Editura Evenimentul si Capital

Mănăstirea Stelea, dovada unei împăcări istorice

Autor: | | 0 Comentarii | 720 Vizualizari

Lăcașul de cult proaspăt renovat este ctitoria lui Vasile Lupu, domnul Moldovei, lăsată Târgoviștei ca semn al împăcării cu domnul Muntean, Matei Basarab

Ridicată în anul de grație 1645, Mănăstirea Stelea privește semeață spre vechea Curte Domnească din inima Târgoviștei. E înconjurată de un zid înalt din cărămidă și bolovani de râu, iar în centru are o impunătoare biserică cu turle albe împodobite cu bumbi din ceramică smălțuită.

Ridicată în buricul târgului

În epoca medievală, perimetrul delimitat în zilele noastre de Calea Domnească, Bulevardul Libertății și străzile Stelea și Revoluției constituia zona cea mai aglomerată, unde-și avea casele negustorii. Împrejurările în care s-a ridicat actualul lăcaș sunt legate de lungul război dintre domnitorul muntean Matei Basarab și Vasile Lupu, domn al Moldovei, pornit din ambiția celui din urmă de a deține și tronul Țării Românești. În 1644, cei doi domnitori cad la pace, prin mijlocirea mitropolitului Varlaam al Moldovei, iar fiecare se hotărăște să ridce în „curtea” celuilalt o mănăstire.


FOTO: Stema Moldovei cu bourul, aflată deasupra intrării în pronaosLocul ales de domnitorul moldovean nu este întâmplător, pentru că aici se afla o veche biserica numită Stelea, unde își dormea somnul de veci părintele său, vel agă (comandant de oști) Nicolae Coci.

A vrut să- i impresioneze pe munteni

Din start, Vasile Lupu a vrut ca ctitoria sa să fie una impunătoare, așa că a ales drept model Biserica Trei Ierarhi (1637), inspirată, la rându- i, din planurile mănăstirii Golia (1584).

După cum aflăm din pisania aflată și astăzi deasupra intrării, lucrările de construcție au fost terminate la 10 septembrie 1645.

„Biserica poartă numele Învierii Domnului, dar muntenii o numesc biserica Stelei (...) E măreață, și înaltă, având două elegante turle cu mai multe cruci, pentru a căror poleire s-au cheltuit, se zice, 700 de taleri venețieni”, scria, opt ani mai târziu, arhidiaconul Paul de Alep, însoțitorul patriarhului Antioniei, Macaria, care fusese găzduit aici.Pictura, în stil brâncovenesc

De-a lungul veacurilor, Mănăstirea Stelea a căzut de nenumărate ori pradă jefuitorilor, a fost incendiată și afectată de fenomene naturale (cutremure). De fiecare dată, a fost renovată. Pictura murală, de factură brâncovenească, datează de la începutul veacului al XVIII-lea.

Frescele respectă programul iconografic consacrat, acoperind, însă, numai anumite părți din interiorul bisericii.

Cinci mănăstiri promovate

Mănăstirea Stelea este doar unul din cele cinci lăcașuri de cult incluse în Proiectul de promovare turistică a mănăstirilor vechi din zona Târgoviște, realizat cu fonduri europene, accesate de Primăria Vechii Curți Domnești prin programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 5. Alături de ea sunt promovate și mănăstirile Dealu, Bunea, Nucet și Viforâta. Pentru fiecare dintre cele cinci lăcașuri au fost realizate pliante, ghiduri și albume, printate și pe suport CD, care vor fi distribuite gratuit la târguri de turism.

Arcadele frânte

Zidul despărțitor dintre pronaos și naos, tradițional la moldoveni, este înlocuit aici cu trei arcade frânte (gotice) rezemate, cu ajutorul unor capiteluri din piatră, pe stâlpi octobonali, ridicați pe postamente masive. Stâlpii despărțitori, arhivoltele din jurul arcadelor și ferestrelor, ciubucele ce mărginesc bolține naosului, pandantivii și arcurile de susținere a bolților, toate acestea sunt împodobite cu un decor vegetal stilizat, de inspirație arabo-persană, în culorile albastru închis și roșu, pe fond alb sau galben. Acest tip de decorație a cunoscut o largă răspândire în epoca brâncovenească, fiind întâlnit și la ctitorii precum Mogoșoaia și Doicești, dar și la Palatul de la Potlogi.


Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate