după ce deja are probleme cu realizările sale de politică externă.

Alternativa la un „Mare Târg”, cum şi-l doresc ruşii, este confruntarea în Estul Ucrainei. După momentul iunie 2016, când UE va decide ridicarea sau nu a sancţiunilor, după summitul NATO de la Varşovia, din iulie, şi până la alegerile generale din Duma de Stat, din septembrie, Rusia se poate considera încurajată să îşi afirme interesele vitale reluând ofensiva în Donbas sau deschizând un nou front în regiunea Odessa, sau declanşând o acţiune într- o cu totul altă ţară membră a spaţiului post-sovietic - Kazahstanul putând fi un spaţiu unde lecţia pentru toţi ceilalţi membri din CSI să poată fi predată convingător.

Deci dacă varianta „Marelui Târg” e puţin credibilă astăzi, se impune, în mod obligatoriu, perspectiva unei reluări puternice a confruntărilor în Estul Ucrainei şi relansării unui război deschis. Deja Rusia îşi roteşte trupele şi şi-a întărit din nou capacitatea de luptă, armamente, personal şi loialitate în Donbas, în timp ce Ucraina şi-a întremat armata suficient pentru a putea opune rezistenţă în faţa unui atac, care anunţă victime importante din ambele părţi. O baie de sânge programată în augustul fatidic al vacanţelor de la Bruxelles.

Deja analiştii militari de pe toate fronturile anunţă explicit că nu numai problemele păcii şi ale războiului s-au repus în Europa, dar deja timpul diplomaţiei a trecut, ultimele ajustări, poziţionări şi încercări se fac acum, dar confruntarea, războiul de falie pare iminent. Chiar şi faptul că în loc să se negocieze pacea pe unde a mai fost conflict se negociază numai încetarea focului, şi mai nou nici acest lucru nu e relevant cât regulile de angajament ale părţilor - deci modalităţi de a recunoaşte acţiunea ostilă de un accident, glumă sau un soldat mai nervos ce apasă pe trăgaci - toate arată că lumea merge spre confruntare militară.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate