MADR acordă subvenții pentru motorină, pentru a compensa introducerea aciizei de 7 eurocenți

MADR acordă subvenții pentru motorină, pentru a compensa introducerea aciizei de 7 eurocenți

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestru al doilea din 2014.

"Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru", a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.

MADR subvenţionează 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei de la o pompă o conţine.

"Fermierii plătesc din acciză doar 21 de euro pe tona de motorină utilizată în agricultură, diferenţa până la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tonă, fiind suportată de Ministerul Agriculturi", a explicat oficialul MADR.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia sa, creşterea accizei pentru benzină şi motorină cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie nu va modifica "de o manieră substanţială" preţul alimentelor, în condiţiile în care, în acest sector, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură se ridică la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 şi primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totală de motorină estimată pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aprobate de Guvern în luna octombrie 2013.

Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/1000 litri. Nivelul standard al accizei este de 330,395 euro/1000 litri.