Liviu Pop: Angajările din Educație și Sănătate nu vor fi înghețate!

Liviu Pop: Angajările din Educație și Sănătate nu vor fi înghețate!

Ministrul Educației, Liviu Pop, a explicat ce angajările din Educație și Sănătate nu vor fi înghețate, ci doar verificate. „În fața clasei trebuie să ai profesor, la capul pacientului trebuie să ai medic”, a justificat el.

Îngheţarea angajărilor la stat nu vizează nici Educaţia, nici Sănătatea. Prin memorandum intern, şi în Educaţie, şi în Sănătate, şi în orice alt serviciu, în orice altă instituţie se pot face angajări, doar că este un comitet interministerial care decide lucrul acesta.  Sunt controlate, dacă putem spune aşa (angajările - n.r.). Şi noi vom veni cu un memorandum pentru că vor fi profesori care pleacă în timpul anului şcolar, se pensionează", a declarat Liviu Pop, într-o emisiune la Antena 3.

Liviu Pop a recunoscut că există un deficit de personal în educație.

Avem profesori necalificaţi în sistemul de învăţământ, unul dintre obiectivele Guvernului este acela de a nu mai avea profesori necalificaţi la clasă.  (...) Avem 280 de mii profesori efectiv, 330 de mii angajaţi. Nici în Educaţie, nici în Sănătate, nici într-un alt domeniu unde se justifică crearea unor posturi, nu vor fi îngheţate angajările. Va fi un memorandum în Guvern, aprobare specială pe zona respectivă, explicat de ce se face chestiunea aceasta. În faţa clasei trebuie să ai profesor, la capul pacientului trebuie să ai medic”, a continuat Liviu Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministrului Educației, guvernul are intenția să auditeze toate posturile din administrația publică centrală până la sfârșitul anului, analiză pe care o va face un comitet interministerial, acesta fiind motivul pentru care urmează să fie suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. De altfel, ieri, Guvernul a dat o Ordonanță de urgență în acest sens.

Rolul acestui comitet interministerial este să analizeze cum sunt organizate instituțiile și funcțiile din autoritățile și instituțiile publice din administrația publică centrală și să propună măsuri pentru eficientizarea managementului în resursele umane. Analiza va viza ministerele, instituții centrale subordonate Guvernului sau ministerelor, inclusiv servicii publice deconcentrate ale acestora și instituțiile prefectului. Comitetul interministerial va elabora un raport privind analiza organizării instituționale și a resurselor umane din administrația publică centrală, care va fi prezentat Guvernului. Raportul va conține recomandări pe care Comitetul interministerial le va supune spre aprobare Guvernului. Comitetul interministerial va fi coordonat de prim-ministru și format din secretarul general al Guvernului și reprezentanți ai ministerelor Finanțelor, Muncii și Justiției Sociale, Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Joi, la începutul ședinței Executivului, premierul Mihai  Tudose afirma că ordonanța referitoare la blocările de angajări în sistemul bugetar are în vedere un inventar „foarte clar al celor care lucrează la stat”.

Nu dăm pe nimeni afară, pur și simplu se blochează angajările și încercăm și vom reuși să eficientizăm actul administrativ, dacă este vorba de reorganizare, de descentralizare”, explica premierul Tudose. El a spus și că această măsură a fost luată pentru că sunt din ce în ce mai multe cereri de angajare din partea unor oameni care-și doresc să fie „purtători de ștampilă, de semnătură”.