Editura Evenimentul si Capital

George Maior: "În "In Europe's Shadow", Robert Kaplan ne spune că putem JUCA un rol pozitiv IMPORTANT"

George Maior
Autor: | | 17 Comentarii | 1956 Vizualizari

"In Europe\'s Shadow" este mult mai mult decât o carte despre România, este o lucrare în care România servește drept platformă pentru a reflecta la întrebări foarte dificile și complexe, a declarat ambasadorul român în SUA, George Cristian Maior, cu ocazia lansării volumului In Europe\'s Shadow: Two Cold War and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond, a analistului și autorului american Robert D. Kaplan, eveniment găzduit de Ambasada României la Washington.

 "Cum ne pot ajuta evoluțiile dintr-o țară care a fost odată un spațiu aflat la confluența imperiilor să înțelegem lumea în care trăim astăzi? Este posibil, vreodată, ca un tiran să cadă datorită acțiunilor străinilor, ori dimpotrivă, popoarele însele sunt cele care trebuie să se elibereze? Cum se poate realiza echilibrul dintre empatie și obiectivitate atunci când scrii despre tragedia istoriei, despre suferințe umane de nedescris care sunt necunoscute cititorilor din alte părți ale lumii? Bob Kaplan ridică toate aceste probleme și nu numai, și o face în mod sclipitor, cu înțelepciunea experienței și cu profunzime și finețe intelectuală. (...) O istorie în care miturile sunt analizate și deconstruite cu atenție, nu de dragul de a demoraliza pe cineva, ci pentru a înlocui misticismul și autoamăgirea cu claritate și nuanță în redarea evenimentelor istoriei", a arătat diplomatul român în discursul său, citat de Agerpres.

"Din altă perspectivă, povestea acestei cărți este și povestea evoluției personale a lui Kaplan. 'Nu ne maturizăm încetul cu încetul,' ne spune autorul. 'Noi creștem în hopuri în momente cheie, când ne dăm seama brusc cât de ignoranți și imaturi suntem.' De o manieră similară, Kaplan ne atrage atenția că 'istoria nu presupune numai să observi diferențe subtile, pe măsură ce timpul se scurge pe îndelete. Istoria înseamnă și convulsii care spulberă structuri și modele construite de-a lungul deceniilor', a mai declarat ambasadorul Maior.

El a sintetizat această abordare cu următorul citat din cartea prezentată: 'În 1981, Bran nu reprezenta pentru mine decât o fărâmă din fundalul înfiorător al comunismului lui Ceaușescu. În 1990, m-am concentrat pe familia regală a României care a precedat comunismul. Acum, în 2014, eram obsedat de probleme mult mai ample, mai abstracte, precum sensul destinului, precum determinismul în istoria României și a Europei. Trei vizite, trei Românii — toate în circumstanțe politice diferite—și trei etape ale vieții personale și intelectuale. Într-un fel, am văzut trei țări diferite din perspectiva a trei oameni diferiți.'

'România este, cu adevărat, un produs geografic și cultural încântător. România este una dintre acele națiuni etnice imposibil de digerat, precum Georgia sau Armenia, care au dăinuit în mod miraculos de-a lungul mileniilor, în pofida oprimării, invaziilor, înfrângerilor. Cu toate acestea, românii au supraviețuit la o scară demografică mai mare decât popoarele din Transcaucaz, și au făcut-o chiar la limita Europei Centrale', a citat în continuare ambasadorul român din lucrarea lui Robert D. Kaplan.

"Kaplan însuși, după ce a văzut cea mai neagră față a României înainte de 1990, desfigurată de o jumătate de secol de război mondial și stalinism, o vede astăzi în cel mai bun moment al său. (...) Acum, pentru prima oară în istorie, ne aflăm de partea cea bună a frontierei. Știind statutul României de actor prins de geografie între forțe mai mari, românii vor fi probabil la fel de surprinși ca orice occidental de faptul că un scriitor precum Kaplan a dedicat o carte întreagă țării lor, precum și ani de studiu și de reflecție. Poate că aceasta lucrare îi va face pe români să înțeleagă mai bine substanța și însemnătatea lor în lume. Să își conștientizeze frumusețea și unicitatea care este întrutotul europeană, de o manieră opusă celei prezentate de anumiți istorici români", a mai arătat ambasadorul Maior.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate