Maniacul care a creat ISIS: Brutalitatea lui medievală a fost prea mult chiar şi pentru Al Qaeda | Galerie Foto şi Video

Maniacul care a creat ISIS:  Brutalitatea lui medievală a fost prea mult chiar şi pentru Al Qaeda | Galerie Foto şi Video

Înconjuraţi de bănci de monitoare care transmiteau feed-uri live de la o flotă de drone, vânătorii au studiat ecranele cu maximă atenţie. Timp de două săptămâni echipa de veterani militari din Forțele Speciale și analiști CIA au urmărit o mașină argintie în excursilei sale “lumeşti” în jurulul Bagdadului. Dar maşina se îndrepta astăzi spre nord-estul oraşului.

Pasagerul maşinii, şeicul Abd al-Rahman, consilerul spiritual al celui mai căutat om din America, a schimbat două vechicule şi se afla acum într-o camionetă, îndreptându-se pe un drum murdar chiar la marginea micului sat Hibhib, la 48 de km de Bagdad.

Maşina a apărut pe aleea unei case cu două etaje ascunsă de un baldachin de palmieri. Rahman a ieşit din camionetă şi aceasta a plecat.

Era ora 4:55 pm în ziua de 7 iunie 2006. Americanii au aşteptat aproape un an pentru asta. Fiecare ochi care făcea parte din operaţiile centrale la baza Balad Air, chiar la ieşirea din Bagdad, s-au fixat pe imaginile casei mici. O figură solidă îmbracată în negru a ieşit din clădire, l-a întâlnit şi l-a luat înăuntrul casei.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Wow!”, a spus generalul Stanley McChrystal, şeful Forţelor Speciale în Irak. “Acela e Zarqawi”. Americanii îl aveau în sfârşit în ochi pe fanaticul al cărui barbarism i-a făcut chiar şi pe cei de la Al Qaeda să îl denunţe – omul care a creat organizaţia pe care o ştim sub numele de ISIS.

Infractor de drept comun, devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Ossama bin Laden, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi a cunoscut, graţie războiului din Irak, o extraordinară ascensiune în ierarhia reţelei al-Qaida. Potrivit experţilor din serviciile americane de informaţii, al-Zarqawi era unul dintre cei mai buni experţi în arme chimice şi biologice ai reţelei al-Qaida. Pentru capturarea sa, administraţia de la Washington a oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari, considerîndu-l principalul vinovat pentru atentatele cele mai sîngeroase comise în Irak de la invazia americană, în martie 2003.

În februarie 2003, cu o lună înainte de declanşarea războiului din Irak, Colin Powell l-a acuzat pe Abu Musab al-Zarqawi, în faţa Consiliului de Securitate ONU, că reprezintă legătura dintre al-Qaida şi Saddam Hussein. În aprilie 2004, al-Zarqawi revine în atenţie, odată cu difuzarea unei casete video ce prezintă decapitarea ostaticului american Nicholas Berg, ce marchează începutul unei serii de răpiri soldate uneori cu decapitări, filmate în Irak. În octombrie, gruparea sa, cunoscută pînă atunci sub numele de Unicitate şi Război Sfînt, face jurămînt de credinţă către al-Qaida. În decembrie 2004, al-Zarqawi este "înnobilat" de Ossama ben Laden, cu titlul de "emir al Organizaţiei al-Qaida în Mesopotamia".

Cruzimea de care a dat dovadă al-Zarqawi la începutul războiului din Irak l-a pus într-o lumină proastă. Decapitarea civilului american şi uciderea unor copii irakieni i-a nemulţumit chiar şi pe unii dintre membrii Al-Qaeda, care pledau mai degrabă pentru o educaţie religioasă austeră decât pe difuzarea unor înregistrări video cu acte macabre. The Guardian scria la acea vreme: „În cele din urmă, brutalitatea sa le-a umbrit pe toate şi nu a adus mare lucru în afară de nihilism şi respingerea întregii lumi arabe“.

In luna iulie a anului 2004, Washington-ul a crescut recompensa pentru informaţii care ar putea duce la capturarea lui Zarqawi de la 6 milioane de lire sterline la 15 milioane de lire sterline – aceeaşi recompensă oferită şi pentru Bin Laden.

O dronă a capturat momentul în care teroristul era condus din Fallujah spre Ramadi, pe 20 Februarie, 2005.

În timp ce Zarqawi şi Al Qaeda s-au despărţit, preşedintele de atunci, George Bush, a convocat pentru prima dată întâlnirea dovotată pe subiectul teroriştii din Iordania.  McChrystal, conducând “vânătoarea” lui Zarqawi, a trecut printre slide-urile prezentării. Când a terminat, Bush l-a studiat pe general pentru un moment şi l-a întrebat: “O să-l prinzi?”. “O să îl prindem, Domnul Preşedinte”, a spus generalul convingător.

În ziua de 7 iunie 2006, în jurul orei 6, McChrystal a spus “Aruncaţi bomba”.

Un minut mai târziu, o a doua bombă a lovit acelaşi loc. Casa unde se afla unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume.

Zarqaw a murit la ora 7:04, dar organizaţia lui a rezistat. Adepţii lui s-au retras, stând ascunşi, recăpătându-şi puterea în Siri - până în anul 2013 când au explodat în văzul lumii, nu ca un grup terorist, ci ca o armată. Succesorii lui Zarqawi s-au numit diferit până s-au hotărât la ISIS sau simplu, Statul Islamic.

Au continuat să se refere la Zarqawi ca la “şeicul mujahid”, recunoscându-şi fondatorul care a avut îndrăzneala să creadă că poate reschiţa harta Orientului Mijlociu. Şi, ca şi Zarqawi, ei cred că nu se vor termina acolo cuceririle pe care le vor face.

 Avertisment: imaginile vă pot afecta emoţional