Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Noul rector al Universității Al. I. Cuza din Iași este profesorul TUDOREL TOADER

Prof. Tudorel Toader, favorit pentru a deveni rectorul Universității A.I.Cuza din Iași
Autor: | | 10 Comentarii | 5500 Vizualizari

Alegerile pentru funcția de rector la cea mai veche universitate din România s-au încheiat

UPDATE. Dupa finalizarea numărării voturilor, noul rector al celei mai vechi universități din România este prof. univ. dr. Tudorel Toader. Acesta a obtinut 360 de voturi, in timp ce Codrin Liviu Cuțitaru a fost votat de 286 electori.

În calitate de rector voi avea pe birou programul managerial precum, în calitate de judecător constituțional în prezent, am avut pe birou legea fundamentală a României, anume Constituția", a fost prima declarație a noului rector.

Majoritatea decanilor și reprezentanților de la cele 14 facultăți din cadrul Universității Al. I. Cuza și-au anunțat susținerea pentru prof. Tudorel Toader. Zilele trecute, și cea mai mare facultate din universitate, FEAA, a anunțat susținerea pentru acesta. Cel de-al doilea clasat, Codrin Liviu Cuțitaru, este un profesor renumit, fost consul al României în Canada în perioada guvernului Tăriceanu. Facultatea de Istorie și-a anunțat susținerea pentru Cuțitaru. Reporterii EVZ au realizat un sondaj printre cei mai cunoscuți și influenți profesori din universitate, majoritatea afirmând că-l susțin pe Tudorel Toader pentru funcția de rector.

În primul tur, care a avut loc săptămâna trecută, au participat patru candidați: Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere și Tudorel Toader, decanul Facultății de Drept și judecător la Curtea Constituțională.

Câștigător în primul tur

Acesta din urmă a obținut numărul cel mai mare de voturi și a ajuns în turul doi alături de Liviu Cuțitaru. Atât Codrin Liviu Cuțitaru cât și Tudorel Toader sunt doi profesori cu CV-uri impresionante și foarte apreciați în mediul universitar ieșean. Cuțitaru a fost consul al României în Canada în perioada 2007/2008, fiind susținut pe această funcție de PNL, condus de Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, acesta este unul dintre cei mai buni profesori de cultură, limbă și civilizație americană și deține un mandat de decan al Facultății de Litere.

Trei mandate de decan

În ceea ce-l privește pe Tudorel Toader, are deja trei mandate de decan al Facultății de Drept din Iași, este un specialist renumit în dreptul penal și peste puțin timp îi expiră mandatul de judecător la Curtea Constituțională. În primul tur, între cei doi candidați a fost o distanță de doar zece voturi în favoarea ultimului menționat. Pentru alegerile care vor avea loc astăzi, majoritatea reprezentanților celor 14 facultăți și-au anunțat preferința pentru Tudorel Toader. Acesta a pornit din start cu prima șanșă având în vedere că unele dintre facultăți au anunțat public că îl vor vota.

Un profesor adevărat

Reporterii Evenimentul Zilei au testat ieri preferințele unor profesori reprezentativi din cadrul Universității Al. I. Cuza. Cei mai mulți au afirmat că îl vor susține pe Tudorel Toader. Un avantaj menționat de majoritatea intervievaților este aceala că Toader are deja trei mandate de decan și a transformat Facultatea de Drept într-o adevărată locomotivă pentru universitate din toate punctele de vedere, atât al performanțelor academice cât și economic. În schimb, lui Liviu Cuțitaru i se reproșează că nu a dovedit calități managerial deosebite și nu are suficientă experiență pentru a ocupa o poziție atât de importantă.

Declarațiile celor mai cunoscuți profesori

" Fiecare dintre candidați are și avantaje, și dezavantaje. Domnul Toader are deja exercițiul responsabilității unor funcții publice. În plus, a obținut trei mandate de decan, cu rezultate foarte bune. Formația pe care o are i-ar permite să dezvolte un management mai riguros în cadrul universității. Domnul Cuțitaru are mai multă sensibilitate. Numai că, în managementul unei instituții așa mari, sensibilitatea ar putea fi un dezavantaj. Personal preferințele mele sunt către domnul Toader", a declarat ieri prof. Ion Dafinoiu, decanul Facultății de Psihologie. "Mâine (astăzi - n.r.) voi avea o întâlnire cu domnul Tudorel Toader. Nu știu ce se va întâmpla la acea întâlnire, o să vedem după aceea. Acum nu pot să mă pronunț, însă, este un manager foarte bun", a declarat prof. Ion Vicovanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae.

”Facultatea de Drept este una din cele mai atractive”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate