Lovitură grea pentru „nutriționiștii” vedetelor. Cură de slăbire, doar cu parafă de la medic

Lovitură grea pentru „nutriționiștii” vedetelor. Cură de slăbire, doar cu parafă de la medic

Parlamentul a aprobat o lege care prevede că trebuie să ai studii de specialitate ca să poți recomanda diete. Amatorii nu mai pot da sfaturi după ureche

S-a terminat cu diete le draconice inventate de așa-zișii „nutriționiști” și „dieteticieni” pe care-i vedem tot timpul la televizor. Fie că e vorba de câteva kilograme în plus, de obezitate sau de îngrășare din cauza vreunei boli (diabet, boli cardiace, boli ale tiroidei etc), aproape toți am ținut, măcar o dată în viață, un regim. Mai ales femeile, care par a fi campioane la diete.

Ei, bine, meseria de dietetician a fost reglementată printr- o lege care a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional în acest sens și a fost trimisă la promulgare.

Nutriționistul e medic

Ne puteți urmări și pe Google News

„Era un lucru extrem de necesar. În primul rând că exista, în general, o confuzie între meseria de dietetician sau noțiunea de nutriționist. Nutriționistul trebuie să fie medic, în primul rând. Și încă trebuie să fie un medic cu o pregătire foarte specifică și foarte precisă pentru că nutriția include un mare număr de științe”, a explicat prof.dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

Practic, un nutriționist a studiat diverse discipline: de la cultivarea alimentelor, a grâului și a orzului și până la creșterea animalelor, știința de preparare a alimentelor, chimia alimentară, chimia analitică, igiena alimentației, nutriția comunitară și profilactică, nutriția clinică și multe altele.

Obezitatea ascunde tot felul de boli

Trebuie să se priceapă la atâtea lucruri pentru că, de multe ori, persoanele cu surplus de greutate suferă, de fapt, de boli grave, spune specialistul.

„Să vă explic: avem un pacient care are diabet zaharat și este trimis la mine, ca nutriționist și mă întreabă ce trebuie să mănânce. Dar el, pe lângă diabet, are și hipertensiune și o boală renală, poate mai are și o hepatită cronică. Cine poate să ia decizii în această situație complexă și să-i recomande o intervenție nutrițională? Cine să-i spună câtă sare, potasiu, calciu sau fosfor are el voie să mănânce? Aceștia sunt nutriționiștii”, a detaliat medicul, la lansarea studiului Mentor, menit să analizeze evoluția pacienților cu diabet de tip II din România.

Fie că e vorba de un bolnav sau pur și simplu vrea să slăbească, nutriționistul îi dă pacientului o listă pe care scrie exact ce cantități din fiecare compus - sare, spre exemplu - poate consuma.

Dieteticianul, cel puțin asistent medical

Cu foaia scrisă de nutriționist, pacientul se duce glonț la dietetician.

„Cu această recomandare de intervenție medicală nutrițională, persoana trebuie să ajungă la acest dietetician, care este și asta o meserie în sine, dar nivelul de complexitate sau dificultate este la nivelul unui asistent medical. Ei bine, acesta preia indicația medicală și îi face un meniu: dimineață mănânci atâta lapte, atâta carne, atâta orez și așa mai departe, la prânz și seara. Pentru o săptămână sau la modul general”, explică prof. dr. Serafinceanu.

Medicul crede că, odată legea intrată în vigoare, avem șanse mari să scăpăm de acei „guru” în materie de slăbit care se plimbă pe la tv.

„Cel mai ușor este să manipulezi oamenii prin nutriție. Orice aberație spectaculoasă își găsește adepții. Ați auzit, fără discuție, de dietele disociate, de paleo-diete, de dieta cu apă, cu fân și tot felul de prostii (...) Toate aceste se adresează managementului obezității, unde este vorba aceea o pâine uriașă de mâncat. Asta trebuia clar delimtat și s-a făcut”, a conchis specialistul.

„Dietele-minune”, periculoase pentru organism

„Regimurile care nu sunt supravegheate de un specialist au, în general, carențe nutriționale”, explică nutriționistul-dietetician Maria Varga (foto). Doctorul, care a analizat dietele vedetelor, spune că, pentru a slăbi sănătos, trebuie ca aportul nutritiv să fie din toate grupele. „Dietele restrâng dintr-o grupă sau alta. De aici și numele dietei, în funcție de ce promovează. Pe termen lung apar carențele. Oamenii vor miracole, însă dietele-minune pot să îmbolnăvească”. (Anca Simionescu)

FOTO: Maria Varga

Sfaturile unui medic nutriționist

A devenit celebră după ce a ajutat mai multe vedete care se luptau de ani buni cu kilogramele în plus, Mihaela Bilic (foto) este medic nutriționist, unul dintre puținii care apar în presă. Este, de altfel, și o autoare consacrată, după ce a lansat mai multe ghiduri pentru slăbire și viață sănătoasă. Ultimul, apărut în urmă cu o lună la editura Curtea Veche, se numește, sugestiv, „Sănătatea are gust” și, prin el, nutriționista combate, pentru a mia oară, așa-zisele chinuri prin care trebuie să treci ca să ajungi să fii mulțumit în pielea ta. „Este mai mult decât o carte de nutriție, este o pledoarie pentru a face din mâncare un prieten și un aliat în viața noastră de zi cu zi. Nu există alimente toxice și alimente sănătoase, doar cantitatea și frecvența cu care le consumăm pot să le transforme în dușmani”, explică specialistul. Iar cartea se adresează tuturor: domnișoarelor obsedate de siluetă, bărbaților cu burtică, până și copiilor mofturoși,

FOTO: Mihaela Bilic

Nicoleta Luciu, campioană la „diete” ciudate. Și le face singură!

De când a apărut în showbiz, Nicoleta Luciu (foto) a fost considerată un sex simbol. Sarcinile i-au adus, însă, zeci de kilograme în plus, de care vedeta a scăpat în timp record. La doar o lună și jumătate după ce născuse, Luciu reușea să se apropie de silueta care a consacrat-o, slăbind 30 de kilograme, iar ziarele au titrat că a urmat o dietăminune. Luciu a mărturisit, pentru EVZ, că este o veterană a curelor de slăbire, iar prima dietă a ținut-o la puțin peste 20 de ani, când a slăbit 13 kilograme. Au urmat de atunci mai multe regimuri. Din experiență, vedeta spune că batoanele cu fibre au dat cel mai bun rezultat și că le folosește chiar și acum. Mai mult, Nicoleta dezvăluie că nu a pus niciodată kilogramele înapoi. „Știu că majoritatea dietelor eșuează, așa că îmi fac singură dietele. Curele de slăbire pe care eu le urmez sunt proprii, nu mă consult cu nimeni. Consider însă că acest diete au dat rezultate”, spune Nicoleta Luciu. (Anca Simionescu)

FOTO: Nicoleta Luciu

Monica Anghel: „Nu recomand diete nimănui. Mergeți la specialist!”

Monica Anghel (foto) se numără printre artistele ce s-au luptat de-a lungul anilor cu cu problemele cauzate de kilogramele în plus. Cei care i-au urmărit evoluția în timp au observat că artista a reușit să se subțieze spectaculos, în urmă cu doi ani, aproape „peste noapte”. În 2013, în numai cinci luni, Monica Anghel a slăbit 20 de kilograme. „Personal, am ținut două diete care mi s-au părut mai interesante și care au dat rezultate. Este vorba de regimul disociat. Pot să spun însă că, idiferent de regimul ales, nu am revenit la greutatea inițială, adică nu m-am îngrășat cu la fel de multe kilograme”, spune Monica Anghel. Artista recunoaște că, atunci când s-a apucat de un regim nu a mers întotdeauna la specialist. „Nu recomand diete nimănui, cel mai bine este să apeleze la un specialist. Concluzia mea însă, după o viață de ținut diete, este că trebuie să mănânci produse sănătoase și să practici sport”, a adăugat Monica. (Anca Simionescu)

FOTO: Monica Anghel