Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL RETROCEDĂRILOR DE LA SUCEAVA: Doi magistrați și un om de afaceri, ARESTAȚI. Un judecător din Rădăuţi ar fi primit șpagă servicii dentare, 35 de ouă, găini, o sticlă de Cinzano, un sejur la mare

14-06/02dambu-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1954 Vizualizari

O anchetă fără precedent a DNA a dezvăluit că un afacerist dădea șpagă la doi judecători pentru sentințe favorabile. Protectorii rețelei erau un procuror șef și un comisar-șef. Doi magistrați și un om de afaceri au fost arestați preventiv.

UPDATE: Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată luni seară de Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, a următorilor inculpaţi:

Bogdan Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuţi, acuzat de patru infracțiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată, complicitate la luare de mită,  3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale);  complicitate la şantaj,

Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, acuzat de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, favorizarea făptuitorului și instigare la compromiterea intereselor Justiţiei,

Gavril Constantin Babiuc, om de afaceri, acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă,  influenţarea declaraţiilor și  instigare la mărturie mincinoasă.

Trei magistraţi suceveni, un avocat şi un ofiţer de Frontieră sunt cercetați de DNA pentru fapte de corupție privind favorizarea omului de afaceri Costel Babiuc. Totul a început ieri dimineaţă, când procurorii anticorupţie au făcut 14 percheziţii la domiciliile celor implicaţi, la Oficiul de Cadastru Local şi la Primăria Rădăuţi.

Este vorba de o anchetă în care sunt  probe că magistraţii ar fi luat mită pentru emiterea unor soluţii favorabile în dosare de retrocedări de terenuri, potrivit unor surse judiciare. Concret, Babiuc a dat în judecată, în ultimii ani,  mai multe persoane și revendica terenuri. Ţinta sa: realizarea unei suprafeţe compacte de aproximativ 40 de hectare. Afaceristul a  câştigat pe bandă rulantă aceste procese la Judecătoria Rădăuţi.

Mită la Judecătoria Rădăuți

Printre cei care îi dădeau câştig de cauză s-a numărat judecătorul Bogdan Bărbuţă. Babiuc a vândut suprafața, la un preț avantajos, unei companii austriece. La un moment dat, o persoană păgubită, afaceristul Arcadie Plămadă, a contestat deciziile la Curtea Supremă şi a câştigat. Procesul s-a întors la Judecătoria Rădăuţi, iar dosarul a ajuns la magistratul Daniela Prandea, care a tergiversat soluționarea lui. Este momentul în care secretarul Primăriei Rădăuţi a sărit în ajutorul lui Babiuc şi a deschis un proces la Judecătoria Rădăuţi, pentru a-l scoate din cartea funciară pe Plămadă.

Șpăgi penibile

În timpul anchetei, procurorii DNA i-au monitorizat pe cei doi judecători şi au observat că aceştia primeau şpagă în alte dosare: alimente (ouă, găini) şi bani. Surse judiciare ne-au declarat că Bărbuță i-a cerut unui medic stomatolog servicii dentare, pentru a soluționa favorabil un dosar. Procuror-şef Secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, avea un rol bine stabilit în aceast reţea.

Potrivit unor surse judiciare, el l-a intimidat pe păgubit pentru a nu face demersuri să reintre în posesia terenurilor. El a avut rolul de a strânge infomaţii despre o posibilă anchetă a procurorilor DNA care ar viza corupţia locală. Mihai Prelipcean, şeful Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, avea aceeaşi misiune, trebuia să strângă informații despre ancheta DNA.

Au luat bilioteca

Toți cei im­plicați în acest dosar au fost ridicați ieri dimineață și audiați la DNA-Serviciul Central pentru a fi audiați. CSM a încuviințat perchezițio­narea imobilele magis­traților: Bogdan Bărbuță, Daniela Prandea și Dumitru Dâmbu. Printre cei aduși la București pentru a fi audiați: afaceristul Babiuc (foto), comisarul-șef Prelipcean, avocata Isabela Venga și secretarul Primăriei Rădăuți.

Primarul orașului Rădăuți, Aurel Olărean, a explicat ieri că procurorii DNA au cerut date despre modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraș. Imobilul a  fost preluat, la un moment dat, de una din firmele lui Plămadă.

COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, a inculpatului: BĂRBUŢĂ BOGDAN-ILARION-COSTICĂ, judecător la Judecătoria Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - 4 infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată (2 acte materiale) - complicitate la luare de mită - 3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale); - complicitate la şantaj Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

 • În intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, inculpatul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a pronunţat, sprijinit de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.
 • Având în vedere această situaţie de fapt, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de: - 22.03.2005 - un număr de 21 de hotărâri judecătoreşti; - 23.05.2005 - un număr de 25 hotărâri judecătoreşti; - 30.09.2005 - un număr de 12 hotărâri judecătoreşti; - 18.10.2005 - un număr de 11 hotărâri judecătoreşti.

 • Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri.

Hotărârile susmenţionate au fost emise de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică cu nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare după cum urmează:

 • judecătorul nu a solicitat şi nu a depus diligenţe pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciară şi planul de situaţie/identificare topocadastrală a suprafeţei de teren ce făcea obiectul actului de vânzare-cumpărare;
 • nu a verificat dacă antecontractul de vânzare-cumpărare (convenţia) îndeplinea condiţiile de valabilitate prevăzute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil să existe, să fie în circuitul civil;
 • nu a verificat dacă vânzătorul era titularul dreptului de proprietate;
 • a pronunţat hotărârile fără finalizarea procedurii partajului succesoral, în condiţiile în care, în titlul de proprietate, pe lângă vânzător, sunt trecute şi alte persoane;
 • la emiterea hotărârilor au fost avute în vedere copii ale convenţiilor, un număr de 6 nefiind semnate de către vânzător
 • într-unul dintre cazuri vânzătorul decedase cu 11 ani înainte de data încheierii convenţiei de vânzare-cumpărare;
 •  o serie de convenţii au fost falsificate de către Om de afaceri.
 •  într-un număr de 11 hotărâri s-a atestat, în fals, că la apelul nominal, cu ocazia soluţionării dosarelor, au fost prezente părţile
 • În data de 20.06.2006, prin sentinţa civilă nr. 1683, la solicitarea şi cu sprijinul omului de afaceri, inculpatul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale (în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară) a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane (interpusa omului de afaceri) asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate. La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17.06.2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar.
 • În intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, omul de afaceri, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi şi a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai sus menţionate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmenționat.

 • Corelativ cu acest demers, judecătorul care a primit spre soluţionare cauza, a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi. Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, omul de afaceri a apelat şi la un alt magistrat care, în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către omul de afaceri şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a magistratului.
 • În data de 22.02.2014, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului.
 • În data de 15.03.2014, Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.
 • În intervalul 2013 – 12.05.2014, judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, totodată dând asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.
 • În data de 19.03.2014, respectiv, 16.04.2014, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică produse alimentare (35 ouă şi miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant.
 • În cursul lunii martie 2014, Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât.
 • Inculpatul urmează a fi prezentat, la data de 23 iunie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Bucureşti. În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate