Mai lăsați Facebook-ul! Cu românul la psiholog

Mai lăsați Facebook-ul! Cu românul la psiholog

Vacanța s-a terminat şi încet, încet, intrăm în rutina de zi cu zi. Așa se face că programul nostru zilnic este încărcat cu activități care „trebuie” făcute. Task-uri, deadline-uri şi liste cu tot felul de lucruri pe care suntem nevoiți să le facem pentru a ține ritmul cu tot ce avem de realizat atât la locul de muncă, cât şi în propria casă.

De multe ori nu avem de ales şi, uneori, nici nu ne dăm seama că timpul trece şi zilele săptămânii se scurg, iar noi facem din ce în ce mai puține lucruri care să ne bucure sufletul. Ne trezim brusc că ne simțim obosiți, plictisiți, cu stări de anxietate sau chiar de depresie şi se ajunge aici pentru că undeva… uităm de noi, de ce ne place, şi de multe ori nu ştim ce ne mai dorim, sau ce ne face fericiți. Cu alte cuvinte, uităm să ne hrănim sufletul şi uităm şi de igiena emoțională şi, odată cu uitarea, ne pierdem şi noi din etuziasm şi din vitalitate.

Legea lui Parkinson

De multe ori nu ne dăm seama că muncim mult pentru că avem nevoie să ne umplem timpul cu ceva. Conform legii lui Parkinson, „munca se extinde pentru a umple timpul disponibil pentru finalizarea acesteia”. Deci, atunci când lucrăm seara, acasă, la un proiect de la locul de muncă sau când citim e-mailurile de la lucru înseamnă că nu avem un program structurat corect.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este efectul de burnout atunci când muncim excesiv, ne consumăm resusele şi, odată cu ele, dispare eficența la locul de muncă, creativitatea şi chiar armonia din familie. Chiar dacă nu ne dăm seama, atunci când ne relaxăm şi facem ceva ce ne bucură şi ne deconectează suntem mult mai eficienți la ce avem de făcut.

Pentru unele persoane, poate sună complicat conceptul de „relaxare”, însă sunt o grămadă de activități care se pot face în intimitatea casei, fără un buget imens, dar care pot avea un impact major asupra noastră. Iată câteva propuneri care merită măcar o dată testate după o zi grea la locul de muncă: o baie relaxantă cu spumă şi uleiuri parfumate, vizionarea unui film bun, citirea unei cărți bune, coloratul şi chiar gătitul alături de cei şi (nu gătitul pentru cei dragi), pentru cei cărora le place să gătească.

Când stăm în spatele unui monitor, lumea este în afara ușii de la intrare

Dacă a trecut mult de când nu ați ieşit în oraş e momentul să va sunați pritenii şi să organizați ceva care să vă aducă aminte de vremurile în care distracția făcea parte din rutină. Suntem ființe sociale şi, atunci când nu interacționăm, ne simțim deconectați. Rețelele de socializare ne oferă falsa senzație de conectare. În realitate ne găsim singuri în spatele unui monitor şi „lumea” este în afara uşii de la intrare. Diferența dintre o seară plictisitoare şi o seară plină de hohote de râs o poate face un simplu telefon. De cele mai multe ori, lipsa hobby-urilor aduce tot mai multe persoane în punctul în care dezvoltă dependențe de alcool şi de tutun şi explicația este simplă… cele două vicii reuşesc să ne deconecteze de la problemele cotidiene, oferind fie şi pentru câteva momente senzația falsă de relaxare. Viciul nu este hobby, însă devine un flagel în societate. Sunt „N” motive pentru care este important să avem hobby-uri pe care să le practicăm, dar cel mai important este că prin aceste activități de relaxare să păstrăm legă- tura cu copilul din noi şi să avem mereu un răspuns la întrebarea: „Ce te face pe tine să fii tu?”. Cu alte cuvinte, cine sunt atunci când nu sunt psiholog, medic, polițist, manager sau orice altceva…