Luat adesea în râs, Kim e pe cale să-și transforme țara în superputere

Luat adesea în râs, Kim e pe cale să-și transforme țara în superputere

Dincolo de propagandă și de exagerările comice și profitând de lipsa de reacție a comunității internaționale, Coreea de Nord înaintează cu pași siguri spre statutul de forță nucleară și strategică.

Coreea de Nord a lansat miercuri, 24 august, o nouă rachetă balistică de la bordul unui submarin, atrăgându-și condamnări din partea vecinilor și a Statelor Unite. În ciuda sancțiunilor internaționale, care se dovedesc ineficiente, și a opoziției principalului său aliat, China, Phenianul avansează sistematic către obiectivul său, de a pătrunde în clubul închis al puterilor nucleare, cu capacitatea de a lovi Coreea de Sud, Japonia și chiar Statele Unite.

Principala justificare a Phenianului este că se apără de o eventuală invazie a trupelor americane și sudcoreene, adică de o repetare a războiului din Coreea (1950 – 1953), când Phenianul, în alianță cu URSS și China, s-a confruntat cu o forță multinațională condusă de Statele Unite și Coreea de Sud.

După război nu s-a semnat nici un tratat de pace, iar în Peninsula Coreea tensiunile nu au scăzut. În ciuda asigurărilor repetate de Obama de-a lungul celor două mandate ale sale, Coreea de Nord este convinsă că Statele Unite au 28.500 de oameni staționați în Coreea de Sud, cu care vor să răstoarne regimul de la Phenian.

Ne puteți urmări și pe Google News

A zburat 500 de km

Negocierile cu Coreea de Nord nu au dus la nici un rezultat. Discuțiile în format de șase (Statele Unite, China, Japonia, Rusia și cele două Corei), lansate de Beijing în 2003, după retragerea Phenianului din tratatul de neproliferare nucleară, sunt blocate. Iar Phenianul a efectuat anul acesta în ianuarie al patrulea său test nuclear.

Racheta balistică de miercuri este a treia lansată de la bordul unui submarin, de la începutul anului. Prima încercare, în aprilie, a fost un eșec, însă a doua (9 iulie) și cea din 23 august arată că nord-coreenii progresează, apreciază experți citați de Le Monde.

Racheta balistică, model KN-11, trasă în largul coastelor nord-coreene și îndreptată către Japonia, a parcurs aproape 500 de kilometri, potrivit centrului american de comandă strategică (US Stratcom). Pentru prima dată un asemenea proiectil „a intrat în zona de identificare de apărare aeriană” a Japoniei, a declarat premierul nipon Shinzo Abe. În acest spațiu, toate avioanele trebuie să se identifice în fața autorităților locale. Abe a denunțat „o serioasă amenințare pentru securitatea japoneză, un act iresponsabil care nu poate fi tolerat”.

Camille Grand, directorul Fundației pentru Cercetări Strategice din Franța, citat de Le Monde, afirmă totuși că „în cazul Coreei de Nord, există adesea un decalaj între anunțuri și realitate” și că este nevoie de analize mai amănunțite. La rândul său, Antoine Bondaz, cercetător asociat la Centrul de Studii Internaționale – Sciences Po, subliniază că o mare necunoscută o reprezintă submarinele nord-coreene. Phenianul are o flotă îmbătrânită, cumpărată în anii 1980 de la URSS și China, care s-ar putea să nu permită tirul cu rachete balistice. Este posibil ca acestea să fi fost trase de pe platforme marine, ceea ce ar relativiza tehnica de care dispune Coreea comunistă, dar care tot nu ar trebui desconsiderată.

Lansarea de rachete de pe submarine este un privilegiu pe care nu îl au decât câteva superputeri, precum Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța. Intrarea lui Kim în acest club închis va transforma sfidarea lumii de către Phenian într-un pericol real.

Tiruri și teste la momente strategice

Tirurile cu rachete balistice și testele nucleare nord-coreene au întotdeauna loc în momente bine alese. În iulie, după ce Washingtonul și Seulul au anunțat desfășurarea sistemului antirachetă american Thaad, Phenianul a efectuat trei tiruri de rachete pe care agenția nord-coreeană KCNA le-a prezentat ca simulări ale unor „lovituri preventive” împotriva instalațiilor americane din Sud (aluzie la Thaad). „Dacă marile puteri ar intra accidental în conflict în Asia de Nord-Est, nimic nu ar garanta că o armă nucleară nu ar cădea peste sistemul Thaad”, avertiza pe 14 iulie Comitetul (nord-coreean) de reunificare pașnică. Lansarea de miercuri a avut loc la două zile după startul manevrelor comune americano – sud-coreene, pe care Phenianul le consideră pregătiri de invazie.