Lucian Bute l-a făcut KO pe Dan Voiculescu

Lucian Bute l-a făcut KO pe Dan Voiculescu

Pentru gala "Un campion pentru România", care a avut loc sâmbătă, la "Romexpo", în Capitală, cifrele de după contează mai mult decât socotelile de dinainte. Audienţele arată că 4,5 milioane de români au fost cu ochii pe Lucian Bute.

După pumnul victoriei, Bute ne-a repetat întruna că e mândru că este român, deşi a luptat şi cu steagul Canadei deasupra ringului. În ciuda acestor lucruri, televiziunile şi publicaţiile din trustul lui Dan Voiculescu au încercat să arunce cu noroi în evenimentul organizat pentru supereroul de la "Romexpo". Moderatorii emisiunilor au spus că evenimentul, "Un campion pentru România", a fost, cumva, prea scump. Prea scump şi organizat din bani publici. În felul acesta au făcut o presiune nejustificată asupra lui Bute, spunând că este prizonierul unui grup de interese. Atmosfera l-a mâhnit pe sportiv, care, însă, a reuşit să treacă peste aceste atacuri. Victoriile lui sunt de fapt două: cea din ring şi cea morală.

Victoria morală a lui Lucian Bute: un KO pentru "Felix"

Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, nu credea că gala lui Bute se va transforma dintr-un joc sportiv într-unul de replici tăioase legate de contractul de promovare a turismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Audienţele spun că meciul Bute – Mendy a fost urmărit, în minutul lui de aur, de peste 4.5 milioane de români. În timp ce imnul ţării răsuna în difuzoarele de la Romexpo, Lucian Bute înclina capul în faţa camerei. Momentul de a-l vedea luptând în ţară, pe care românii l-au cerut încă de când Bute a intrat în boxul profesionist, avea să fie umbrit de disputele care s-au creat în jurul politizării evenimentului sportiv care a strâns în jurul televizorului mai mulţi oameni decât meciurile de glorie ale naţionalei de fotbal.

O gală pentru Bute

În ultimii doi ani, televiziunile relatau faptul că Lucian Bute şi-a "găsit succesul în pribegie". Moderatorii reproşau faptul că, de-a lungul meciurilor pe care le-a câştigat, nicio instituţie din România, de stat sau particulară, nu s-a înghesuit să organizeze la Bucureşti o gală grandioasă pentru sportiv. Anul trecut, când unul dintre ministerele guvernului anunţa că s-au găsit bani pentru Bute, discuţiile s-au reluat iarăşi. "De unde vin banii?" sau "Costă prea mult!" au fost replicile cu care evenimentul "Campion pentru România" a fost întâmpinat în fluxurile de ştiri ale televiziunilor. Mulţi refuzau însă să creadă că cele 1.93 milioane de euro, bani europeni, nu puteau fi folosite în alte scopuri decât pentru promovarea brandului turistic al României.

Dacă gala nu s-ar fi organizat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR) ar fi trebuit să înapoieze banii Uniunii Europene. Dacă aloca suma altor proiecte, altele decât cele pentru promovarea turismului, ministerul ar fi trebuit să se caute în buzunare şi să restituie banii.

Cearta pe contract

Cu privire la contractul încheiat de MDTR şi firma lui Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, trebuie precizat faptul că "SRL-ul" este singurul autorizat din România pentru organizarea unei gale sportive. Promovarea României ca destinaţie turistică în cadrul acestui eveniment a costat 1.93 de milioane euro, fără TVA, din care 590.000 de euro au fost plătiţi pentru expunerea brandului naţional turistic pe ringul de box la meciul dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy.

"Europlus Computers", firma lui Obreja, a obţinut de la forurile internaţionale de box toate aprobările necesare pentru ca gala să poată avea loc la Bucureşti. Covorul roşu de la Romexpo a fost călcat însă în picioare sâmbătă seara de politicieni sau de oamenii de televizune care, până acum câteva luni, au arătat cu degetul spre "Gala Bute". "Orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. Nu l-a oprit nimeni pe Dan Voiculescu să sponsorizeze un meci de box. Şi nici de acum înainte nu o să-l oprească", a declarat ministrul Turismului, Elena Udrea, făcând aluzie la faptul că trustul deţinut de acesta a criticat mereu contractul dintre MDTR şi firma lui Obreja.

Despre momentul de la finalul partidei de box, când publicul a reacţionat cu huidueli la gestul lui Bute de a-i mulţumi Elenei Udrea, aceasta a spus: "Îmi pare rău că oamenii s-au adresat aşa unui om care s-a implicat luni de zile ca acest meci să fie la Bucureşti".

Rudel Obreja: "Lucian Bute a fost afectat de acest scandal"

Şi Rudel Obreja s-a arătat indignat de reacţiile apărute în presă după meci. El a catalogat drept "atacuri murdare" acuzaţiile pe care le-a primit ca urmare a organizării galei lui Bute. Conducătorul FR de Box a promis că va demonstra în curând, cu acte, că nu au fost cheltuiţi bani publici pentru acest eveniment. Obreja a mai precizat că scandalul l-a mânhnit nespus pe Bute, care îşi dorea de mult timp să boxeze în faţa fanilor români. "Este regretabil că au apărut asemenea lucruri murdare. S-au scris şi s-au spus numai minciuni, neadevăruri! Lucian a fost foarte dezamăgit, pentru că îşi dorea de atâta vreme să lupte în România şi nu se aştepta la aceste lucruri. Nu avea rost ca evenimentul să fie umbrit de aceste minciuni", a declarat Obreja pentru EVZ.

Preşedintele Federaţiei Române de Box a mai spus că instituţia pe care o conduce nu poate să organizeze astfel de evenimente: "Am văzut că unii au spus că gala ar fi trebuit organizată de strict către Federaţia Română de Box, şi nu de MDTR. Dar nicăieri în lume federaţia nu organizează un astfel de eveniment! Gala n-a fost organizată din banii publici, ci din fondurile europene destinate promovării imaginii României în lume!".

România a fost promovată

În opinia lui Obreja, banii din fondurile europene au fost cheltuiţi cu folos. El a mai declarat că, din banii contractaţi de la UE, MDTR a cheltuit până acum doar trei milioane de euro. "Banii se pierd dacă nu sunt cheltuiţi într-o anumită perioadă de timp. Ei nu pot fi folosiţi nici pentru spitale, nici pentru şcoli, nici pentru alte federaţii sportive, aşa că nu am păgubit pe nimeni", a mai spus Obreja. Preşedintele Federaţiei de Box crede că gala a fost un succes pentru promovarea brandului turistic, în condiţiile în care meciul a fost transmis în multe ţări, iar la Bucureşti au fost prezenţi la jurnalişti din toată lumea. "Toată lumea a avut de câştigat: Bute, boxul românesc, dar şi brandul naţional", a încheiat Obreja.

EURO CU EURO

Pe ce s-au dus banii europeni

În contractul semnat de MDTR cu organizatorul Galei, este menţionat faptul că cele 1.93 milioane de euro vor fi plătite integral de către MDTR. Banii din contract s-au împărţit astfel:

  • 590.000 de euro pentru expunerea pe elementele arenei;
  • 319.000 de euro pentru afişarea brandului turistic la toate evenimentele organizate cu prilejul galei de box, reflectate în media;
  • 27.000 de euro, drepturile de expunere ale brandului pentru transmisiile televizate ale sosirii şi ale plecării celor doi sportivi din ţară;
  • 60.000 de euro a costat expunerea brandului la transmisiile şi reportajele de la antrenamentele cu public;
  • 60.000 de euro pentru expunerea brandului la transmisiile de la cântarul oficial;
  • 45.000 de euro pentru conferinţa de presă care a precedat gala;
  • 70.000 de euro pentru conferinţa de după gală;
  • 30.000 de euro pentru interviurile realizate de televiziunea care a transmis în direct evenimentul;
  • 65.000 de euro pentru drepturile de expunere outdoor ale logo- ului turistic la Romexpo;
  • 260.000 de euro - costurile pentru drepturile de expunere indoor în perimetrul Romexpo;
  • 210.000 de euro pentru expunerea brandului pe materialele de promovare;
  • 21.000 de euro pentru standurile de informare şi promovare turistică;
  • 10.000 de euro pentru tipărirea frunzei pe toate biletele de intrare;
  • 50.0000 de euro pentru expunerea frunzei pe suporturile mobile în timpul galei;
  • 100.000 de euro pentru dreptul de expunere a logo-ului turistic pe echipamentul boxerilor români care au evoluat în gală;
  • 50.000 de euro a costat prezenţa "frunzei" în presa scrisă naţională şi internaţională;
  • 125.000 de euro au fost plătite pentru expunerea brandului pe posturile de televiziune;
  • 140.000 de euro – prezenţa brandului la televiziunile din alte două ţări.

CITIŢI ŞI:

  • Elena Udrea răspunde criticilor despre meciul lui Lucian Bute: "Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită"
  • Presa străină: "Lucian Bute din Montreal le-a oferit românilor ce îşi doreau: o victorie!"
  • Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion mondial!
  • Meciul Bute - Mendy, pumn cu pumn. Vezi cele mai bune fotografii!
  • "Adversarul nu-i ajunge lui Bute nici până la umeri"
  • Daniel Conţescu: Lucian Bute, eroul care lipsea României
  • "Bute este erou în Canada, nu la noi"
  • Lucian Bute, "Mister KO", este neînvins la profesionişti