Editura Evenimentul si Capital

Magnatul Gruia Stoica, la un pas de sentință. Diacomatu de la ANRP s-a răzbunat pe Bica | PROCESUL Zilei

Gruia Stoica și Sergiu Diacomatu s-au numărat printre VIP-urile audiate, ieri, la instanța supremă FOTO: VIRGIL BURLĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 5505 Vizualizari

Ultimul termen al dosarului în care patronul GFR este acuzat de dare de mită s-a desfășurat, ieri, la instanța supremă

Deranjat de camerele de luat vederi și de întrebările jurnaliștilor, Gruia Stoica asistă, în picioare, la ultima înfățișare în fața judecătorilor. Câteva bănci mai în spate, deputatul Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, așteaptă cuminți, primul termen al procesului în care au fost trimiși în judecată.

Rând pe rând, avocații cer achitarea lui Gruia Stoica pe diverse motive. Spune că nu-l mai interesează afacerile cu statul și că în momentul de față doar 1% din contractele firmei sale se derulează cu statul. În replică, procurorul DNA cere pedeapsa maximă pentru omul de afaceri acuzat că ar fi fost dispus să plătească trei milioane de euro pentru a afla prețul unei licitații de transport cărbune.


FOTO Sergiu  DiacomatuÎn apărarea sa, Stoica arată, prin alt avocat, că are 7.000 de angajați, a investit 40 de milioane de euro pentru salvarea unor companii românești și că are grijă, prin fundația sa, de 320 de copii pe care îi școlarizează. Peste două săptămâni, acesta va afla verdictul final al celor trei judecători de la supremă.

Paradoxal, la plecare, Stoica laudă activitatea DNA: „Un moment zero trebuia făcut în România, înspre binele copiilor și nepoților noștri. Ceea ce face DNA-ul acuma, în mare parte, este corect. Dacă am greșit, sunt de acord să fac parte din acest moment zero”.

În primă instanță, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la licitația pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.

De ce a votat Diacomatu

În același timp, în altă sală, fostul vicepreședinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, dădea o amplă declarație privind implicarea sa în retrocedarea unui teren, supraevaluat, către afaceristul Gheorghe Stelian. În sala arhiplină șiau găsit loc și foști proprietari, deposedați de bunuri, oameni care așteaptă de ani de zile să-și recapete terenurile și casele confiscate de comuniști. Unul a venit cu un scaun pliabil de acasă, scaun care la un moment dat s-a rupt sub greutatea ex-proprietarului interesat de despăgubirile de la ANRP. Diacomatu a povestit judecătorilor despre prietenia dintre Alina Bica, fosta șefă a DIICOT și Crinuța Dumitrean, fosta președintă a ANRP. Dacă prima asculta declarația la fața locului, a doua nu s-a prezentat la proces, în baza adeverinței de la medic, potrivit căreia este gravidă. Diacomatu a catalogat declarațiile lui Dorin Cocoș care- l incriminează drept „aberații”, că doar nu l-a alergat cu sacoșa de bani prin oraș și că a demisionat din funcție după ședința în care s-a aprobat colosala despăgubire. Demisionar fiind, s-a prezentat totuși la ultima ședință și a votat pentru retrocedare „din solidaritate” cu echipa care a lucrat luni de zile la documentație. DNA susține că, în martie 2011, Comisia ANRP a aprobat retrocedarea unui teren de 13 hectare supraevaluat cu 260 de milioane de lei.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate