Editura Evenimentul si Capital

Lovit de Guvern și de PSD, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, e luat în braţe de Klaus Iohannis! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 7 Comentarii | 7075 Vizualizari

Miercuri, 29 martie 2017, seara, după prezentarea Raportului de către Tudorel Toader, premierul Sorin Grindeanu a transmis prin intermediul Biroului de presă un Comunicat din care cităm:

„Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare. Premierul a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, pe care a decis să o instituie domnul ministru al Justiţiei. De asemenea, premierul consideră necesar ca autoritatea statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate.” Din cîte se ştie, deşi a criticat anchetarea Guvernului de către DNA, considerînd- o depăşire de atribuţii, ministrul Justiţiei a considerat că nu e oportună revocarea Codruţei Kovesi. După opinia mea – şi care ar putea să surprindă, deşi ea nu exprimă altceva decît nevoia mea de a fi obiectiv cu toată lumea – decizia de a cere revocarea Codruţei Kovesi doar pentru anchetarea OU 13 ar fi nu numai inoportună, dar și incorectă.

În orice moment Codruţa Kovesi ar fi putut invoca două argumente:

1) Aşa cum a arătat chiar Raportul lui Tudorel Toader, în alte două cazuri de constatare a unui conflict constituţional CCR s-a limitat la constatarea conflictului, decizînd că el nu trebuie să se mai repete, fără a cere măsuri împotriva instituţiilor care au creat conflictul (una dintre ele era chiar Parlamentul).

2) Cînd a declanşat ancheta DNA navea de unde să ştie că acţiunea va fi declarată neconstituțională de către CCR.

E drept, CCR s-a bazat pe interpretarea Constituţiei. Da, dar interpretarea Constituţiei nu e o lege definită prin precizie, ca să poţi acuza DNA că a încălcat Constituţia cu bună ştiinţă.

Reacţia lui Sorin Grindeanu de miercuri seara a fost corectă. Ea a corespuns poziţiei anterioare a premierului – cea de afirmare a încrederii în ministrul Justiţiei – şi a sesizat momentul de excepţie pe care l-a constituit aplicarea, în fine, a articolului 132 din Constituţie, care proclamă autoritatea ministrului asupra procurorilor.

Vineri, 31 martie 2017, premierul Sorin Grindeanu s-a sucit în privinţa reacţiei faţă de Raportul lui Tudorel Toader:

„Am anumite semne de întrebare faţă de modul cum a fost prezentat raportul. E o fractură între corpul raportului şi concluzii.”

Nu e prea greu de dibuit că noua reacţie îşi are cauza în autoritatea dictatorială pe care o are Liviu Dragnea asupra lui Sorin Grindeanu.

De această autoritate sau, mai bine zis, de nevoia bolnăvicioasă a lui Liviu Dragnea de a arăta că premierul e doar o pedală la bicicleta sa fără lanţ, am luat cunoştinţă în mai multe rînduri.

Ca, de exemplu, cînd Liviu Dragnea l-a tîrît pe ditamai premierul pînă la Washington pentru a-l pune în situaţia penibilă de a sta la coadă ca să se tragă în poză cu Donald Trump. Sau, ca să dau un alt exemplu, cînd l-a tîrît pe Sorin Grindeanu pînă în Teleorman, punîndu-l în situaţia penibilă de a pescui, deşi el, Sorin Grindeanu n-avea nici un chef. Pentru a arăta Lumii că premierul e birjarul muscal şi el e cucoana care-l împunge cu vîrful umbrelei unde şi cum să mîne caii Guvernului, Liviu Dragnea a pus pe Facebook pozele cu Sorin Grindeanu – pescar amator, fără a-i cere acestuia permisiunea, cum se cuvine în lumea bunelor maniere. Mai mult ca sigur, văzînd că premierul are o poziţie nuanţată în raport cu el faţă de Tudorel Toader, Liviu Dragnea l-a sunat şi i-a poruncit să-l muştruluiască pe ministrul Justiţiei. Și Sorin Grindeanu s-a executat!

Cine mai avea vreo iluzie că Sorin Grindeanu va fi premier-premier şi nu premierul-întrerupător, pe care Liviu Dragnea apasă pentru ca lumina izbucnită în becuri să arate românilor ce tare şi mare e el, mai mult ca sigur şi-a pus-o în cui.

Nouă însă nu asta ni s-a părut cea mai gravă semnificaţie a noii declaraţii a lui Sorin Grindeanu.

Că Liviu Dragnea şi-a permis să se lepede de ministrul Justiţiei mai e de înţeles.

Liviu Dragnea e preşedintele PSD. Tudorel Toader nu e membru PSD, ca să putem spune că Liviu Dragnea îi e şef.

Dar că premierul se leapădă de un ministru al Guvernului, asta chiar că nu mai e de înţeles.

Un principiu constituţional e solidaritatea membrilor Guvernului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X