Editura Evenimentul si Capital

Lovitură pentru ANI: aleșii locali au voie să facă parte din consiliile de administrație

10-03/0fb748c98c6b286e71df95c73fec0df2-465x390
Autor: | | 15 Comentarii | 901 Vizualizari

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege prin care aleșii locali pot face parte și din Consiliile de Administrație ale firmelor aflate în subordinea Consiliilor locale sau Consiliilor Județene.

Până acum, consilierii locali și judeteni precum și primarii și șefii de Consilii Județene se aflau în stare de incompatibilitate dacă făceau parte din Consiliile de Administrație ale firmelor aflate în subordinea Consiliilor locale sau Consiliilor Județene.

Din 314 deputați prezenți, 215 au votat pentru.

Agenția Națională de Integritate a desființat legea adoptată azi de Camera Deputaților și a susținut, potrivit unui comunicat de presă, că nu este de acord cu adoptarea ei și că nu a fost înaintată ANI pentru formularea unui punct de vedere.

Punctul de vedere al ANI:

"Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice (plx. 463/2013) nu a fost înaintată Agenției Naționale de Integritate pentru formularea unui punct de vedere. Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii legislative anterior menționate, din următoarele considerente: Prin amendamentele admise, ca urmare a Raportului întocmit de Comisia pentru industrii și servicii din cadrul Camerei Deputaților, se propune modificarea alineatului (8) al articolului 10 din Legea nr. 51/2006, după cum urmează: „(8) Prin derogare de la prevederile art.37 si art.92 din Legea nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, statutul si actul constitutiv ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice se aproba prin hotarâri ale autoritatilor deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale membre si se semneaza, în numele si pe seama acestora, de primarii unitatilor administrativ-teritoriale asociate si/sau, dupa caz, de presedintii consiliilor judetene care sunt reprezentantii ai comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor în adunarile generale ale asociatiei; primarii si presedintii consiliilor judetene îsi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generala a asociatiei, prin dispozitie.”

În conformitate cu dispoziţiile art.37 din Legea nr. 215/2001:

„Persoanele împuternicite sa reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale in societăţi comerciale, regii autonome de interes local, asociaţii de dezvoltare intercomunitara si alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, in condiţiile legii, respectându-se configuraţia politică de la ultimele alegeri locale”,cu luarea deci în considerare a normelor imperative ce reglementează incompatibilităţile prin Legea nr. 161/2003.”

În conformitate cu dispoziţiile art.92 din Legea nr. 215/2001:

  ​ „Persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes judeţean, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului judeţean, în condiţiile legii, respectând configuraţia politică rezultată după alegerile locale.”

Prin propunerea legislativă se dorește ca primarii și președinții consiliilor județene să facă parte de drept din organele de conducere ale asociațiilor de dezvolare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice.

Potrivit legislației din România, Consiliul Local al unității administrative teritoriale  desemnează un reprezentant al său în cadrul societăților prestatoare de servicii, doar în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 36 alin.(3) lit. c) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „consiliul local exercită, în numele unităţii administrativ-teritoriale, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii.”

          Unitățile administrativ teritoriale au posibilitatea să desemneze un reprezentant în conformitate cu dispozițiile legale, fără a  încălca regimul juridic privind incompatibilitățile, în condițiile în care, prestarea serviciilor de către operator, cu evidența contabilă și de gestiune se face pentru fiecare unitate administrative teritorială în parte, ceea ce subliniază caracterul de interes local pe care îl are această asociere.

În acest sens, menționăm dispozițiile art. 63 alin (5) din legea nr. 215/2001, potrivit cărora, primarul coordonează realizarea serviciilor publice de interes local prestate prin intermediul aparatului de specialitate.

Reprezentarea autorității administrativ teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local se poate realiza de către persoane stabilite prin hotărâre a consiliului local și a căror desemnare nu încalcă regimul incompatibilităților.

Dispoziţiile art. art.91 alin. (2) lit.b) din Legea nr.215/2001 stabilesc că:

2) In exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a), consiliul judeţean:

b) hotărăşte înfiinţarea sau reorganizarea de instituţii, servicii publice şi societăţi comerciale de interes judeţean, precum şi reorganizarea regiilor autonome de interes judeţean, în condiţiile legii;

d) exercită, în numele judeţului, toate drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii;

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate