Magistraţii îşi încasează supersporurile

Magistraţii îşi încasează supersporurile

CADOU DE MĂRŢIŞOR. Judecătorii tuturor instanţelor din ţară vor primi, din această lună, sporuri de suprasolicitare neuropsihică.

Salariile celor peste 6.000 de magistraţi români, judecători şi procurori au crescut din această lună cu 50 la sută din salariul minim brut primit de un magistrat debutant, după ce ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a emis Ordinul nr. 768/4 martie. Acest ordin a fost transmis la toate curţile de apel din ţară şi va fi pus în aplicare imediat. Suma, care se ridică la câteva sute de lei, reprezintă aşa-zisul spor de suprasolicitare neuropsihică pe care magistraţii l-au câştigat în instanţă prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dată în urmă cu un an.

De acest spor beneficiau până acum doar magistraţii Curţii Supreme şi cei ai Consiliul Superior al Magistraturii. Acest fapt a stârnit, anul trecut, o puternică nemulţumire în rândul judecătorilor de la curţile de apel, tribunale şi judecătorii, singurii aflaţi „la mâna” ministrului justiţiei. Predoiu a refuzat să facă declaraţii pe această temă. „Sunt într-o şedinţă şi nu vă pot spune acum cu cât s-a majorat bugetul Ministerului Justiţiei din cauza acestor creşteri salariale. Dacă vă spun cifra, or să audă şi ceilalţi care participă la şedinţă”, este tot ce ne-a declarat el. Alte sporuri: de stabilitate, de toxicitate, de confidenţialitate

Prin legea de salarizare a ma gis tra ţilor, sporurile care pot fi acordate sunt cele de stabilitate, de toxicitate, pentru ti tlul de doctor şi sporul pentru mediul ru ral (se acordă la doar trei instanţe din ţară). Creşterea veniturilor încasate de ma gistraţi s-a făcut până acum, aproape de fie care dată, ca urmare a unor procese câştigate de către judecători şi procurori împotriva Ministerului de Justiţie. În anul 2008, la instanţele de judecată au fost înregistrate peste 3.000 de procese în care magistraţii solicitau acordarea acestui spor.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce au obţinut decizii favorabile, mulţi au ameninţat Ministerul Justiţiei şi pe cel al Finanţelor că se vor adresa CEDO dacă hotărârile respective nu vor fi aplicate. Ultima modă printre magistraţii români sunt procesele prin care se solicită acordarea sporului de confidenţialitate, care este între 15 şi 30 la sută din indemni zaţia brută a magistratului. Printre cei care se judecă cu Ministerul Justiţiei pen tru acest spor se află însuşi pre şedintele CSM, judecătorul Virgil An dreieş, şi Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj. (A contribuit Cristi Ciupercă)