Editura Evenimentul si Capital

LOVITURĂ pentru RCS&RDS. Asocierea cu Primăria Oradea este ILEGALĂ

Asocierea dintre RDS&RCS cu Primăria Oradea este ilegală
Autor: | | 2 Comentarii | 942 Vizualizari

Asocierea dintre municipalitatea orădeană, firmele RDS&RCS şi Delalina pentru distribuţia de energie electrică în Oradea, aprobată de Consiliul Local în luna aprilie, nu a trecut de controlul de legalitate exercitat de Prefectura Bihor.

Prefectura Bihor solicită Consiliului Local să revoce hotărârea privind asocierea dintre municipalitate, firmele RCS&RCS şi Delalina pentru realizarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie a energiei electrice în municipiul Oradea, deoarece doar Electrica are drept exclusiv să distribuie energie electrică, conform voceatransilvaniei.ro.

Prefectura a retrimis hotărârea Consiliului Local Oradea pentru a fi revocată, potrivit prefectului Claudiu Pop. Electrica a sesizat nelegalitatea hotărârii şi a cerut un punct de vedere de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, Electrica are drept exclusiv pentru distribuţia de energie electrică, având licenţă de distribuţie obţinută de la ANRE în anul 2002 şi prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014. Totodată, Electrica a obţinut de la Ministerul Economiei un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani.

Juriştii Prefecturii consideră că, adoptând hotărârea privind asocierea dintre municipalitate şi cele două firme, Consiliul Local Oradea „şi-a depăşit atribuţiile”, deoarece această problemă este reglementată la nivel central de Ministerul Economiei şi ANRE.

„Prin adoptarea hotărârii, s-a încălcat atât Legea energiei electrice, cât şi legea administraţiei locale, care stabileşte atribuţiile Consiliului Local. Electrica este şi concesionar, şi licenţiat pentru distribuţia de energie electrică, iar municipalitatea nu putea să se asocieze cu nişte entităţi care nu au licenţă pentru distribuţia de energie electrică”, a afirmat Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Bihor, Alice Lupeş.

Potrivit acesteia, contractul de asociere aprobat de CLO în luna aprilie conţine şi clauze care încalcă Codul Civil, făcând referire la clauza prin care compania RDS&RCS se angaja să dea municipalităţii 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro/an.

Reprezentanţii Prefecturii Bihor mai susţin că, potrivit articolului 36 al Legii administraţiei publice locale, Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale, iar în privinţa serviciilor comunitare de utilitate publică poate hotărî doar pentru alimentarea cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport local.

„RDS&RCS şi Delalina ar fi trebuit, în primă fază, să primească acordul de la Electrica, după care să obţină licenţa de la ANRE. Acest lucru nu s-a întâmplat, dovadă că Electrica ne-a trimis această sesizare”, a declarat prefectul de Bihor.

În concluzie, persoanele fizice şi juridice din Oradea pot încheia contracte cu RDS&RCS pentru furnizarea de energie electrică, însă nu pentru distribuţie, unde Electrica are exclusivitate.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate