Editura Evenimentul si Capital

Manipularea prin care atentatele teroriste sunt puse pe seama ISIS | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 32 Comentarii | 8846 Vizualizari

Atentatele de la Bruxelles au fost abordate la noi după eterna manie românească pe care aș numi-o a fugăritului. Nu știu dacă ați sesizat: Trei sferturi dintre moderatorii și invitații televiziunilor de știri lasă impresia că tocmai atunci au dat buzna în studio, avînd pe urmele lor un urs care vrea să-i ia în brațe.

Dominate de acest sindrom, talk-show-urile de la televiziunile de știri au avut drept permanență sintagme precum Suntem în Război cu ISIS!; ISIS a intrat în Europa! Să apărăm valorile creștine!

Ca și în cazul Atentatelor de la Paris, absența spiritului critic al românilor, dînd posibilitate de manifestare la zeci de Cocoșilă, a produs cîteva clișee periculoase.

Unul dintre acestea se referă la aruncare responsabilității pe seama musulmanilor. De aici, amploarea campaniei vizînd pericolul refugiaților și, mai ales, pledoaria pentru valorile creștine bla, bla, bla.

Cel mai periculos clișeu se referă la identificarea Atentatelor ca fiind produsul statului Islamic.

Din nou, și poate mai mult de data asta, s-a pus pe seama unei organizații din Orientul Apropiat o capacitate menită a face din ea un fel de URSS din timpul Războiului Rece pentru Occidentul asediat.

Acum, după ieșirea în lume a unor documente secrete dovedind că Serviciile secrete occidentale, americane îndeosebi, dar și conducerile politice ale Puterilor vestice, au exagerat pericolul rusesc din nevoia de a  justifica înarmarea,  banii dați serviciilor secrete, ba chiar și încălcarea drepturilor omului, știm că  Vestul a contribuit  la gloria URSS și chiar la gloria comunismului planetar.

La fel există riscul să se întîmple și cu ISIS.

Ca orice organizație marginală,  dușmană a Sistemului întruchipat de Civilizația occidentală, ISIS are tot interesul să treacă mult mai înfricoșătoare decît e în realitate.

Specialiștii au identificat în cele din urmă motivul execuțiilor postate pe Internet.

Violența, cultivată chiar de civilizația occidentală, se vinde bine pe internet și în presa de tip clasic.

Imagine pe care și-o cultivă ISIS constă în:

1. Organizație crudă, violentă, pentru a atrage adepți de aventură din Occident.

2. Organizație bărbătească, aspră, care nu se joacă atunci cînd vine vorba de a pedepsi.

3. Organizație periculoasă pentru ordinea existentă din Occident.

Ce s-a înțeles din comentariile și reacțiile la Atentatele de la Paris?

1. Că ISIS, o organizație din Orientul Mijlociu, stîrnește teroare în Occidentul arogant, pînă acum cel care bombarda cu drone.

2. Că ISIS, o organizație din Orientul Mijlociu, ține în șah întreg Occidentul prin capacitatea de a organiza atentate în capitalele occidentale.

3. Că întreaga forță a unor Puteri bogate și arogante e îngenungheată de o organizație.

Dacă aș fi tînăr din Orientul Mijlociu trăind în aglomerări fără minim confort, muritor de foame, m-aș înrola în ISIS.

La fel aș face dacă aș fi tînăr muritor de foame, fără nici o speranță dintr-una din capitalele bogate ale lumii.

Ca și în cazul URSS, contribuția la imaginea de forță uriașă, de pericol a ISIS o aduc Marile Puteri din Vest.

Nu e singurul lucru comun între URSS din timpul Războiului Rece și ISIS de acum.

Istoricii secolului XX cad de acord că pericolul sovietic nu consta în invazia tancurilor rusești, ci în subversiunea comunistă din interiorul Occidentului. Altfel spus, pentru Occident pericolul real de invazie sovietică îl întruchipau proprii cetățeni.

Moscova era pentru comuniștii occidentali doar o Meca, doar o Cetate Sfîntă, la care se raportau ca la un Îndrumător, dar ca și la principal dușman de moarte al Occidentului. Ori de cîte ori, Occidentul invoca pericolul sovietic comuniștii din Occident tresăreau de mîndrie. Moscova erau ei, cei disprețuiți în țara lor, cei tratați cu nepăsare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate