Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Interviu cu NOUL PREȘEDINTE liberal, Ludovic Orban: „Partidul a fost în STARE de ȘOC, după alegerile din 2016” | Puterea cuvântului

Ludovic Orban
Autor: | | 4 Comentarii | 2674 Vizualizari

Ludovic Orban a câștigat, sâmbătă, șefia PNL la un scor de trei ori mai mare față de contracandidatul său, Cristian Bușoi. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, noul președinte al liberalilor vorbește despre șocul prin care a trecut partidul după parlamemntare, despre reformele absolut necesare care urmează în PNL, dar și despre marile sale dezamăgiri în politica post-decembristă

Evenimentul zilei: Care este planul dumneavoastră politic?

- Ludovic Orban: Să transform PNL în cea mai serioasă și cea mai puternică forță de dreapta. În timp ce pe stânga întotdeauna a fost avatarul Partidului Comunist, indiferent cum s-a numit el - FSN, PDSR, PSD, pe dreapta nu s-a constituit o forță solidă, autentică. Cred că PNL va deveni această forță politică de dreapta care va învinge PSD, pentru că prea mult am sărit pe piciorul stâng.

Spuneați că PNL se concentrează să arate oamenilor că au fost păcăliţi de PSD. La votul final pentru Legea salarizării, de exemplu, deputaţii liberali au fost și ”pentru”, și ”împotrivă” sau s-au abţinut.

L.O.: Nu s-a putut lua o decizie în biroul politic al PNL pentru că nu s-a întrunit cvorumul. O parte dintre colegi nu au venit și nu s-a pututl lua o decizie politică care să fie aprobată la nivelul grupurilor parlamentare. Dar astfel de mici stângării vor dispărea din viața partidului.

Ați spus și că nu trebuie să existe niciun blat cu PSD.

L.O.: Una înseamnă o negociere transparentă, pentru ocuparea unor funcții publice , conform legii și conform algoritmului politic, și mă gândesc la SRR sau SRTV, și alta înseamnă negocieri netransparente, care să împiedice anumite organizații sau anumiți membrii să facă opoziție cu adevărat, să atace PSD atunci când greșește și asta pentru interese mai mult de natură personală. Blatiștii nu vor avea loc în PNL.

Deci îi dați afară din partid?

L.O.: Sau își vor pierde pozițiile pe care le dețin, în cazul în care sunt consilieri județeni, de exemplu, care nu votează conform deciziilor partidului, care nu fac opoziție, care nu susțin proiectele liberale.

Ați câștigat alegerile la un scor de 3 ori mai mare față de contracandidatul dvs. Cum catalogați afirmația lui Cristian Buşoi că are o capacitate mai bună decât dvs. de a face o echipă mai unită?

L.O.: Neinspirată. Echipa mea e întregul PNL. Totdeauna am fost om de echipă, mi-am apărat colegii. M-am bătut pentru PNL chiar și atunci când eu nu aveam nimic de câștigat sau când o parte din conducerea partidului nu numai că nu mi-a recunoscut meritele, dar mi-a cauzat retrogradări nemeritate. Cu toate astea am rămas alături de partid și întotdeauna am fost fair play. Toți colegii de partid știu foarte bine despre mine că respect orice înțelegere, că dacă am bătut palma cu cineva devine un angajament personal, și când mă bat pentru un coleg de-al meu mă bat ca și cum m-aș bate pentru mine. Cred că astea sunt lucruri care cacacterizează într-un fel spiritul de echipă.

Competiția care a existat în PNL pentru ocuparea funcțiilor de conducere va lăsa vreo urmă?

L.O.: Eu nu am tolerat niciodată delictul de opinie în partid. Orice membru al partidului are dreptul la orice fel de poziție, orice fel de opinie și la orice fel de vot. Nimeni nu va avea repercursiuni datorită poziționării politice pe care o are.

Obiectivele dvs. declarate sunt câştigarea alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare şi formarea Guvernului de către PNL. Dar cum recâștigați electoratul pierdut?

L.O.: Simplu: îmbunătățirea comunicării și reprezentarea autentică a celor care ne împărtășesc ideile, valorile, principiile care stau la baza dreptei liberale.

Mai exact, cum îmbunătățiți comunicarea?

L.O.: Mă simt foarte bine între oameni, am cunoscut personal zeci, sute, mii de oameni, în toate acțiunile, campaniile, evenimentele la care am participat relaționez foarte ușor cu oamenii, sunt foarte receptiv, accesibil, oricine poate să vorbească cu mine. Iar acest stil pe care îl am de apropiere efectivă de oameni o să-l imprim tuturor colegilor mei. Nu voi accepta stilul ăsta care s-a cam format din păcate după Revoluție, tipul acesta de politicieni care promit în campanie luna de pe cer și după aia oferă oamenilor praful de pe tobă, care se ascund după ce sunt aleși, nu mai sunt accesibili, nu-i mai primesc pe oameni, nu se mai implică în revolvarea problemelor, care au obiceiul ca în loc de realizări să transmită mesaje propagandistice. Voi impune stilul meu la toți acei liberali care vor înțelege că oamenii au nevoie de o altă poziție a celor pe care îi aleg în raport cu ei.

”Partidul a fost în stare de șoc, membrii partidului fiind foarte nemulțumiți, frustrați, dezorientați”

Ce reforme considerați că sunt absolut necesare în PNL?

L.O.: Unu: instituirea meritocrației. E nevoie de stabilirea unor proceduri și criterii clare pe baza cărora membrii PNL să fie susținuți și promovați în funcții. Doi: asigurrarea unei depline libertăți de opinie în PNL. Și trei: schimbarea mecanismului de luare a deciziilor, în sensul că deciziile să nu mai fie luate numai într-un cerc restrâns, la București. Deciziile trebuie luate cu consultarea amplă și largă a bazei PNL, adică a primarilor, a președinților de organizații locale, a acelor colegi ai noștri care sunt cel mai aproape de fierul ierbii, de comunitățile locale și știu foarte bine pulsul din aceste comunități.

Atât? Din 2014 încoace, PNL a reușit să piardă cam jumătate din electoratul presupus.

L.O.: Evident, avem nevoie de o îmbunătățire a reprezentării noastre în spațiul public, de a aduce oameni noi, competenți, care să aibă mesaje serioase de transmis către cetățeni. Suntem forța de opoziție care poate să frâneze abuzurile și derapajele actualului partid de guvernământ și țin foarte mult la o atitudine verticală, demnă, de opoziție clară și tranșantă față de tot ce face rău actualul guvern.

Privind înapoi, la perioada USL, cum se împacă liberalismul cu socialismul? A fi de drepta nu înseamnă și refuzul oricărei forme de socialism?

L.O.: Sunt singurul membru al Delegației Permanente a PNL care a votat împotriva acestei alianțe nenaturale, acestei asocieri cu actualul partid de guvernământ. Mai mult decât atât, aproape trei ani de zile cât a funcționat USL-ul eu am fost un critic constant al deciziilor și acțiunilor politice ale PSD și uneori și ale USL, în ansamblu său. "Marțea Neagră", Roșia Montană, etc. - toate pozițiile mele publice sunt cunoscute. Nu m-am simțit deloc conformabil în această alianță, care nu a făcut bine decât socialiștilor, comuniștilor și care a făcut foarte mult rău PNL-ului și dreptei în ansamblu.

Pe seama cui sau a ce puneți declinul PNL?

L.O.: Principala problemă pe care am avut-o în partid este că nu am desăvârșit fuziunea cu PDL repede și nu am organizat alegeri în partid. Asta a permis menținerea unei granițe invizibile între grupările celor două foste partide. Vă aduc aminte că o lungă perioadă am stat cu copreșetinți. Și practic s-au făcut alinieri în spatele fiecărui copreședinte, iar osmoza care trebuia să se producă între membrii celor două partide a durat foarte mult. Apoi, nu au fost alegeri. S-a mers cu cei care erau numiți deja în funcții de la nivel național până la nivel local, nu cu oameni care să fie legitimați prin vot de baza PNL. Acest lucru a dus la un leadership lipsit de legitimitate, lipsit de credibilitate și care nu a avut capacitatea să ia deciziile potrivite pentru partid. De asemenea, am avut și probleme de identitate și de pozițiomare politică în raport cu actualul partid de guvernământ.

Să înțeleg că vă pregătiți iar de alegeri?

L.O.: Vom avea condiceri legitime la toate nivelele, de asemenea vom avea definită clar moțiunea câștigătoare, identitatea politică, poziția politică a PNL, reprezentarea părții din societate care își dorește un partid de dreapta puternic, care să asigure dezvoltare, modernizare, o creștere economică solidă, bazată nu doar pe creșterea artificială a cererii, ca urmare a majorării salariilor în sectorul bugetar și a pensiilor, fără să existe în realitate suport economic.

Subliniați identitatea liberală. Credeți că amețeala doctrinară a partidului explică inclusiv absenteismul și deruta alegătorilor?

L.O.: Foarte mulți oameni care au fost alături de noi de-alungul timpului, care nu sunt de acord cu avatarurile partidului comunist și care și-au dorit un partid de dreapta, nu au mai venit la vot pentru că nu s-au simțit reprezentați. Nu au văzut în PNL forța politică care să-i poată reprezenta, care să le pună în practică obiectivele, interesele, aspirațiile. Asta vreau să devenim: un partid, care prin toată acțiunea sa politică, toate mesajele pe care le transmite, să reprezinte partea dinamică a societății, partea sănătoasă, oamenii care trăiesc din munca lor, din fructificarea proprietății, oamenii care muncesc, care creează, care inițiază, care construiesc, produc, realizează servicii pentu ceilalți.

Ați spus că vă doriți un partid care să reprezinte ”toţi oamenii cinstiţi, cu şapte ani de acasă, cu frica lui Dumnezeu”. Ceilalți, care au alte afinități politice, nu se încadrează în descriere?

L.O.: Păi i-am descris pe cei care reprezintă majoritatea covârșitoare a populației. PNL nu poate să încurajeze lenea, să-i încurajeze pe aceia care beneficiază de drepturi care nu li se cuvin, pe profitorii de drepturi, pe toți aceia care nu încearcă să se realizeze în viață prin munca lor, prin efortul pe care îl depun, prin calitățile lor. E o declarație cât se poate de corectă și normală.

Fostul preşedinte al PNL, Valeriu Stoica, s-a declarat rezervat în privința capacității PNL de a-şi reveni după Congres?

L.O.: Nu știu dacă mai este membru al PNL. Eu nu l-am mai văzut implicat. Pentru mine membru este unul care e implicat în viața partidului, care participă la dezbatere, care e implicat în campaniile electorale, nu tot felul de guru care își mai dau cu părerea despre partid. Cred că despre PNL trebuie să-și dea cu părerea acei oameni care într-adevăr cunosc și sunt zi de zi alături de colegii lor și care se bat pentru ideile liberale. Eu sunt foarte încrezător în viitoul PNL și în șansa PNL de a câștiga viitoarele alegeri.

Rezultatele alegerilor parțiale vi se par încurajatoare?

L.O.: După alegerile parlamentare, cam vreo lună și jumătate-două, partidul a fost în stare de șoc, membrii partidului fiind foarte nemulțumiți, frustrați, dezorientați. Dar pe măsură ce s-a declanșat campania pe alegeri interne și pe măsură ce candidații la diferite funcții au început să meargă în filiale, să se reîntrunescă forurile statutare ale partidului, să li se dea membrilor partidului dreptul de a-și alege conducătorii și liderii, partidul a revenit la viață și s-a și văzut. Am avut un scor de peste 30% la aceste alegeri, am câștigat 16 sau 17 primării, printre care primăria Târgu Jiu, Râșnov. Asta arată că PNL nu numai că nu s-a predat, ci luptă și e capabil de victorie.

”Am eșuat în în realizarea unei infrastructuri moderne compatibile cu UE, Sănătate și Educație”

Pagina 1 din 2
Tag-uri: orban, psd, pdsr, fsn, pnl, pdlStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate