Mai puţine medicamente compensate pentru români! DOUĂ PROIECTE IMPORTANTE de reformă au fost retrase de Bănicioiu

Mai puţine medicamente compensate pentru români! DOUĂ PROIECTE IMPORTANTE de reformă au fost retrase de Bănicioiu

Cele două proiecte importante în Sănătate care au fost retrase de ministrul Nicolae Băniciou afectează şi bugetul pentru compensate. Acesta urma să fi e majorat cu aproape 10%, un nivel mai apropiat de nevoile reale.

Producătorii de medicamente din ţara noastră avertizează că cele două proiecte de reformă retrase de Bănicioiu din dezbatere publică vizează nu doar taxa clawback şi preţurile la medicamente, ci afectează şi bugetul alocat pentru compensate. Prin cele două proiecte se încerca rezolvarea unor probleme spinoase: creşterea bugetului pentru medicamente cu 8%, calculul diferenţiat al taxei clawback (taxarea producătorilor pentru volumul ce depăşeşte limita de compensare) pentru producătorii de generice (medicamente ieftine ieşite de sub patent) şi cei de originale, dar şi adaptarea preţurilor de referinţă ale medicamentelor la piaţa reală. În prezent, din cauză că statul decontează medicamentele la cel mai mic preţ din UE, multe dintre produsele ieftine nu se mai găsesc. Cel mai mic consum din Europa Bolnavii s-au bucurat degeaba la auzul veştii că statul va aloca mai mulţi bani pentru medicamente, în a doua parte a anului. "Prima ordonanţă presupunea un buget cu 8% mai mare pentru compensare. Trebuie să privim impactul pozitiv pe care l-ar fi avut. Ar fi permis tratarea unui număr mai mare de pacienţi, evitând listele de aşteptare", atrage atenţia Călin Gălăşeanu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Deşi creşterea nu era mare, ar fi fost binevenită, având în vedere că românii consumă de 7-8 ori ori mai puţine medicamente decât media europeană, adaugă Vasile Barbu (foto), reprezentantul Asociaţiei Pacienţilor. În ceea ce priveşte renunţarea la diferenţiere a metodei de calcul a taxei clawback pentru producătorii de generice şi de inovatoare, efectele se vor simţi în farmacii. "Statul îi taxează pe producători cu 30% la volumul ce depăşeşte limita de compensare. Decât să iasă în pierdere, producătorii preferă să bage pe piaţă un volum moderat. Medicamentele există, dar nu în cantitatea necesară", mai spune Barbu.

  • Taxarea medicamentelor "gripează" reforma Sănătăţii

Preţurile nerealiste ne-au lăsat fără pastile Cea de-a doua propunere retrasă se referea la schimbarea formulei de calcul a preţurilor la medicamente. În prezent, preţurile de referinţă stabilite de stat sunt printre cele mai mici din UE. "Omul nu mai găseşte produsul cel mai ieftin, farmaciile nu sunt interesate să-l mai aducă. Au, în schimb, alternativele scumpe, pentru care pacientul dă o coplată. Acea listă cu preţuri e nerealistă, neaplicabilă", spune reprezentantul pacienţilor, care consideră că actualul ministru s-a temut de efectele financiare pe care le-ar fi putut avea proiectul. "Creşterea bugetului pentru medicamente cu 8%, deşi o picătură într-un pahar, era un pas înainte." VASILE BARBU, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor

  • STUDIU: Românii au înghiţit pilule de 12 miliarde de lei, anul trecut

Ne puteți urmări și pe Google News