Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu , FACE PRAF propunerea de buget a Guvernului. "Economia ar crește dacă nu ar fi bruscată"

Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu , FACE PRAF propunerea de buget a Guvernului. "Economia ar crește dacă nu ar fi bruscată"

Economistul Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, a scris pe blogul său că promulgarea bugetului pe 2017, în forma actuală, este inevitabilă, pentru că “nu mai rentează” amânarea.

Mai departe, acesta susţine că propunerea bugetară a actualei guvernări nu este fezabilă, fiind departe de “idealurile de dezvoltare” promovate în campania electorală.

“Bugetul şi setul de ordonanţe de urgenţă rapid aprobate, 6-9-13, conturează strategia transmisă subliminal în campanie: accentuarea căpuşării statului, subdezvoltare şi electorat captiv prin blocarea opţiunilor”, a adăugat Isar.

Lucian Isar continuă, adăugând că amânarea promulgării acesteia a intrat deja în zona în care nu mai aduce beneficii economiei României.

Ne puteți urmări și pe Google News

În finalul articolului său, Lucian Isar lasă “câteva ruminări pe subiectul bugetului 2017”:

 1) Efectul de hysteresis în economia României spune că deși unele greșeli din acest buget sunt aparent schimbări temporare, acestea vor avea efecte permanente asupra economiei României      2) Legea Salarizării Unitare nu poate fi acomodată în acest buget fără modificări de substanță      3) Așa cum a dovedit supraimpozitarea prin eliminarea plafonului de la CAS, viziunea PSD gapolează spre revenirea la impozitarea progresivă      4) Nu cheltuielile sunt problema într-o țara bogată ca România ci sifonarea masivă și veniturile modeste. Veniturile modeste sunt echivalentul necombatului în alegeri. Se “remunerează” și acest serviciu prestat.      5) Incertitudinea va crește în condițiile în care nesustinabilitatea acestui buget este deja un truism. Pentru a fi sustenabil trebuie operate schimbări pe parcurs, ceea că va ține în așteptare noi investiții or extinderea celor inițiale      6) Nu se mai discută despre compactul fiscal și obiectivul pe termen mediu, faimosul MTO, negociate prost de autoritățile române dar aflate în picioare din perspectivă promisiunilor asumate de statul Român      7) Discuțiile și reacția de la Codul Fiscal și de la eliminarea taxelor au decredibilizat discursul economic pe principiul Petrica și lupul.     8) Contabilitatea creativă are o limită iar decizii de tipul dividendelor redirecționate dinspre investiții către acoperirea necesarului de venituri bugetare nu fac decât să genereze o spirală cu effect negative asupra economiei.      9) Manipularea începută a cursului de schimb și reducerea costului de finanțare a datoriei sunt ineluctabile.      10) România are un potențial de creștere de circa 5%. Economia ar crește cu atât dacă nu ar fi bruscată de decizii de politică economică în general neinspirată. 27 de ani și salariul mediu ajuns doar la 500 de euro în România spune tot despre deciziile economice. Frâna de mână trasă sau introducerea de steroizi sunt la fel de greșite prin amplificarea depărtării de la o evoluție naturală. Nu prognoză de crește din buget este problemă bugetului. Prognoza este doar un alt semn de subordonare a domeniilor tehnice ale statului la vrerea politicienilor.