Editura Evenimentul si Capital

Lucian Iliescu, consilier general PMB: „Oprescu a fost omul nepotrivit pentru funcția de Primar General. Când un om propune SF-uri, suspendate și avioane, la ce să te aștepți?” | „Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu

Lucian Iliescu
Autor: | | 2 Comentarii | 1098 Vizualizari

Lucian Iliescu știe bine cum stau lucrurile în interiorul Primăriei Capitalei. Are experiența unui consilier general care și-a pus adeseori colegii în cap dezvăluind jaful pe bani publici care se practică de ani de zile în administrația locală. Cea mai recentă țintă e RADET, dar în dialogul pe care l-am avut au ieșit la suprafață multe dintre mizeriile pe care încă se mai chinuie să le ascundă sub preșul Primăriei Capitalei toți cei care acum patru ani de zile, în campanie, promiteau pe mai multe voci că vor face curățenie în bietul București.

- Robert Turcescu: Care este atmosfera în Consiliul General? Privind de afară, pare că e haos...

- Lucian Iliescu: Pare haos, dar totul este foarte bine controlat de cei care trag sforile. În afară de câțiva consilieri generali care mai fac opozitie, marile partide și-au dat mâna, așa că proiectele negociate trec cu majoritate. Consilierii generali reprezintă o mașinărie de vot pentru decidenții politici în foarte multe cazuri, votează proiecte pe banda rulantă fără ca măcar să le studieze înainte, cum se întâmplă la PUZuri. Din păcate, interesele de partid sunt mai presus decât cele ale alegătorilor.

- Se mai ocupă cineva de soarta bucureștenilor? Cum rămâne cu promisiunile făcute în campanie?

- Nu e bine să răspund tot cu o întrebare, dar mai știe cineva ce au propus candidații în campanie? Dar partidele? Sorin Oprescu a fost sprijinit de PSD și PNL, adică de USL, pentru continuarea proiectelor. Deznodământul îl stim, îl vedem, dar nu bănuim ce mai urmează. Capitala rămâne cu din ce în ce mai puțini primari, pe zi ce trece. În 2012, fiind candidat la Primaria Sector 2, am propus bucureștenilor un proiect ,,Mica Veneție în Micul Paris’’, adică ecologizarea și introducerea în circuitul turistic a salbei de lacuri a râului Colentina. Proiectul a fost demarat pentru lacurile Floreasca și Tei, dar din cauza incompetentei și a faptului că nu s-au terminat lucrările în acest an, am pierdut finanțarea europeană. În perioada care a mai rămas voi susține parteneriatul dintre Primăria Capitalei, CNADNR și Consiliul Județean Ilfov pentru infrastructura șoselei de centură a Capitalei, a intrărilor și ieșirilor din București. Este proiectul prioritate zero: o șosea de centură pe patru benzi și peste 100 de intrări în București.

- Până vedem minunea asta să revenim la situația din teren: se fură mult din banii bucureștenilor?

- Acolo unde sunt bugete mari sunt și interese mari. Iar banul e ochiul dracului. Acuzații, anchete, arestări... Există o soluție simplă: standarde de cost pentru toate serviciile și produsele. Cât costă panseluța, cât costa metrul pătrat de reabilitare termică sau de trotuar… La fel și pentru servicii, un cost real. Ultimul raport al Curții de Conturi a arătat o serie de disfuncționalități văzute de pe Marte!

- Marea gaură numita RADET. De când sunt eu ziarist tot aud vorbinduse despre acest mamut energofag!

- Nu ai cum să faci performanță politizând și nepotizând instituțiile. RADET este în acestă situație. Probabil că așa a fost practica de foarte mulți ani, de aceea e în aceasta situație, cu datorii pe doua generații, aproape un miliard de euro. Dar trebuie să spun că în anul 2008 RADET avea o datorie de doar 170 milioane de euro, iar anul acesta nu s-au cheltuit la RADET banii de investiții, aproape 26 milioane de euro!

-De ce?

- S-au luat și s-au plătit arierate către ELCEN. Cam ăsta e managementul actual al RADET! În plus, ne-am împrumutat de 56 milioane în Trezorerie pe douăzeci și cinci de ani! Cine o să plătească acești bani? Tot noi, bucureștenii! Am făcut unele dezvăluiri despre cumetriile de acolo, dar îmi este și jenă de jena lor! Oricum, nu s-a întâmplat nimic, sunt pe funcții bine mersi.... Clientela de partid a căpușat și RADET.

-Ce a fost Oprescu pentru București?

-Despre oameni care au probleme cu Justiția și cu sănătatea nu e bine să vorbești de rău în preajma sărbătorilor. Pentru mine, Sorin Oprescu a fost omul nepotrivit pentru funcția de Primar General. Când un om propune SF-uri, suspendate și avioane, la ce să te aștepți? Îi doresc multă sănătate!

-Pe actualul primar interimar îl cunoașteți bine?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate