Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL RETROCEDĂRILOR DE LA SUCEAVA: Doi magistrați și un om de afaceri, ARESTAȚI. Un judecător din Rădăuţi ar fi primit șpagă servicii dentare, 35 de ouă, găini, o sticlă de Cinzano, un sejur la mare

14-06/02dambu-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1995 Vizualizari

O anchetă fără precedent a DNA a dezvăluit că un afacerist dădea șpagă la doi judecători pentru sentințe favorabile. Protectorii rețelei erau un procuror șef și un comisar-șef. Doi magistrați și un om de afaceri au fost arestați preventiv.

UPDATE: Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată luni seară de Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, a următorilor inculpaţi:

Bogdan Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuţi, acuzat de patru infracțiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată, complicitate la luare de mită,  3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale);  complicitate la şantaj,

Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, acuzat de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, favorizarea făptuitorului și instigare la compromiterea intereselor Justiţiei,

Gavril Constantin Babiuc, om de afaceri, acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă,  influenţarea declaraţiilor și  instigare la mărturie mincinoasă.

Trei magistraţi suceveni, un avocat şi un ofiţer de Frontieră sunt cercetați de DNA pentru fapte de corupție privind favorizarea omului de afaceri Costel Babiuc. Totul a început ieri dimineaţă, când procurorii anticorupţie au făcut 14 percheziţii la domiciliile celor implicaţi, la Oficiul de Cadastru Local şi la Primăria Rădăuţi.

Este vorba de o anchetă în care sunt  probe că magistraţii ar fi luat mită pentru emiterea unor soluţii favorabile în dosare de retrocedări de terenuri, potrivit unor surse judiciare. Concret, Babiuc a dat în judecată, în ultimii ani,  mai multe persoane și revendica terenuri. Ţinta sa: realizarea unei suprafeţe compacte de aproximativ 40 de hectare. Afaceristul a  câştigat pe bandă rulantă aceste procese la Judecătoria Rădăuţi.

Mită la Judecătoria Rădăuți

Printre cei care îi dădeau câştig de cauză s-a numărat judecătorul Bogdan Bărbuţă. Babiuc a vândut suprafața, la un preț avantajos, unei companii austriece. La un moment dat, o persoană păgubită, afaceristul Arcadie Plămadă, a contestat deciziile la Curtea Supremă şi a câştigat. Procesul s-a întors la Judecătoria Rădăuţi, iar dosarul a ajuns la magistratul Daniela Prandea, care a tergiversat soluționarea lui. Este momentul în care secretarul Primăriei Rădăuţi a sărit în ajutorul lui Babiuc şi a deschis un proces la Judecătoria Rădăuţi, pentru a-l scoate din cartea funciară pe Plămadă.

Șpăgi penibile

În timpul anchetei, procurorii DNA i-au monitorizat pe cei doi judecători şi au observat că aceştia primeau şpagă în alte dosare: alimente (ouă, găini) şi bani. Surse judiciare ne-au declarat că Bărbuță i-a cerut unui medic stomatolog servicii dentare, pentru a soluționa favorabil un dosar. Procuror-şef Secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, avea un rol bine stabilit în aceast reţea.

Potrivit unor surse judiciare, el l-a intimidat pe păgubit pentru a nu face demersuri să reintre în posesia terenurilor. El a avut rolul de a strânge infomaţii despre o posibilă anchetă a procurorilor DNA care ar viza corupţia locală. Mihai Prelipcean, şeful Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, avea aceeaşi misiune, trebuia să strângă informații despre ancheta DNA.

Au luat bilioteca

Toți cei im­plicați în acest dosar au fost ridicați ieri dimineață și audiați la DNA-Serviciul Central pentru a fi audiați. CSM a încuviințat perchezițio­narea imobilele magis­traților: Bogdan Bărbuță, Daniela Prandea și Dumitru Dâmbu. Printre cei aduși la București pentru a fi audiați: afaceristul Babiuc (foto), comisarul-șef Prelipcean, avocata Isabela Venga și secretarul Primăriei Rădăuți.

Primarul orașului Rădăuți, Aurel Olărean, a explicat ieri că procurorii DNA au cerut date despre modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraș. Imobilul a  fost preluat, la un moment dat, de una din firmele lui Plămadă.

COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore, a inculpatului: BĂRBUŢĂ BOGDAN-ILARION-COSTICĂ, judecător la Judecătoria Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - 4 infracţiuni de trafic de influenţă din care una în formă continuată (2 acte materiale) - complicitate la luare de mită - 3 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale); - complicitate la şantaj Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :

  • În intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, inculpatul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a pronunţat, sprijinit de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.
  • Având în vedere această situaţie de fapt, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de: - 22.03.2005 - un număr de 21 de hotărâri judecătoreşti; - 23.05.2005 - un număr de 25 hotărâri judecătoreşti; - 30.09.2005 - un număr de 12 hotărâri judecătoreşti; - 18.10.2005 - un număr de 11 hotărâri judecătoreşti.

  • Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate