Editura Evenimentul si Capital

Luna mai 2016: un sibian a fost amendat pentru că nu și-a curățat trotuarul de zăpadă

Autor: | | 1 Comentarii | 667 Vizualizari

În cursul zilei de ieri, 26 mai 2016, un sibian a primit prin intermediul Poștei un proces-verbal prin care Poliția locală Sibiu constată că cetățeanul nu și-a curățat zăpada de pe trotuar.

Sibianul respectiv a fost sancționat contravențional cu suma de 100 de lei, redusă la 50 de lei dacă va fi plătită în termen de 48 de ore. Mai mult, sibianul amendat în buza verii pentru deszăpezire, nici măcar nu are trotuar în fața casei. ”Noi nu avem front stradal. Avem cale de acces, iar casa noastră este în spate, după alte două case cu front stradal, case cu alți proprietar. Oricum, trotuarul din fața căii de acces este curățat de mine continuu”, precizează tânărul sibian amendat de Poliția Locală Sibiu. Deocamdată, nu știe dacă va plăti amenda sau o va contesta.

”Există foto”

Procesul verbal întocmit de agentul constatator Aurel Moldovan poartă data de 10 mai 2016. După cum se arată în document, fapta contravențională a fost constatată acum patru luni, mai precis pe 26 ianuarie 2016, la ora 09:35. Atunci, polițistul local a constatat că ”nu a curățat zăpada depusă pe trotuarul din fața imobilului pe care îl deține pe strada Lungă. Există foto”, mai scrie reprezentantul Poliției locale Sibiu. Cel amendat ”nu se află de față la întocmirea procesului-verbal” și nu există martori deoarece ”persoanele de față refuză calitatea de martor”.

Amenda e în termen

Sancțiunea aplicată de polițistul local are la bază hotărârea Consiliului Local Sibiu nr. 210 din 2001 (republicată în urma mai multor modificări). În cuprinsul respectivului act nu se face nicio referire clară la perioada de timp în care poate fi întocmit un proces-verbal după constatarea contravenției. Singurele termene amintite fac referire mai degrabă la perioada în care procesul verbal trebuie comunicat după întocmire și nu după data constatării. ”Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului. Comunicarea se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia (sic!)”, se arată la articolul 28 al hotărârii respective. La articolul 29 al aceleiași hotărâri se face referire tot la termenul de o lună. ”În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii”. Cu toate acestea, potrivit legislației naționale (OG nr.2/2001), amenzile pot fi aplicate în cel mult șase luni ”de la data săvârșirii fapte”, prin aplicare înțelegându-se încheierea procesului-verbal de către agentul constatator.

Amenzi pentru deszăpezire, mai rar

Evenimentul Zilei a solicitat un punct de vedere Primăriei Sibiu, referitor la numărul de amenzi pentru deszăpezire aplicate în cursul lunii mai 2016 pentru sibienii care nu și-au curățat trotuarul. Până la ora redactării acestui material, răspunsul nu a venit. Însă unul din motivele invocate în această situație – completarea procesului verbal la multă vreme după constatarea contravenției – este legat de durata procedurilor de identificare a persoanei care urmează a fi amendată.

Potrivit unei sinteze publicată pentru activitatea realizată în cursul lunii aprilie, Poliția locală Sibiu a aplicat luna trecută 1.119 amenzi. Din acestea, referitoare la gospodărirea domeniului public 14 au mers către sibieni care nu își întrețin corespunzător proprietățile, 14 pentru depozitarea de gunoaie, 11 pentru comerț neautorizat sau diminuarea trotuarelor prin amplasarea de rampe, iar opt pentru lipirea de afișe publicitare în locuri interzise. În fine, sinteza mai amintește de câte cinci amenzi aplicate celor care cresc animale mari, respectiv au ars deșeuri vegetale.

Acum patru luni, în urma ninsorilor din 18 ianuarie, polițiștii locali anunțau că au dat 17 amenzi pentru că trotuarele nu au fost curățate de zăpadă, amenzile fiind aplicate unor societăți comerciale. În aceeași zi de ianuarie, alte 16 persoane fizice din zona centrală au fost ”avertizate verbal” pentru că nu au curățat trotuarul de zăpadă.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate