Editura Evenimentul si Capital

Instanța a menținut pedeapsa cu MOARTEA pentru românul Ionuț Gologan, acuzat de TRAFIC de DROGURI în Malaezia. Viaţa sa depinde ACUM de MILA SULTANULUI

Ionuț Alexandru Gologan
Autor: | | 19 Comentarii | 3040 Vizualizari

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, azi, 26 ianuarie, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, potrivit unui comunicat remis EVZ.

Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului.

MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislația malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire.

Numele românului este Ionuț Gologan.

Autoritățile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Cazuri precedente

Numărul condamnărilor la moarte este destul de mare în Malaezia, deși autoritățile încearcă să introducă modificarea legislației, astfel încât să se renunțe la această pedeapsă. Conform organizației internaționale care monitorizează pedepsele cu moartea în întreaga lume, www.deathpenaltyworldwide.org, în 2014 erau condamnați la moarte 975 de persoane în Malaezia. Dintre acestea, 347 au făcut apel, 255 au cerut grațierea (Consiliului pentru Grațieri).

În 2015, numărul total al condamnaților, la nivel național, a ajuns la 1.043.

În octombrie 2013, datele organizației arată că 564 de oameni erau condamnați la moarte de peste 5 ani.

Anul trecut, în luna iunie, presa a scris despre comutarea pedepsei unei femei din Filipine, condamnată la moarte pentru trafic de droguri. Ea transporta 5 kg de cocaină pe aeroportul Kuala Lumpur, potrivit Ambasadei statului Filipine. Consiliul pentru Grațieri, din statul respectiv, condus de sultanul Sharafuddin Idris Shah Al-Haj, a decis, în 15 iunie 2015, schimbarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață, pentru Jacqueline Quiamno, în urma cererilor de clemență depuse de familia ei și de ambasada țării sale.

Quiamno a fost arestată în 2005 și condamnată în 2010, verdictul fiind confirmat de Curtea Federală în 2013.

În ultimii ani, însă, nu au fost aplicate condamnările la moarte decât în unul-două cazuri pe an, precizează Associated Press.

Demersurile MAE român

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent, în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, tot azi, 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate