Editura Evenimentul si Capital

Lovitură de impact a Ucrainei la Munchen: Pavel Klimkin a adus probe privind armamentul rus transportat în Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 27 Comentarii | 5228 Vizualizari

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, a fost cel care a dat o lovitură de impact, în numele ţării sale, la negocierile în „Format Normandia”, care s-au desfășurat la Munchen, în marja Conferinţei pentru Securitate.

 În plenul întâlnirii, partea ucraineană a anunțat oficial partenerii europeni despre activităţile ilegale şi agresive ale Rusiei în Donbas, prin aducerea de armament greu peste graniţa comună şi pregătirea unei ofensive în Estul Ucrainei, în timp ce pretinde că negociază pacea. „Am prezentat câteva fotografii, unde se vede livrarea armamentului rus peste frontieră”, a menționat Klimkin.

Cantitatea munițiilor, care este livrată de Rusia, potrivit dovezilor aduse de Kiev, poate reprezenta baza pentru o operațiune ofensivă, a menționat ministrul ucrainean. Cu aceeaşi ocazie, ministrul de Externe ucrainean a declarat că ţara sa și-a arătat nemulțumirea față de persecutarea tătarilor din Crimeea de către autoritățile pro-ruse de ocupaţie. „Am relatat colegilor că atmosfera întâlnirii de azi este influențată de ceea ce se întâmplă acum în Crimeea”, a spus Klimkin. În peninsula anexată de Rusia continuă represiunile împotriva minorităţii tătare băştinaşe sub pretextul combaterii terorismului.

În mod ciudat şi neaşteptat, partea rusă a rămas fără replică la probele prezentate de Kiev. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a chemat „părțile” – cu referire la autorităţile legitime de la Kiev şi la separatiştii din estul Ucrainei, aşa cum defineşte Moscova părţile în conflictul numit război civil intern în Ucraina - „să continue negocierile, păstrând vectorul politic”, fără a comenta chestiunile de securitate.

Tot la Munchen, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că Rusia încearcă să creeze o „Europă alternativă” trăsăturile acesteia fiind intoleranța, extremismul și fanatismul religios. „Această Europă alternativă are un lider, acest lider este domnul Putin. Această Europă alternativă își are soldații săi, soldații armatei pro-ruse și cei care vor lupta contra Europei”, a menționat Poroșenko. Președintele ucrainean a menționat că pentru lupta cu „Europa alternativă”, trebuie păstrate valorile europene. Anterior, Poroșenko declara şi că Rusia încearcă să dezbine Uniunea Europeană pentru a-și consolida pozițiile.

Cu aceeaşi ocazie, Secretarul de stat american, John Kerry, a îndepărtat orice perspectivă a ridicării sancțiunile impuse Rusiei, în contextul în care unele țări europene, între care Franța, au în vedere ridicarea sancțiunilor în vara acestui an. „Sunt încrezător în faptul că Europa și SUA vor rămâne în continuare unite, pentru menținerea sancțiunilor, atât timp cât este necesar și pentru creșterea asistenței necesare Ucrainei”, a afirmat Kerry la Conferința pentru Securitate de la Munchen. „Alegerea pentru Rusia este simplă: aplicarea integrală a acordului de la Minsk (pentru reglementarea crizei ucrainene), sau să continue să se confrunte cu sancțiunile economice”, a adăugat Secretarul de stat. Niciunul dintre cei prezenţi la Munchen nu a făcut vreo legătură între sancţiunile la adresa Rusiei şi retrocedarea Crimeii.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate