Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Noul rector al Universității Al. I. Cuza din Iași este profesorul TUDOREL TOADER

Prof. Tudorel Toader, favorit pentru a deveni rectorul Universității A.I.Cuza din Iași
Autor: | | 10 Comentarii | 5417 Vizualizari

Alegerile pentru funcția de rector la cea mai veche universitate din România s-au încheiat

UPDATE. Dupa finalizarea numărării voturilor, noul rector al celei mai vechi universități din România este prof. univ. dr. Tudorel Toader. Acesta a obtinut 360 de voturi, in timp ce Codrin Liviu Cuțitaru a fost votat de 286 electori.

În calitate de rector voi avea pe birou programul managerial precum, în calitate de judecător constituțional în prezent, am avut pe birou legea fundamentală a României, anume Constituția", a fost prima declarație a noului rector.

Majoritatea decanilor și reprezentanților de la cele 14 facultăți din cadrul Universității Al. I. Cuza și-au anunțat susținerea pentru prof. Tudorel Toader. Zilele trecute, și cea mai mare facultate din universitate, FEAA, a anunțat susținerea pentru acesta. Cel de-al doilea clasat, Codrin Liviu Cuțitaru, este un profesor renumit, fost consul al României în Canada în perioada guvernului Tăriceanu. Facultatea de Istorie și-a anunțat susținerea pentru Cuțitaru. Reporterii EVZ au realizat un sondaj printre cei mai cunoscuți și influenți profesori din universitate, majoritatea afirmând că-l susțin pe Tudorel Toader pentru funcția de rector.

În primul tur, care a avut loc săptămâna trecută, au participat patru candidați: Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere și Tudorel Toader, decanul Facultății de Drept și judecător la Curtea Constituțională.

Câștigător în primul tur

Acesta din urmă a obținut numărul cel mai mare de voturi și a ajuns în turul doi alături de Liviu Cuțitaru. Atât Codrin Liviu Cuțitaru cât și Tudorel Toader sunt doi profesori cu CV-uri impresionante și foarte apreciați în mediul universitar ieșean. Cuțitaru a fost consul al României în Canada în perioada 2007/2008, fiind susținut pe această funcție de PNL, condus de Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, acesta este unul dintre cei mai buni profesori de cultură, limbă și civilizație americană și deține un mandat de decan al Facultății de Litere.

Trei mandate de decan

În ceea ce-l privește pe Tudorel Toader, are deja trei mandate de decan al Facultății de Drept din Iași, este un specialist renumit în dreptul penal și peste puțin timp îi expiră mandatul de judecător la Curtea Constituțională. În primul tur, între cei doi candidați a fost o distanță de doar zece voturi în favoarea ultimului menționat. Pentru alegerile care vor avea loc astăzi, majoritatea reprezentanților celor 14 facultăți și-au anunțat preferința pentru Tudorel Toader. Acesta a pornit din start cu prima șanșă având în vedere că unele dintre facultăți au anunțat public că îl vor vota.

Un profesor adevărat

Reporterii Evenimentul Zilei au testat ieri preferințele unor profesori reprezentativi din cadrul Universității Al. I. Cuza. Cei mai mulți au afirmat că îl vor susține pe Tudorel Toader. Un avantaj menționat de majoritatea intervievaților este aceala că Toader are deja trei mandate de decan și a transformat Facultatea de Drept într-o adevărată locomotivă pentru universitate din toate punctele de vedere, atât al performanțelor academice cât și economic. În schimb, lui Liviu Cuțitaru i se reproșează că nu a dovedit calități managerial deosebite și nu are suficientă experiență pentru a ocupa o poziție atât de importantă.

Declarațiile celor mai cunoscuți profesori

" Fiecare dintre candidați are și avantaje, și dezavantaje. Domnul Toader are deja exercițiul responsabilității unor funcții publice. În plus, a obținut trei mandate de decan, cu rezultate foarte bune. Formația pe care o are i-ar permite să dezvolte un management mai riguros în cadrul universității. Domnul Cuțitaru are mai multă sensibilitate. Numai că, în managementul unei instituții așa mari, sensibilitatea ar putea fi un dezavantaj. Personal preferințele mele sunt către domnul Toader", a declarat ieri prof. Ion Dafinoiu, decanul Facultății de Psihologie. "Mâine (astăzi - n.r.) voi avea o întâlnire cu domnul Tudorel Toader. Nu știu ce se va întâmpla la acea întâlnire, o să vedem după aceea. Acum nu pot să mă pronunț, însă, este un manager foarte bun", a declarat prof. Ion Vicovanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae.

”Facultatea de Drept este una din cele mai atractive”

"Pentru astăzi este anunțată o întâlnire cu domnul Toader. Voi participa acolo însoțit de mai mulți colegi, să vedem concret intențiile pe care le are domnul Toader față de nevoile facultății. De exemplu, vrem o bază materiale mai bună, să putem livra studenților un învățământ de calitate. Îi cunosc pe ambii candidați, însă nu putem judeca oamenii după ce au făcut în facultatea lor, pentru că unele facultăți sunt mai atractive, altele mai puțin. Facultatea de Drept este una dintre cele mai atractive, au cadre de calitate și încurajează concurența", a declarat prof. Marin Chirazi, decanul Facultății de Sport.

”Susțin persoana care genereaza schimbări”

"Așteptările mele legate de viitorul rector sunt: armonizarea salariilor cadrelor didactice în funcție de poziție și în funcție de performanță, deschiderea universității spre colaborări internaționale și stimularea pentru participare la platforme de cercetare internaționale, transparență în procesul decizional și luarea deciziilor printr-un proces participativ. Susțin planul managerial care merge în această direcție și persoana care își asumă aceste așteptări, care generează schimbări în Universitate. Toată lumea știe pe cine am susținut încă de la început", a declarat conf. Ștefan Cojocaru. Așteptările acestuia se regăsesc în planul managerial al lui Tudor Toader și în interiorul Universității este de notorietate susținerea față de acesta. La alegerile trecute, Ștefan Cojocaru a fost la un pas să devină rector, cu un rezultat foarte bun.

”Economiștii” și ”Afaceriștii” au anunțat că-l vor susține pe Tudorel Toader

Deși pare greu de crezut, chiar și unii dintre profesorii de la Litere au anunțat că-l vor susține pe Toader în funcția de rector. "Sunt convins că oricine va fi ales rector va continua aceeași politică de sprijinire a cărții științifice care se editează la editura universității, așa cum au făcut-o toți rectorii pe care i-a avut universitatea. Este un deziderat al întregii comunități academice și sunt convins că ambii candidați, oricine va fi ales, vor sprijini editura. Oricare candidat care va fi ales, va merge pe calea succesului pentru Universitate", a declarat Andrei Corbea Hoișie, directorul editurii Universități și profesor la Facultatea de Litere.

De asemenea, unii dintre reprezentanții Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor au anunțat că-l vor sprijini pe Tudorel Toader. Printre aceștia se numără și prof. Dinu Airinei, decanul facultății: ”Universitatea are nevoie de un loc mai bun în clasamentele internaționale. Evident, voi susține performanța la alegeri”.

De exemplu, fostul rector Dumitru Oprea a dat o declarație tranșantă în sensul susținerii lui Toader. "Sunt pentru un manager adevărat. Pe parcursul mandatului meu de rector, dar și în prezent, cea mai plusată facultate din universitate a fost cea de Drept. Acolo, domnul Toader a făcut reformă serioasă și a ajutat și alte facultăți. Eu merg și votez proiectele împlinite, nu pe declarații și promisiuni", a precizat prof. Dumitru Oprea, cadru didactic la FEAA și fost rector al universității timp de opt ani.

Istoria votează cu Liviu Cuțitaru

Pe de altă parte, Liviu Codrin Cuțitaru se bazează pe susținerea Facultății de Istorie, Facultății de Litere și a unei majorități semnificative din Facultatea de Fizică. "Încă mă mai gândesc până la ultimul moment. Universitatea trebuie să meargă în continuare bine. Poate și mai bine", a răspuns diplomatic prof. Petronel Zahariuc, decanul Facultății de Istorie. "Au ajuns în finală doi distinși colegi, echilibrați. Pentru mine, oricare este un profesor grozav și un rector grozav. Planurile managerile diferă pentru că cei doi candidați au profiluri total diferite", a declarat prof. Ion Cârjă, fost președinte al Senatului Universității Al. I. Cuza și fost decan al Facultății de Matematică.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate