Editura Evenimentul si Capital

Lotul Oltean de la ANRP. Episodul IV. Șpaga s-a dat la biserică, spovedania s-a făcut la DNA. Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, urmăriţi penal. Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru, Mihai Rotaru şi Crinuţa Dumitrean, reţinuţi

Ioan Oltean, politicianul care a intervenit pentru urgentarea despăgubirii lui Mihai Rotaru ar fi primit 600.000 de euro FOTO:RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 6 Comentarii | 2705 Vizualizari

Bilantul în acest caz numără șase rețineri: cinci membri ai Comisiei ANRP și un samsar imobiliar. Doi deputați, sub control judiciar

În dosarul despăgubirii de 25 de milioane de euro pentru un imobil al omului de afaceri aflat în conducerea SIF Oltenia, Mihai Rotaru, autoritățile au fost avertizate din 2012.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, prețul real al imobilului supraevaluat din Pitești era de 4 milioane de euro. Pentru că a pus o „vorbă” bună la șefa instituției, adică la Crinuța Dumitrean, deputatul Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Rotaru, susțin procurorii DNA. Banii ar fi fost dați, în iunie 2010, în curtea parohiei din Chitila.


FOTO: Mihai RotaruProprietara de drept a vândut drepturile litigioase lui Mihai Rotaru cu 750 de mii de euro. Înainte, femeia se judecase opt ani, fără să obțină titlul de proprietate. După câteva luni, Rotaru era proprietar și fericitul beneficiar al unei decizii a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în valoare de 26 de milioane de euro. Imobilul este situat în Pitești - Argeș și a constat în teren, în suprafață de 61.857 mp, și o construcție de 185 mp. Potrivit Raportului de evaluare încheiat pe 12 mai 2010 de către un evaluator atestat ANEVAR, valoarea de piață estimată pentru imobilul în cauză a fost de 25 de milioane de euro, ceea ce presupune că atunci, un metru pătrat de teren valora 420 euro.

Prețul corect

Expertiza din anul 2010 s-a făcut în condițiile în care la dosarul de retrocedare exista o altă evaluare, din 2008, a unui expert din Pitești, care avea ca obiect o suprafață de teren din exact același lot. Valoarea evaluată era de 315 lei/mp, adică 82 euro/mp.

Având în vedere că în anul 2010 criza economico-financiară afectase puternic piața imobiliară din România, iar prețurile terenurilor înregistrau reduceri colosale, echipa de control a Curții de Conturi a apreciat că valoarea terenului, în suprafață de 61.857 mp, la nivelul acelui an a fost supraevaluată, diferența estimată fiind de 21 de milioane de euro. „Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor nu a luat măsurile necesare pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și a supus aprobării Comisiei Centrale rapoartele de evaluare astfel întocmite, fapt ce a condus la denaturarea valorii de piață a terenurilor evaluate pentru care au fost emise titluri de despăgubire”, se arată în raportul Curții.

Personajele dosarului

Ioan Oltean și Cătălin Florin Teodorescu, deputați în Parlamentul României, sunt urmăriți penal după ce ar fi intervenit la ANRP pentru a-l despăgubi pe Mihai Rotaru cu 25 de milioane de euro. În acest caz au fost reținute mai multe persoane. Alături de Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al ANRP, au fost reținuți de DNA alți doi membri ai Comisiei ANRP, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, dar și un evaluator - Sergiu Negurici. De asemenea, au fost reținuți afaceristul Mihai Rotaru și fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate