Maidan de fotbal de 300.000i de lei

Maidan de fotbal de 300.000i de lei

De ani buni, microbiștii din comuna Domașnea așteaptă ca primarul să finalizeze un teren de fotbal, după ce a fost sacrificată o pădure de pini. S-au tocat bani de la buget, însă dezamăgirea este maximă: a rezultat o baltă plină cu bălării, care nu are nici gard.

Terenul de fotbal al comunei Domașnea, Caraș Severin, se amenajează,  oficial, din 2011, deși oamenii locului spun că lucrările au început la finele anilor '90.

„Nimeni nu mai știe exact ce bani s-au băgat până în 2011. Din acel an am avut proiect pentru lucrare. Știm doar că, înainte de asta, se amenaja, s-a tăiat o pădure de pini cu buldozerul”, explică Grigore Galescu, unul din consilierii locali ai comunei Domașnea. Cert e că, în 2011, s-au alocat 200.000 de lei pentru „reamenajarea terenului de fotbal” – potrivit anunțului de licitație, iar un an mai târziu, aleșii locali au aprobat o plată de 100.000 de lei pentru „întreținerea  terenului de fotbal”. Plățile s-au făcut către o firmă din Timișoara, SC Devicom SRL.

Fotografiile realizate la fața locului sunt elocvente. La Domașnea, nici vorbă de un teren de fotbal, care presupune niște dotări minimale, de la gazon la gard și porți de joc. Tot ce a apărut e un câmp cu bălării. „Nu am văzut niciun fir de gazon. Se vede ce s-a făcut. Acum câteva săptămâni, firma respectivă a bătut în pământ niște țevi și a întins între ele niște plasă de sârmă, însă, între timp, au venit și le-au luat”, povestește Tudor Milulescu, alt consilier local:  „Nu am văzut actele prin care s-a făcut recepția lucrărilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi nu am văzut niciodată actele”

Terenul de fotbal din Domașnea trebuia să fie unul simplu: în dimensiunea standard, cu gazon, fără tribună sau alte utilități. Acestea, spune Petru Lorinț (PNL),  primarul comunei, ar fi urmat să se bugeteze ulterior. Potrivit consilierilor locali, banii cheltuiți pentru „reamenajarea” terenului sportiv au fost irosiți. „Noi nu am văzut niciodată actele cu care s-au făcut recepțiile parțiale ale terenului de fotbal, în baza cătora au fost plătiți deja aproape toți banii”, mai spune Milulescu.

Edilul bătăuș dă vina pe prestator

Pus în fața nemulțumirilor oamenilor, edilul Petru Lorinț (foto) încearcă să dea vina pe firma care a prestat lucrarea. „Până în 2011 nu a existat niciun proiect. Apoi, Devicon a câștigat lucrarea la licitație și acum avem probleme că nu au făcut treabă de calitate. Ei trebuiau, pe 18 iunie, să finalizeze terenul”, a declarat Lorinț.

Primarul e cunoscut în toată țara pentru moravurile sale. Cu un fiu membru într-o rețea de trafic de droguri, edilul nu se sfiește să își facă dreptate cu pumnul atunci când oamenii din comună îi cer socoteală. În luna februarie, Lorinț a fost filmat de camerele de supraveghere dintr-o benzinărie cum își bătea un consătean. I-a fracturat piramida nazală pentru că acesta îi reproșa chestiuni legate de pășunea comunală.

Cu toate că acum pozează în edil nemulțumit de calitatea unor lucrări inexistente, Petru Lorinț a achitat 80% din valoarea contractului.

 „Am ieșit pe minus cu această lucrare”

Reprezentanții firmei Devicon spun că ei au lucrat de câți bani au primit. „Lucrarea a fost de 200.000 de lei, cu tot cu TVA. La ce a trebuit să facem acolo, pentru noi lucrarea a ieșit cam pe minus, pentru că terenul era în pantă, avea într-o parte o denivelare de nivel de 80 de centimetri. Și, în plus, e situată lângă un deal, unde a trebuit să săpăm câțiva metri în versant ca să asigurăm suprafața de joc”, explică Samuel Ispas, directorul companiei.

El susține că muncitorii săi au scos gardul din pământ după ce acesta a fost „luat” de aluviunile scurse de pe versantul din apropiere, în urma ploilor. „Stâlpii puși de noi au fost împinși, așa că am luat decizia să le reface fundațiile. Problema terenului e că, fiind lângă versant, la fiecare ploaie curge mâl pe teren. Am atenționat primăria că trebuie să își facă un zid de protecție, dar au spus că nu au bani”, a mai arătat Ispas.