Editura Evenimentul si Capital

Manualele digitale - între revoluție tehnologică și imbecilizare

Autor: | | 3 Comentarii | 782 Vizualizari

Digitalizarea învățământului generează polemici aprinse în rândul cadrelor didactice, a părinților, a elevilor. Părerile sunt împărțite și, pentru a înțelege mai bine fenomenul, vom prezenta atât avantajele, cât și dezavantajele întrebuințării sau, mai corect spus, a încercării de întrebuințare - în școlile românești - a ebook-ului în locul manualului clasic, tipărit

„Vom supune dezbaterii publice metodologia privind noile manuale, plus componenta digitală, și calendarul pentru schimbarea acestora. Modificarea manualelor este prevăzută să se încheie în 2017”, anunța, triumfător, în urmă cu patru ani, ministrul Educației de la acea vreme, Remus Pricopie. Dincolo de scandalul din 2013, care a urmat licitațiilor pentru manualele digitale destinate claselor a I-a și a II-a, dar și lăsând la o parte faptul că nici până acum problema n-a fost integral rezolvată, se impune evidențiată o întrebare esențială: este pregătită România să digitalizeze învățământul, mai ales învățământul primar și gimnazial, mai ales învățământul rural, unde cursurile se țin, iarna, la gura sobei, unde banala „durere de burtă” e rezolvată pe repede înainte, în WC-ul turcesc din fundul curții?

Dar, cum discrepanțele din tre școlile de la sat și cele de la oraș constituie doar un aspect al spinoasei inițiative tehnologice, să inventariem (fără a avea pretenția că leam enumerat pe toate) atât avantajele, cât și dezavantajele digitalizării manualelor.

Avantaje

Profesorii, părinții, așanumiții specialiști în educație și elevii care pledează pentru implementarea manualelor digitale în școli propun următoarele argumente:

1. Ușurarea ghiozdanului - în prezent se consideră că numărul manualelor pe care un elev le cară zilnic la școală este prea mare, iar greutatea pe care o duc în spate le poate afecta sănătatea.

2. Protejarea mediului - prin folosirea unui manual digital unic sunt salvate pădurile, exploatate pentru hârtia necesară cărților scrise.

3. Reîmprospătarea constantă a informației - manualul digital poate fi updatat la nesfârșit, perfecționându-se astfel procesul învățării.

4. Interactivitatea - elevul poate interacționa mult mai ușor cu un manual digital, își poate dezvolta mai rapid creativitatea. În plus, tinerii ar fi atrași de noile tehnologii, de unde concluzia că ar învăța mai ușor, din plăcere.

Dezavantaje

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate