Lupte de stradă sângeroase la granița dintre Kosovo și Macedonia

Lupte de stradă sângeroase la granița dintre Kosovo și Macedonia

Opt polițiști și 14 membri ai unui „grup înarmat” au fost uciși în schimburi de focuri care au durat mai bine de 24 de ore. Serbia masează trupe la frontieră

La frontiera de nord a Macedoniei cu Kosovo, în localitatea Kumanovo (40 de km de capitala Skopje), s-au înregistrat sâmbătă schimburi prelungite de focuri, care au fost continuate și duminică. În luptele de stradă și-au pierdut viața opt ofițeri de poliție și 14 membri ai unui „grup înarmat venit dintr-o țară vecină”, care urmărea să declanșeze „un atac terorist asupra instituțiilor de stat, beneficiind de sprijin local”, a anunțat guvernul de la Skopje, citat de AFP. Presa locală susține că membrii grupului armat veneau din învecinatul Kosovo.

Atmosfera din localitatea cu populație majoritar musulmană albaneză a fost una de război: elicoptere survolau orașul, în vreme ce pe străzi răsunau focuri de arme automate. Forțe speciale, transportoare blindate și polițiști cu veste antiglonț și căști au izolat Kumanovo, încercând să împiedice membrii grupului înarmat să fugă din oraș.

Potrivit lui Ivo Kotevski, purtător de cuvânt al ministrului de Interne, în urma luptelor s-au înregistrat și 38 de polițiști răniți. Autoritățile de la Skopje au declarat două zile de doliu național.

Ne puteți urmări și pe Google News

Focarul Kosovo

Macedonia este și așa slăbită după o criză politică prelungită, în care guvernul conservator este acuzat de opoziția social-democrată de fapte de corupție și ascultări ilegale. Pe 17 mai este programat un mare miting de protest anti-guvernamental.

Serbia, vecină la nord cu Macedonia, a anunțat întărirea forțelor la frontieră. Belgradul a avut, între 1988-1989, propriul conflict cu albanezii din UCK, Armata de Eliberare a Kosovo, iar relațiile cu fosta sa provincie au rămas încordate.

În primăvara lui 1999, în urma ciocnirilor dintre armata iugoslavă și gherila albaneză, soldate cu numeroase victime civile de ambele părți, a avut loc intervenția NATO, în urma căreia sârbii s-au retras din Kosovo. În 2008, cu sprijinul SUA și a majorității statelor UE, Kosovo și-a proclamat independența.