MARE SĂRBĂTOARE pe 6 august pentru CREȘTINII ORTODOCȘI. SCHIMBAREA LA FAȚĂ este însoțită și de SUPERSTIȚII. CE E BINE să faci

MARE SĂRBĂTOARE pe 6 august pentru CREȘTINII ORTODOCȘI. SCHIMBAREA LA FAȚĂ este însoțită și de SUPERSTIȚII. CE E BINE să faci

Ziua de 6 august este foarte specială pentru credincioși, care se bucură de această sărbătoare importantă din mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului. Ce să faci și ce să nu faci de Schimbarea la Față a Domnului, pentru a fi liniștit spiritual.

Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta.

 

Faimoasa icoană a Schimbării la Faţă a Domnului este extrem de profundă şi bogată prin tot ceea ce transmite. În centrul acesteia este Mântuitorul având un veşmânt alb, înconjurat de un fond închis de culoare (mandorlă), aspect prezent şi în icoană învierii. La picioarele Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt ucenicii Petru, Iacob şi Ioan, dar şi Moise şi Ilie, notează dcnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.

 

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul.

 

În această zi, se interzice scăldatul, așa a rămas în tradiție, de pe vremea când apele râurilor începeau să se răcească, în luna august.

 

Schimbarea la faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.

 

Nu se spală în această zi deoarece o să fiţi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi; femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi; este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci; pentru spor şi sănătate, în această zi se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate.