MAE îi răspunde congresmanului Christopher Smith care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificarea legii electorale în perioada campaniei

MAE îi răspunde congresmanului Christopher Smith care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificarea legii electorale în perioada campaniei

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a făcut astăzi o serie de precizări în replică la scrisoarea adresată premierului Victor Ponta de congresmanul american Christopher Smith, în care acesta din urmă își manifesta îngrijorarea față de modificarea legii electorale prin ordonanță de urgență în timpul campaniei.

„Înţelegând îngrijorarea exprimată de domnia sa privind ultimele modificări ale legislaţiei electorale din România prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 pe 2014, apreciem că ar fi util să oferim domnului congressman o serie de detalii şi informaţii pentru a facilita o cât mai exactă înţelegere a acestei noi reglementari electorale, care vizează asigurarea unui cadru legislativ menit să asigure organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte”, scrie MAE într-un comunicat.

Guvernul a fost şi este deschis dialogului cu opoziţia (de altfel principalul partid de opoziţie – PNL – a fost, până acum câteva luni, alături de PSD, membru al alianţei de guvernare) şi este un partizan al consolidării rolului Parlamentului în structura de putere a societăţii româneşti. Spre deosebire de guvernele precedente, Guvernul Ponta a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare, se mai arată în textul citat.

„Necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România. Pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări, înainte de începerea procesului electoral, guvernul a fost nevoit să facă uz de prerogativa sa constituţională de a emite Ordonanţe de Urgenţă. De altfel, nu este prima oară când cadrul legal electoral este modificat prin ordonanţă de urgenţă. Şi în anul 2006, guvernul de atunci a recurs la modalitatea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale. Este de menţionat că actuala Ordonanţă de Urgenţă a făcut deja obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, care a decis, în data de 16 septembrie 2014, că OUG 45 este constituţională în integralitatea sa”, mai explică ministrul Corlățean.

Ne puteți urmări și pe Google News

În scrisoarea domniei sale, congressman-ul Christopher Smith vorbeşte despre "modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale", ceea ce nu corespunde adevărului, Ordonanţa fiind adoptată în data de 27 iunie 2014, iar campania electorală va începe în data de 2 octombrie 2014. Modificările prevăzute în corpul Ordonanţei au ca scop tocmai facilitarea participării cetăţenilor la procesul electoral şi implicit o cât mai mare legitimitate pentru viitorul preşedinte, conchide textul.

Congresmanul american și-a exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată premierului Ponta, aflat acum în Statele Unite. "Modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale nu poate face decât să stârnească dubii în legătură cu momentul şi motivaţia unei asemenea acţiuni şi poate avea consecinţe asupre cooperării politice şi bunei guvernări după alegeri. Sunt îngrijorat că, dacă vor fi aplicate, aceste modificări electorale vor afecta capacitatea celui care câştigă alegerile de a lăsa în urmă divergenţele de campanie şi de a-i îndruma pe români să se concentreze asupra problemelor şi provocărilor reale pe care dumneavoastră împreună cu noi trebuie să le abordăm", a subliniat Christopher Smith.