Lumină la Bethleem pentru Valeria Peter Predescu

Lumină la Bethleem pentru Valeria Peter Predescu

OMAGIU. Sofia Vicoveanca şi alţi colegi de breaslă au aprins lumânări în Oraşul Sfânt pentru regretata „doamnă a cântecului năsăudean”.

Cântăreaţa de muzică populară Valeria Peter Predescu, una dintre cele mai apreciate interprete de folclor din zona Transilvaniei, s-a stins din viaţă luni noapte, la locuinţa sa din Bistriţa, în urma unui stop cardiorespirator. Artista, în vârstă de 62 de ani, fusese diagnosticată cu probleme de inimă încă din tinereţe. O echipă de medici de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a încercat să o resusciteze timp de aproape 40 de minute, dar toate eforturile au fost în zadar.

Colegii de breaslă regretă dispariţia timpurie a Valeriei Peter Predescu şi consideră că folclorul pierde o artistă care a păstrat şi a promovat „graiul ardelenesc” şi tradiţiile năsăudene.

„Am iubit-o atât ca om, cât şi ca artist. Regret profund că a dispărut dintre noi atât de devreme, la doar 62 de ani. Am înţeles că lucra şi la un nou album... Valeria Peter Predescu lasă în urma ei un repertoriu deosebit, apreciat de public, dar şi de specialişti. Ea a fost şi va rămâne Doamna Bistriţei, zonă pe care a reprezentat-o şi pe care a făcut-o cunoscută în toată ţara. Voi participa şi eu împreună cu soţia mea la înmormântarea de la Bistriţa”, a spus Nicolae Furdui Iancu, coleg şi prieten al artistei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am avut multă admiraţie pentru cântecul ei”

Sofia Vicoveanca, o altă interpretă de muzică populară, aflată în aceste zile, împreună cu mai mulţi artişti, într-un turneu în Israel, deplânge moartea Valeriei Peter Predescu: „Împreună cu un grup de colegi de scenă ne aflăm în pelerinaj la Ierusalim şi aici am aflat de această tristă pierdere, care nu poate fi înlocuită. A fost un om demn, iar eu am avut o admiraţie faţă de glasul şi de cântecul ei. Noi am ajuns azi la Bethleem şi am pus o lumânare pentru cea care a fost Valeria Peter Predescu. Iată că muzica populară, şi mai ales partea Bistriţei, este din nou, în doliu. Dumnezeu să o odihnească!”, a spus Sofia Vicoveanca.

Aurel Tămaş, care a cântat pe aceeaşi scenă cu artista, spune: „Nu şi-a schimbat niciodată graiul ardelenesc şi că Dumnezeu îi duce prea devreme pe cei care se ocupă de muzica populară”.

Înmormântare la Telciu

Trupul neînsufleţit al Valeriei Peter Predescu urma să fie depus ieri la Centrul Cultural Municipal „George Coş buc” din oraşul Bistriţa, unde cei care i-au iubit muzica îi vor putea aduce un ultim omagiu, începând cu ora 14.00.

Cântăreaţa va fi înmormântată mâine. Dorinţa ei a fost pentru localitatea natală. Valeria Peter Predescu s-a născut în anul 1947 pe Valea Sălăuţei, satul Telciu, Bistriţa Năsăud. A început să cânte în 1972, iar primele înregistrări le-a făcut la Radio Cluj, cu redactorul şi culegătorul de folclor Dumitru Vartic.

Cântăreaţa a înregistrat, de-a lungul carierei, peste 61 de albume, printre care casete, discuri sau compact-discuri cu muzică populară şi mai multe albume cu pricesne şi colinde.