Editura Evenimentul si Capital

Lumea lui Picasso, la Bușteni

Lucrarea lui Picasso o interpretează pe cea a idolului său, Velasquez FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 882 Vizualizari

La Castelul Cantacuzino din Bușteni sunt expuse, până pe 6 martie, 120 de litografi i realizate de Pablo Picasso, în cadrul expoziției: „Que viva Picasso”

Lucrările reprezintă litografii realizate de artist sub influența întâlnirii cu Fernand Mourlot, ilustrații pe texte semnate de artistul românofrancez Tristan Tzara și regizorul Jean Cocteau. Expoziția „Que Viva Picasso” este curatoriată de colecționarul privat Thomas Emmerling.

După cel de al Doilea Război Mondial, Picasso a creat din ce în ce mai multe litografii. Această tehnică, destinată tipăririi, este un procedeu prin care artistul își execută lucrarea pe o suprafață de piatră, fiind, apoi, transpusă pe hârtie. În principal a fost utilizată pentru crearea ilustrațiilor de carte. Între 1945 și 1969, Picasso a creat mai mult de 400 de litografii, în atelierele de tipar ale lui Fernand Mourlot, din Paris.

O expoziție, mai multe capitole

În expoziția de la Castelul Cantacuzino apar mai multe serii. „L’espace et la flute” (1948), reprezintă 12 desene pentru care Jean Tardieu a scris 12 poezii. Ca litografii, atât poeziile cât și desenele au fost publicate în 1958, într-o ediție limitată de 1600 de exemplare. În expoziție sunt prezentate litografiile originale din 1958.

Un capitol foarte frumos reprezentat este ilustrația de carte. „Les Menines et la vie”. În total sunt 58 de gravuri, parțial color, în care Picasso transpune propria viziune asupra picturii în stil baroc clasic a lui Diego Velascquez „Les Menines”. Velasquez (descoperit pentru prima dată la vârsta de 14 ani) a fost obsesia vieții de artist a lui Picasso, tot timpul tinzând spre atingerea perfecțiunii pe care o prețuia la acesta.

„Guernica”, simbolul dureros al secolului XX

O sală specială, o sală didactică, este dedicată lucrării „Guernica”, „imaginea secolului XX”, după cum o descrie curatorul expoziției. Aici este expusă o copie, realizată de un artist german. „În 1937, Picasso a creat odată cu Guernica, una dintre marile capodopere ale omenirii. În februarie 1937, vechea capitală bască, Guernica, din Spania, a fost bombardată de forțele aeriene germane și italiene, care susțineau mișcarea fascistă a generalului Franco. Mai mult de 1700 din cei 7000 de locuitori au murit, iar 70% din oraș a fost distrus. În doar o lună, Picasso a pictat Guernica pentru a exterioriza durerea provocată de această tragedie, cât și protestul său împotriva actului de teroare. Lucrarea și orașul Guernica au devenit simboluri ale uciderii și distrugerii inutile.

Tristan Tzara

Un capitol emoționant pentru noi, românii, este reprezentat de cele nouă litografii realizate de Picasso pentru poeziile scrie de poetul roman Tristan Tzara „De memoire d’homme”. Este expusă, de asemenea, pagina de justificare a tirajului cărții, semnată de Tristan Tzara cu un creion pe hârtie Arches. Aceste litografii au fost realizate de artist prin tehnica amprentei digitale: cu degetul impregnat de cerneală a desenat pe piatră.Tauri, moarte, iubire, sacrifi ciu

O altă serie interesantă este „Toros y Toreros” (Taurul și Toreadorul). 16 litografii, care vorbesc despre pasiunea arzătoare a lui Picasso pentru femei, dar și interesul deosebit acordat coridelor. Aceste pasiuni au fos interpretate de artist în multe lucrări, dar cel mai bine le-a creionat în „Toros y toreros”. Cei care vor vizita expoziția vor avea prilejul să audă și legenda unei mari iubiri. Un mare matador avea să fie ucis de un taur, în arenă. Îndurerata sa iubită îi va lua hainele, se va îmbrăca în matador și va lupta în arenă, în cinstea și spre răzbunarea celui ucis de monstru. În expoziție mai apar: seria de desene inspirată de cele 24 de scrisori primite de Pablo Picasso de la Jean Cocteau, afișul Congresului Mondial pentru dezarmare și Pace, din 1962, litografie originală, fotografii realizate de Dora Maar, cu artistul lucrând, în atelier.De la afaceri cu carne, la colecții de artă

Thommas Emmerling este cetățean german. La deschiderea expoziției de la Castelul Cantacuzino a vorbit despre Picasso și despre artă în general, cu o pasiune contagioasă. Ne-a vorbit, puțin, despre colecțiile sale și am aflat de ce a ales România pentru a realize expoziții cu lucrări ale unor mari artiști.


FOTO: „Guernica”, o pictură-simbol a inutilității războiului- Evenimentul zilei: Trebuie să fiți un om foarte fericit având în vedere că dețineți atâtea comori de artă. Și nu mă refer la valoarea lor materială.

- Thomas Emmerling: Acum câțiva ani am împlinit 50 de ani. Toată viața am muncit din greu, în industria alimentară, am făcut exporturi și importuri din Germania în Ungaria. Și în momentul în care mi-am propus să mă ocup numai de asta, am schimbat radical direcția. Foarte mult mă motivează faptul că atunci când mă întâlnesc cu artiști ei îmi spun că asta au făcut toată viața lor, nu au făcut altceva.

-Cum este totuși, să te trezești în fiecare dimineață și să știi că ai Picasso, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Henri Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh (Heliogravures), Henri Matisse, Joan Miro, Salvador Dalí, Marc Chagall și așa mai departe…

- Este un sentiment foarte frumos, care îmi dă putere să merg mai departe. Da, este, dar este de asemeni, și o obligație, pentru că arta nu ar trebui niciodată să stea acasă, trebuie să circule și să pornească discuții, în consecință îmi expun lucrările de artă în toată Europa. Vreau ca oamenii să intre în contact din ce în ce mai mult cu cultura. Acest lucru creează un impact mare asupra societății, deoarece cultura este mereu ca și comportamentul oamenilor.

- De ce v-ați oprit asupra României, de ce organizați aceste expoziții aici, la Castelul Cantacuzino?

- În primul rând, datorită faptului că rădăcinile familiei mele sunt în Transilvania și, în consecință, am legături strânse cu România. Pe de altă parte, este timpul potrivit pentru asta și este ceva necesar. Anul acesta am avut expoziția Salvador Dali, care a avut mult succes. Mai mult de 30% din vizitatori fiind străini, atrași din afara granițelor României.

- De ce o lucrare (grafică) de Picasso poate costa și 500 de euro?

- Bineînțeles. Diferența constă în prețuri, dar întrebarea cea mai potrivită ar fi dacă este o copie sau un original, iar pentru a afla asta cât mai bine, mă documentez. Eu colecționez artă de mai mult de 20 de ani și atunci când cumpăr ceva, verific foarte foarte bine toate detaliile, iar dacă mă îndoiesc, renunț la achiziție.

- În colecțiile dumneavoastră aveți și lucrări ale unor artiști români?

- Artiștii români au jucat un rol central în arta modernă, cum a fost Tristan Tzara, ca poet, sau Constantin Brâncuși, ca sculptor. Îi iubesc în mod deosebit pe Teodor Aman și Nicolae Tonitza. Dintre artiștii români moderni, am în colecție pe Grete Csaki- Kopony, din Zărnești (Brașov). Dar această țară este binecuvântată cu talente remarcabile. În mod deosebit, artiștii tineri contemporani, provenind din școala de artă de la București. Am organizat recent în Bușteni o expoziție remarcabilă cu cei mai deosebiți reprezentanți: Radu Rodideal și Andreea Floreanu. Susțin tinerii artiști români, în sensul în care organizăm expoziții internaționale (după expoziția Salvador Dali, ce a avut loc în vara anului 2015, a urmat expoziția „Colours of Life”, cu tineri artiști din București), și în sensul în care cumpăr artă contemporană. Artistul meu preferat, de la care am cele mai multe lucrări în colecție, este Alexandra Baciu.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate