Editura Evenimentul si Capital

Manualele școlare - mecanismul unei afaceri de milioane care ne schilodește copiii

Autor: | | 3 Comentarii | 952 Vizualizari

Privită în oglinda unsuroasă a interminabilei tranziții postdecembriste, începerea unui nou an școlar în România le trezește părinților, copiilor și profesorilor un sentiment de incomprehensibilitate. O năuceală abrutizantă, altoită pe tulpina groasă a nesiguranței și a intereselor mercantile, învăluie și paralizează, de la an la an, programa școlară.

Nici acum, când ne mai desparte o săptămână de „sezonul” 2017-2018, trasul cu ochiul în oglinda Educației noastre hărtănite nu poate fi eliminat din categoria sporturilor periculoase.

Dar să lăsăm deoparte vorbele goale, să descâlcim mai bine ițele nedumeririi! Să schițăm, de pildă, realitatea învățământului de la nivelul clasei a V-a. Acum, în pragul subțire al debutului unui nou an școlar, elevii, abia desprinși din mâna învățătoarei, habar nu au, laolaltă cu părinții și profesorii lor, ce cărți vor pune în ghiozdane, pentru că nu mai puțin de 15 manuale nu există! Da, nu a fost încă definitivat manualul de matematică, nici cel de română, nici cel de istorie. Nici măcar cele de limbi străine. Ca să fim un pic malițioși, menționăm că nici măcar manualul de sport (ce bizar sună!), găselnița noului ministru al Educației - Liviu Marian Pop -, nu este gata. Chiar, cum vor învăța copiii, domnule Pop, săritura la groapa cu nisip și alergarea?

Revenind. 15 manuale nu există, încă, oficial. Întârziate din cauza scandalurilor care însoțesc permanent licitațiile - contestate de edituri prin procese interminabile - aceste cărți de căpătâi pentru elevi au fost înlocuite de Ministerul Educației cu, atenție!, un „Îndrumar”, mai precis un ghid didactic care va ține locul celor 15 manuale timp de opt săptămâni! Vă uluiește termenul - 8 săptămâni - înaintat de slujbașii Educației, care n-au reușit într-un an întreg să producă manualele, dar promit să finalizeze operațiunea în două luni? Vă faceți griji pentru copiii voștri? Cum, sunteți profesor și n-ați răsfoit încă „materia”? Stați liniștiți la locurile voastre, prioritate au, poate, manualele alternative.

Căci, da, avem alternative. Doar n-o învăța copilul, ca-n comunism, după un singur manual. Avem, acum, zeci de variante, de nuanțe, de posibilități care potențează alegerile. Deh, matematica, istoria, religia, geografia se pot schimba, dacă nu în punctele esențiale, măcar în fiecare an, pe ici, pe colo. Bani să iasă. Pentru că se câștigă averi de pe urma manualelor școlare. Cum? Există o rețetă, un mecanism, niște butoane. Ia, să vedem!

Cine alege manualele (oficiale) după care învață copiii noștri? Cine spune care este cel mai valoros manual de limba română? „Păi, se fac licitații, cine câștigă, câștigă”, ne va explica, bâlbâit, „popul” de la Educație, căruia, la fiecare conferință de presă, îi scapă din gură, pe jos, trei greșeli de exprimare la fiecare trei minute.

Se fac licitații, dar cine alege, până la urmă, manualele? Eh, ele sunt selectate de o comisie. Problema este că votul membrilor comisiei este secret, nimeni nu-și asumă, astfel, nimic. Deci nici licitațiile cu dedicație. Dacă or fi și din acestea, că, la cât de puține manuale au apărut în toamna anului 2017, pare că toate licitațiile, bune sau nebune, s-au înțepenit în procese de conștiință.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate