Editura Evenimentul si Capital

Mai puține locuri cu taxă la masterat la Universitatea din Iași

14-06/universitate-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 209 Vizualizari

Universitatea Al.I.Cuza din Iași a scos de la concurs mai multe masterate și a introdus altele noi. Per total sunt cu 10% mai puține locuri decât anul trecut.

Majoritatea masteratelor noi sunt în procedură de acreditare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Instituţia de învăţământ superior şi-a ajustat şi oferta în ceea ce priveşte distribuirea locurilor la taxă. Astfel, dacă locurile bugetate au rămas la fel ca anul trecut, 2.300, cele în regim de cu taxă au scăzut anul acesta cu 117 (de la 1.570 la 1.453), iar distribuţia lor s-a schimbat aproape la fiecare facultate în parte. potrivit Ziarului de Iași.

Facultatea de Biologie a UAIC a scos din oferta educaţională de anul acesta masteratul „Educaţie ecologică şi dezvoltare durabilă“, cât şi pe cel de „Biodiversitatea şi productivitatea ecosistemelor“ și a pus în locul acestora un masterat nou care se numeşte „Bioprocedee în domeniul agroalimentar“. Deşi a scos două dintre masterate din ofertă, Facul­tatea de Biologie a suplimentat cu zece numărul total de locuri în regim de cu taxă scoase la concurs în vară.

Aceeaşi situaţie este şi la Facultatea de Chimie, unde a fost crescut cu 30 numărul lo­curilor de la taxă, de la 20 la 50, însă au dispărut masteratul de „Chimie coordinativă aplicată“ şi cel de „Dinamica sistemelor chimice cu aplicaţii în chimia mediului“. A apărut şi aici un masterat nou, cu predare în limba engleză, numit „Business Chemistry“, care se află la rândul lor în aşteptarea acreditării ARACIS.

În noua ofertă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor sunt scoase la concurs exact 50 de programe de master în cele zece ramuri: Adminisrarea Afacerilor, Cibernetică şi Statistică, Contabilitate, Economie şi Afa­ceri Internaţionale, Finanţe, Infor­matică economică, Economie, Mana­ge­ment, Marketing şi Ştiinţe Admi­nis­trative. Anul acesta, la FEAA a scăzut şi numărul locurilor pentru taxă cu 81, de la 600 la 529.

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi-a păstrat acelaşi sistem de mastere ca anul trecut, doar că a dublat numărul de locuri în regim de cu taxă, de la 40 la 87, o creştere de 10 locuri fiind şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice, care a renunţat însă la masteratul de cercetare interdisciplinar: „Filosofie şi ştiinţe sociale“.

La Facultatea de Fizică s-a introdus un program de master scos în 2012, Fizica didactică, fiind şi cinci locuri suplimentare în regim de cu taxă.

Facultatea de Geografie şi Geologie adaugă încă un masterat, de Geomatică, însă scade numărul locurilor la „cu taxă“ cu 45, de la 100 la 55.

Facultatea de Informatică are un regim special, având cinci masterate toate cu predarea în limba engleză, fiind una dintre facultăţile care are cea mai constantă ofertă de studiu din acest punct de vedere. Însă aceştia au înjumătăţit numărul locurilor la „cu taxă“, de la 50 la 25.

Facultatea de Istorie renunţă de anul acesta la trei masterate care nu s-au mai organizat de foarte mulţi ani, deşi ele existau în oferta educaţională, pentru că nu se strângea un număr de 25 de studenţi pentru fiecare dintre ele.

Astfel, Facultatea de Istorie scoate masteratul de „Studii egeo-meditaraneene“, cel de „Muzeologie şi restaurare“ şi cel de „Studii de istorie: izvoare, concepte, metodologii“. Creşte în schimb numărul locurilor cu taxă de la 25 la 42.

Atât Facultatea de Litere, cât şi cea de Matematică adaugă două masterate. În oferta educaţională a celor de la Litere se va regăsi anul acesta „Limba, literatura şi civilizaţia românească“ şi „Didactica limbii franceze ca limbă străină şi educaţie interculturală“, iar la Mate­matică au fost propuse pentru acreditarea ARACIS „Matematică didactică, aplicaţii şi cercetare“ şi „Matematici aplicate în finanţe şi informatică“.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate