Editura Evenimentul si Capital

Ludovic Orban, despre ordonanţa SPP: „Mi se pare o exagerare. Nu văd de ce foști sau actuali miniștri ori lideri de partide parlamentare ar trebui să beneficieze de pază din partea SPP” | "Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu

Ludovic Orban
Autor: | | 8 Comentarii | 1506 Vizualizari

Cum ar fi reacționat liberalii față de „cazul Oprea” dacă erau astăzi la guvernare cu UNPR? Ludovic Orban spune că atitudinea lui a fost la fel de critică și în perioada în care PNL îl îndemna pe Gabriel Oprea să voteze moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Ponta. Dialogul cu liderul liberal ajunge, firesc, și la momentul în care el însuși a avut un accident de circulație despre care a vorbit o țară întreagă.

 - Robert Turcescu: Președintele Iohannis ne-a vorbit deunăzi de o inițiativă legislativă venită în CSAT prin filiera SPP. Nu sunt cam mulți epoleți în democrația românească?

- Ludovic Orban: Cred că timp de 25 de ani a existat o evoluție democratică în România chiar dacă au fost și încercări ale unor oameni aflați în umbră de a influența decizia la nivel politic. Până la urmă este la latitudinea celor care iau decizii să acționeze conform propriei conștiințe și dorinței alegătorilor. În privința ordonanței cu pricina mi se pare o exagerare, nu văd de ce foști sau actuali miniștri ori lideri de partide parlamentare ar trebui să beneficieze de pază din partea SPP.

- Ați avut coloană oficială și antemergător cât ați fost ministru?

- Nici când am fost viceprimar, nici când am fost președinte de agenție, nici când am fost ministru nu am apelat la coloană oficială. Chiar și atunci când prefecții, în diferitele deplasări pe care le făceam, încercau să-mi pună un antemergător, refuzam sistematic.

- De ce?

- Pentru că nu am nevoie, dacă îți planifici bine deplasările nu ai nevoie de niciun fel de astfel de însoțire. În plus, e un cost, este o implicare a unor resurse umane care ar trebui folosite în beneficiul cetățeanului și nu în beneficiul demnitarului. În București dacă ai cinci-șase coloane oficiale pe zi scoți mai mult de o treime din polițiștii de la circulație din dispozitivul pentru fluidizarea traficului. Cred că suntem unicat în Europa, eu nu am știință de o altă țară în care atât de multe persoane să beneficieze de serviciile de pază și protecție și același lucru e valabil și privitor la însoțirea deplasărilor demnitarilor cu coloana oficială.

- Să ne întoarcem în istoria recentă, la acel accident pe care l-ați avut…

- Dacă vă aduceți aminte nu aveam coloană oficială deși mă deplasam înspre minister cu scopul de a conduce comandamentul de deszăpezire deoarece începuse ninsoarea!

- Îmi aduc aminte, am avut un conflict puternic atunci. Poate era mai bine să aveți șofer sau coloană oficială, n-ați mai fi făcut accidentul!

- Șofer da, știți foarte bine că am apelat ulterior la șofer, n-am mai condus eu, mai ales când ești obosit, într- adevăr, nu e bine să conduci. Dar, conform legii, miniștrii nu pot beneficia de însoțire cu coloană oficială decât în cazuri de urgență și situații speciale care sunt reglementate.

- Cum răspundeți acuzațiilor că profitând de acest episod cu Gabriel Oprea, PNL forțează prin declarații politice și cu sprijinul președintelui Iohannis venirea la guvernare?

- Aici nu e vorba de o venire la guvernare, demisia lui Gabriel Oprea nu înseamnă căderea Guvernului Ponta. Noi folosim toate demersurile legale și constituționale la nivel parlamentar pentru a afla adevărul legat de accidentul care a dus la moartea polițistului, dar și de folosirea pe scară largă a acestui sistem de coloane oficiale. Obiectivul nostru este stoparea acestui abuz de putere.

- Despre un abuz de putere vorbim și-n cazul Patriarhului care beneficiază de însoțitori de la Poliția Rutieră?

- Aici abuzul de putere nu e comis de Patriarh, ci de cel care îi pune la dispoziție, fără să aibă bază legală, aceste servicii.

- Servilism, slugărnicie?

- Sunt foarte mulți oameni care odată ce ajung în funcții publice se atașează de aceste simboluri de putere și le folosesc în mod abuziv. Pe de altă parte vorbim de lipsă de curaj în a refuza un astfel de serviciu. Conform legislației, orice subaltern poate să refuze o dispoziție a unui superior în cazul în care dispoziția este ilegală.

- Vreți să faceți o comisie parlamentară de anchetă. Ce să ancheteze?

- E nevoie de modificarea legislației și de controlul parlamentar asupra guvernului și asupra demnitarilor. Eu nu cred că putem susține o ordonanță care permite unor categorii de oameni care nu au niciun fel de temei să aibă pază din partea SPP. Trebuie clarificată un pic și legislația în domeniul deplasării cu coloane oficiale. Se știe foarte clar că sunt miniștri care folosesc aceste însemne ale puterii în deplasări în scop particular, de la partid la masă, de la masă la întâlnire politică și așa mai departe. Pe lângă solicitarea pe care am formulat-o, de audiere a ministrului Oprea, a șefului Inspectoratului și a altor conducători din Ministerul de Interne, vrem să aflăm prin intermediul comisiei de anchetă scara pe care s-au desfășurat aceste abuzuri: câte astfel de misiuni s-au efectuat, pe ce baze administrative, cinea dispus efectuarea acestor misiuni, dacă există sau nu există temei legal…

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate