Editura Evenimentul si Capital

Maniacul care a creat ISIS. Brutalitatea lui medievală a fost prea mult chiar şi pentru Al Qaida | Galerie Foto şi Video

Abu Musab al-Zarqawi, MONSTRUL care a fondat ISIS
Autor: | | 12 Comentarii | 43661 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Înconjuraţi de bănci de monitoare care transmiteau feed-uri live de la o flotă de drone, vânătorii au studiat ecranele cu maximă atenţie. Timp de două săptămâni echipa de veterani militari din Forțele Speciale și analiști CIA au urmărit o mașină argintie în excursilei sale “lumeşti” în jurulul Bagdadului. Dar maşina se îndrepta astăzi spre nord-estul oraşului.

Pasagerul maşinii, şeicul Abd al-Rahman, consilerul spiritual al celui mai căutat om din America, a schimbat două vechicule şi se afla acum într-o camionetă, îndreptându-se pe un drum murdar chiar la marginea micului sat Hibhib, la 48 de km de Bagdad, informează dailymail.co.uk.

Maşina a apărut pe aleea unei case cu două etaje ascunsă de un baldachin de palmieri. Rahman a ieşit din camionetă şi aceasta a plecat.

Era ora 4:55 pm în ziua de 7 iunie 2006. Americanii au aşteptat aproape un an pentru asta. Fiecare ochi care făcea parte din operaţiile centrale la baza Balad Air, chiar la ieşirea din Bagdad, s-au fixat pe imaginile casei mici. O figură solidă îmbracată în negru a ieşit din clădire, l-a întâlnit şi l-a luat înăuntrul casei.

“Wow!”, a spus generalul Stanley McChrystal, şeful Forţelor Speciale în Irak. “Acela e Zarqawi”. Americanii îl aveau în sfârşit în ochi pe fanaticul al cărui barbarism i-a făcut chiar şi pe cei de la Al Qaeda să îl denunţe – omul care a creat organizaţia pe care o ştim sub numele de ISIS.

Infractor de drept comun, devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Ossama bin Laden, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi a cunoscut, graţie războiului din Irak, o extraordinară ascensiune în ierarhia reţelei al-Qaida. Potrivit experţilor din serviciile americane de informaţii, al-Zarqawi era unul dintre cei mai buni experţi în arme chimice şi biologice ai reţelei al-Qaida. Pentru capturarea sa, administraţia de la Washington a oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari, considerîndu-l principalul vinovat pentru atentatele cele mai sîngeroase comise în Irak de la invazia americană, în martie 2003.

În februarie 2003, cu o lună înainte de declanşarea războiului din Irak, Colin Powell l-a acuzat pe Abu Musab al-Zarqawi, în faţa Consiliului de Securitate ONU, că reprezintă legătura dintre al-Qaida şi Saddam Hussein. În aprilie 2004, al-Zarqawi revine în atenţie, odată cu difuzarea unei casete video ce prezintă decapitarea ostaticului american Nicholas Berg, ce marchează începutul unei serii de răpiri soldate uneori cu decapitări, filmate în Irak. În octombrie, gruparea sa, cunoscută pînă atunci sub numele de Unicitate şi Război Sfînt, face jurămînt de credinţă către al-Qaida. În decembrie 2004, al-Zarqawi este "înnobilat" de Ossama ben Laden, cu titlul de "emir al Organizaţiei al-Qaida în Mesopotamia".

Cruzimea de care a dat dovadă al-Zarqawi la începutul războiului din Irak l-a pus într-o lumină proastă. Decapitarea civilului american şi uciderea unor copii irakieni i-a nemulţumit chiar şi pe unii dintre membrii Al-Qaeda, care pledau mai degrabă pentru o educaţie religioasă austeră decât pe difuzarea unor înregistrări video cu acte macabre. The Guardian scria la acea vreme: „În cele din urmă, brutalitatea sa le-a umbrit pe toate şi nu a adus mare lucru în afară de nihilism şi respingerea întregii lumi arabe“.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate