Editura Evenimentul si Capital

UPDATE Luminița, satul în care localnicii sunt alimentați cu apă sărată. Direcția de Sănătate Publică din Constanța s-a autosesizat. Interzice consumul apei sărate, plin de nitrați / Galerie Foto

Autor: | | 0 Comentarii | 331 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Localnicii din satul constănțean Luminița se chinuie să convingă autoritățile ca în loc de apă sărată la robinet să primească, totuși, apă potabilă. Sătenii nu-și pot adăpa nici măcar animalele din orgadă, atât de sărată este apa. Reprezentanții primăriei Corbu, de care aparține Luminița, nu au găsit nicio soluție pentru alimentarea așezării cu apă potabilă. Iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța a descoperit abia acum că, de patru ani, în sat există rețea de alimentare cu apă, neautorizată.

UPDATE Comunicat oficial, trimis corespondentului EVZ, din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului (DSPJ) Constanța, privind calitatea apei de băut din sat Luminița,comuna Corbu

“Având în vedere sesizarea făcută către mass media în data de 25 10 2016  de unii cetățeni ai localității Luminița, comuna Corbu, privind calitatea apei potabile din rețea, Compartimentul Evaluarea Factorilor de Risc din Mediul de Viață, precizează următoarele:

-DSPJ Constanța a analizat din punct de vedere chimic proba de apă adusă de jurnaliști și a constatat că apa prezintă o încărcătură crescută de cloruri (gust sărat) dar și de nitrați -apa din rețeaua localității Lumina nu este potabilă și nu poate și folosită în acest scop. Prezența nitraților în concentrații mult peste limita admisă face ca această apă să fie total interzisă utilizării în alimentația sugarilor și copiilor mici. De menționat că fierberea acestei ape nu conduce la diminuarea nitraților și clorurilor ci, dimpotrivă, la concentrarea și creșterea valorilor acestor substanțe.  -în data de 27.10 2016, cu ocazia vizitei efectuate în comuna Corbu nu s-au putut recolta probe biologice de apă din localitatea Lumina deoarece apa era oprită. S-au prelevat însă probe de apă de la o fântână din localitate din apropierea familiei Dumitru Vasile (Pentru a se verifica și calitatea apei de fântână și pentru a putea oferi recomandări cu privire la alimentarea cu apă a locuitorilor).

DSPJ Constanța a informat în scris primăria Corbu și medicii de familie din localitate asupra măsurilor ce trebuie luate, astfel:

-pentru sugarii și copiii mici din localitate cât și pentru femeile gravide, Primăria Corbu va  asigura apa potabilă, gratuit (la fel cum se procedează în localitatea Corbu de Sus unde, potrivit specialiștilor, și acolo, apa are nitrați)  -Primăria Corbu va întocmi urgent și va transmite la DSPJ Constanța un plan de măsuri privind asigurarea cu apă potabilă a localității Luminița -Primăria Corbu va monitoriza calitatea apei din fântânile de la care se aprovizionează cu apă două sau mai multe familii (fântâni publice). De asemenea, Primăria va asigura  curățarea și dezinfectarea acestora -fântânile din localitate (individuale și publice) se vor curăța și dezinfecta conform pliantului anexat în acest sens”. 

Toate curțile din satul Luminița sunt dotate cu robineți din care curge apă sărată. Situația durează de mai bine de patru ani iar cele peste 100  de suflete din sat beau și se spală cu apă plată cumpărată de la magazin. Când ajungi în sat, ești înconjurat de oamenii locului. Se opresc de la treburile din gospodărie și povestesc ce îi doare pe ei mai mult. Apa sărată de care nu pot scăpa. “Grădina o udăm cu apa asta, dar se usucă tot. Animalele beau aceeași apă.. O folosim la spălat rufe dar se îngălbenesc. Piesele de la mașina de spălat, nu mai zic, apa sărată sparge robineții. Nu știm de ce e sărată, poate știu specialiștii. Am intrebat, dar nimeni nu știe nimic de la ce și cum”, explică Florentina Voicu.

Abonații din Luminița taxați cu 2,50 lei pentru apa sărată de la robinet

Oamenii au pus niște filtre pe conducte în speranța că apa se va îndulci. Degeaba. Rețeaua de apă din sat ar fi fost construită prin colaborarea unei fabrici de ciment din zonă și a primăriei comunei Corbu. Proiectul ar fi costat peste un milioan de lei. “A fost o perioadă, la început, când ne luau 2,50 lei pe mc de apă sarată. Apoi, au renunțat să ne mai ia banii, și-au dat seama că aia nu e apă potabilă. Nici de pus varză nu e bună”, spune, indignată, o bătrână. Iar Aurica Chirichescu se plânge și ea. “Două mașini de spălat am stricat, apă nu pot să dau la păsări, mă duc să iau tocmai din vale apă, să omor păsările? Și la porci la fel, cum să le dau apă sărată?

Rețeaua de apă fără avize sanitare 

Domnul Vasile Poteleanu este consilier local al comunei Corbu. Locuiește chiar în sat. Demonstrativ, bea apa sărată și o scuipă imediat. “Este foarte sărată, e improprie consumului uman. Dacă speli un copil, i se usucă pielea, se exfoliază.  Avem probleme când udăm și grădinile, pământul rămâne albit din cauza sărăturii. La păsări, la animale, să le dai, cu timpul încep să aibă afecțiuni, să se îmbolnăvească din cauza conținutului foarte mare de sare”, își dă consilierul cu părerea. Vasile Poteleanu face de mult demersuri la primăria Corbu pentru oamenii din Luminița. “Cred că atunci când rețeaua a fost dată în folosință ar fi trebuit să existe niște buletine ale apei, niște avize sanitare ca să poată fi dat drumul către populație. Tot am făcut reclamații, am sesizat primăria. Așa a rămas”, spune, necăjit, de față cu consătenii, politicianul local.

“Momentan, nu avem nicio soluție”

Mergem la primăria Corbu, de unde ar trebui să vină vestea minune pentru locuitorii din Luminița. Primarul nu-i, iar viceprimarul, Cornel Marin, are răspunsul pregătit. Puțurile săpate la diverse adâncimi ar fi  scos la iveală doar apă sărată, deși comuna este așezată între două lacuri cu apă dulce.  Spune sec: “Momentan, nu avem nicio soluție. Consiliul Local a decis, pentru toți copiii între 1 an și 3 ani am cumpărat apă plată la 2 litri și le dăm pentru pentru a nu se îmbolnăvi. Iar ceilalți adulți, trebuie să se descurce”. Cu o mostră de apă sărată de la robinet am ajuns la Direcția  de Sănătate Publică din Constanța, rugând specialiștii să efectueze determinările chimice și, eventual, bacteriologice. Răspunsul îl vom primi în câteva zile însă cu această ocazie reprezentanții instituției au aflat, în premieră, despre rețeaua de apă din satul Lumina. Specialiștii au promis că vor face verificări la fața locului.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate