Editura Evenimentul si Capital

Magistrații de la Curtea de Apel București au decis: Astra Asigurări a intrat în faliment. Ce se întâmplă cu creditorii!

Astra Asigurari a intrat in faliment
Autor: | | 0 Comentarii | 401 Vizualizari

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, patronal cotidianului România liberă. După ce Curtea de Apel București a admis definitive, astăzi, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) anunțat că va începe plăţile către creditorii de asigurări ai Astra. Reamintim că Dan Adamescu este cercetat sub control judiciar în dosarul ”Astra”, procurorii DNA stabilindu-i o cauțiune record: 40 de milioane de lei. El este acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare - Reasigurare Astra SA. "Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra SA prin administrator special Antonescu Bogdan, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelantele The Nova Group Investments Romania SA şi Epsilon Estate Provider SRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de persoane lipsite de calitate procesuală activă. Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de apelanta T&T Salvage LLC, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge apelul declarat de apelanta SC Oltchim SA prin administratori judiciari consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, în contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra SA prin lichidator KPMG Restructuring SPRL şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca fiind formulat de o persoana lipsită de calitate procesuală activă, cât priveşte critica soluţiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu, şi ca lipsit de interes, cât priveşte critica soluţiei de respingere a cererii de calificare a cererii de intervenţie ca fiind declaraţie de creanţă. Definitivă", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, publicată de Agerpres. Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială. Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare). Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare. Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună; în Germania - 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună; în Slovacia - 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună; în Ungaria - 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Dosarul ”Astra”

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu,  în calitate de președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

Omul de afaceri ar fi încercat să ”cosmetizeze” situaţia financiară a societăţii ASTRA, pentru a acoperi ilegalitățile, ceea ce ar fi dus la   ”alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”.

Faptele, susțin procurorii DNA, ar fi fost săvârșite în perioada 2011-2013, cu complicitate unor șefi din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care, din aprilie 2013, a devenit Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

Acuzațiile DNA 1.În perioada 2011-2013, Dan Grigore Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare. De asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei. Detalii

  • a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
  • a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
  • a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate