Editura Evenimentul si Capital

Locul de la Mânăstirea Văratec în care stăteau la povești Eminescu și Creangă

La intrarea în Mânăstirea Văratec se afl ă statuia Maicii Safta Brâncoveanu
Autor: | | 1 Comentarii | 893 Vizualizari

La intrarea în cel mai mare ansamblu monahal de maici din România se afl a hanul în care Mihai Eminescu a creat versurile poemului „Călin file din poveste”. Casa în care locuia poetul național a devenit o ruină

Pornind de la o legendă locală, transmisă de-a lungul veacurilor de oamenii locului, reporterii „Evenimentul zilei” au descoperit, lângă Mănăstirea Văratec, din județul Neamț, locul în care se afla, altădată, un han. Oamenii spun că acolo se întâlneau, în secolul al XIX-lea, Mihai Eminescu și Ion Creangă. Hanul este pomenit atât de sătenii din Văratec cât și de o monografie, din anul 1930, pe care am găsit-o în casa profesorului Adrian Gărbuleț, cel care a pus umărul la înființarea muzeului mănăstirii. Vechiul local se află în apropierea celebrilor Codrii de Aramă și a Pădurii de Argint și e locul în care poetul nostru național a conceput opera „Călin file din poveste”.


FOTO; Casa Maicii Asinefta Ermoghin, în care era găzduit Mihai Eminescu  stă să se prăbușeascăCea mai mare mânăstire de maici

Pe drumul care pleacă din Târgu Neamț și trece pe lângă Humuleștiul natal al lui Ion Creangă, cale de 12 kilometri, se ajunge în satul Văratec, comuna Agapia. Intrarea pe teritoriul administrativ al mânăstirii se face pe sub o poartă din lemn denumită, în trecut, „Poarta țarnei”. O liniște de un nefiresc aparte te cuprinde atunci când pășești, cu sfioșenia unui pelerin, pe tărâmul celei mai mari mănăstiri de maici, care numără în jur de 400 de suflete.


FOTO: Mormântul Veronicăi Micle, de la Mânăstirea Văratec. Pe placa funerară sunt inscripționate versurile: „Și pulbere, țărînă din tine se alege/ Căci asta e a lumii nestrămutată lege/ Nimicul te aduce, nimicul te reia/Nimic din tine-n urmă nu va mai rămânea”În satul maicilor, întins de jur-împrejurul ansamblului monahal, legătura spirituală cu Dumnezeu este, parcă, cu atât mai întărită de amintirea și spiritul lui Mihai Eminescu.

În lăcașul de cult nu se discută despre casa lui Eminescu

Când ajungea acolo, marele nostru poet național o putea avea aproape pe cea față de care a nutrit o dragoste neîmplinită: poeta Veronica Micle. Povestea tristă a celor doi și dragostea lor neîmplinită este completată, însă, și de cea a casei în care locuia, uneori, poetul nostru național, aflată acum într-o stare jalnică.

Intrarea în mânăstire se face pe sub o boltă din piatră. În față te întâmpină statuia Maicii Safta Brâncoveanu (1778 - august 1857), neam de domnitor care a donat o parte din moșii și bijuteriile sfântului lăcaș. În interior se mai află moaștele Sfântului Iosif și muzeul mănăstirii. Acolo am întrebat de casa în care a locuit Mihai Eminescu. Privind una către alta, două măicuțe ne-au spus că se află într-un loc închis publicului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate