Editura Evenimentul si Capital

Lumea lui Picasso, la Bușteni

Lucrarea lui Picasso o interpretează pe cea a idolului său, Velasquez FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 910 Vizualizari

La Castelul Cantacuzino din Bușteni sunt expuse, până pe 6 martie, 120 de litografi i realizate de Pablo Picasso, în cadrul expoziției: „Que viva Picasso”

Lucrările reprezintă litografii realizate de artist sub influența întâlnirii cu Fernand Mourlot, ilustrații pe texte semnate de artistul românofrancez Tristan Tzara și regizorul Jean Cocteau. Expoziția „Que Viva Picasso” este curatoriată de colecționarul privat Thomas Emmerling.

După cel de al Doilea Război Mondial, Picasso a creat din ce în ce mai multe litografii. Această tehnică, destinată tipăririi, este un procedeu prin care artistul își execută lucrarea pe o suprafață de piatră, fiind, apoi, transpusă pe hârtie. În principal a fost utilizată pentru crearea ilustrațiilor de carte. Între 1945 și 1969, Picasso a creat mai mult de 400 de litografii, în atelierele de tipar ale lui Fernand Mourlot, din Paris.

O expoziție, mai multe capitole

În expoziția de la Castelul Cantacuzino apar mai multe serii. „L’espace et la flute” (1948), reprezintă 12 desene pentru care Jean Tardieu a scris 12 poezii. Ca litografii, atât poeziile cât și desenele au fost publicate în 1958, într-o ediție limitată de 1600 de exemplare. În expoziție sunt prezentate litografiile originale din 1958.

Un capitol foarte frumos reprezentat este ilustrația de carte. „Les Menines et la vie”. În total sunt 58 de gravuri, parțial color, în care Picasso transpune propria viziune asupra picturii în stil baroc clasic a lui Diego Velascquez „Les Menines”. Velasquez (descoperit pentru prima dată la vârsta de 14 ani) a fost obsesia vieții de artist a lui Picasso, tot timpul tinzând spre atingerea perfecțiunii pe care o prețuia la acesta.

„Guernica”, simbolul dureros al secolului XX

O sală specială, o sală didactică, este dedicată lucrării „Guernica”, „imaginea secolului XX”, după cum o descrie curatorul expoziției. Aici este expusă o copie, realizată de un artist german. „În 1937, Picasso a creat odată cu Guernica, una dintre marile capodopere ale omenirii. În februarie 1937, vechea capitală bască, Guernica, din Spania, a fost bombardată de forțele aeriene germane și italiene, care susțineau mișcarea fascistă a generalului Franco. Mai mult de 1700 din cei 7000 de locuitori au murit, iar 70% din oraș a fost distrus. În doar o lună, Picasso a pictat Guernica pentru a exterioriza durerea provocată de această tragedie, cât și protestul său împotriva actului de teroare. Lucrarea și orașul Guernica au devenit simboluri ale uciderii și distrugerii inutile.

Tristan Tzara

Un capitol emoționant pentru noi, românii, este reprezentat de cele nouă litografii realizate de Picasso pentru poeziile scrie de poetul roman Tristan Tzara „De memoire d’homme”. Este expusă, de asemenea, pagina de justificare a tirajului cărții, semnată de Tristan Tzara cu un creion pe hârtie Arches. Aceste litografii au fost realizate de artist prin tehnica amprentei digitale: cu degetul impregnat de cerneală a desenat pe piatră.Tauri, moarte, iubire, sacrifi ciu

O altă serie interesantă este „Toros y Toreros” (Taurul și Toreadorul). 16 litografii, care vorbesc despre pasiunea arzătoare a lui Picasso pentru femei, dar și interesul deosebit acordat coridelor. Aceste pasiuni au fos interpretate de artist în multe lucrări, dar cel mai bine le-a creionat în „Toros y toreros”. Cei care vor vizita expoziția vor avea prilejul să audă și legenda unei mari iubiri. Un mare matador avea să fie ucis de un taur, în arenă. Îndurerata sa iubită îi va lua hainele, se va îmbrăca în matador și va lupta în arenă, în cinstea și spre răzbunarea celui ucis de monstru. În expoziție mai apar: seria de desene inspirată de cele 24 de scrisori primite de Pablo Picasso de la Jean Cocteau, afișul Congresului Mondial pentru dezarmare și Pace, din 1962, litografie originală, fotografii realizate de Dora Maar, cu artistul lucrând, în atelier.Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate