Editura Evenimentul si Capital

UPDATE Luminița, satul în care localnicii sunt alimentați cu apă sărată. Direcția de Sănătate Publică din Constanța s-a autosesizat. Interzice consumul apei sărate, plin de nitrați / Galerie Foto

Autor: | | 0 Comentarii | 345 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Localnicii din satul constănțean Luminița se chinuie să convingă autoritățile ca în loc de apă sărată la robinet să primească, totuși, apă potabilă. Sătenii nu-și pot adăpa nici măcar animalele din orgadă, atât de sărată este apa. Reprezentanții primăriei Corbu, de care aparține Luminița, nu au găsit nicio soluție pentru alimentarea așezării cu apă potabilă. Iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța a descoperit abia acum că, de patru ani, în sat există rețea de alimentare cu apă, neautorizată.

UPDATE Comunicat oficial, trimis corespondentului EVZ, din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului (DSPJ) Constanța, privind calitatea apei de băut din sat Luminița,comuna Corbu

“Având în vedere sesizarea făcută către mass media în data de 25 10 2016  de unii cetățeni ai localității Luminița, comuna Corbu, privind calitatea apei potabile din rețea, Compartimentul Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viață, precizează următoarele:

-DSPJ Constanța a analizat din punct de vedere chimic proba de apă adusă de jurnaliști și a constatat că apa prezintă o încărcătură crescută de cloruri (gust sărat) dar și de nitrați -apa din rețeaua localității Lumina nu este potabilă și nu poate și folosită în acest scop. Prezența nitraților în concentrații mult peste limita admisă face ca această apă să fie total interzisă utilizării în alimentația sugarilor și copiilor mici. De menționat că fierberea acestei ape nu conduce la diminuarea nitraților și clorurilor ci, dimpotrivă, la concentrarea și creșterea valorilor acestor substanțe.  -în data de 27.10 2016, cu ocazia vizitei efectuate în comuna Corbu nu s-au putut recolta probe biologice de apă din localitatea Lumina deoarece apa era oprită. S-au prelevat însă probe de apă de la o fântână din localitate din apropierea familiei Dumitru Vasile (Pentru a se verifica și calitatea apei de fântână și pentru a putea oferi recomandări cu privire la alimentarea cu apă a locuitorilor).

DSPJ Constanța a informat în scris primăria Corbu și medicii de familie din localitate asupra măsurilor ce trebuie luate, astfel:

-pentru sugarii și copiii mici din localitate cât și pentru femeile gravide, Primăria Corbu va  asigura apa potabilă, gratuit (la fel cum se procedează în localitatea Corbu de Sus unde, potrivit specialiștilor, și acolo, apa are nitrați)  -Primăria Corbu va întocmi urgent și va transmite la DSPJ Constanța un plan de măsuri privind asigurarea cu apă potabilă a localității Luminița -Primăria Corbu va monitoriza calitatea apei din fântânile de la care se aprovizionează cu apă două sau mai multe familii (fântâni publice). De asemenea, Primăria va asigura  curățarea și dezinfectarea acestora -fântânile din localitate (individuale și publice) se vor curăța și dezinfecta conform pliantului anexat în acest sens”. 

 

Toate curțile din satul Luminița sunt dotate cu robineți din care curge apă sărată. Situația durează de mai bine de patru ani iar cele peste 100  de suflete din sat beau și se spală cu apă plată cumpărată de la magazin. Când ajungi în sat, ești înconjurat de oamenii locului. Se opresc de la treburile din gospodărie și povestesc ce îi doare pe ei mai mult. Apa sărată de care nu pot scăpa. “Grădina o udăm cu apa asta, dar se usucă tot. Animalele beau aceeași apă.. O folosim la spălat rufe dar se îngălbenesc. Piesele de la mașina de spălat, nu mai zic, apa sărată sparge robineții. Nu știm de ce e sărată, poate știu specialiștii. Am intrebat, dar nimeni nu știe nimic de la ce și cum”, explică Florentina Voicu.

Abonații din Luminița taxați cu 2,50 lei pentru apa sărată de la robinet

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate