Liviu Mihaiu: SOV ESTE UN OM FOARTE INTELIGENT, jucător de șah, go, poker, căruia i-a plăcut atât de mult ruleta politică încât a devenit o victimă a „statului întărit”| Puterea cuvântului
Editura Evenimentul si Capital

Liviu Mihaiu: SOV ESTE UN OM FOARTE INTELIGENT, jucător de șah, go, poker, căruia i-a plăcut atât de mult ruleta politică încât a devenit o victimă a „statului întărit”| Puterea cuvântului

Liviu Mihaiu
Autor: | | 12 Comentarii | 10074 Vizualizari

Cațavencu a devenit țintă a Sistemului, „am fost infiltrați, ascultați, ni s-au dat spargeri în redacție, ni s-au scos și editat stenograme cu aspect defăimător”, povestește Liviu Mihaiu despre începutul sfârșitului trustului media, într-un interviu exclusiv acordat Evenimentului zilei. Când vine vorba și despre şpaga dată de Sorin Ovidiu Vîntu pentru funcția de guvernator al Deltei Dunării, cunoscutul jurnalist crede că a fost „peștișorul de aur în «cestiune»” și acum adună probe se cheme în judecată DNA-ul, de la care va cere daune morale.

- Ileana Ilie Ungureanu: Vă numărați printre cei care au introdus în societatea românească un stil nou de gazetărie: informația amestecată cu umor. Care era obiectivul de atins al „Cațavencu”?

- Liviu Mihaiu: Obiectivul era o antipresă. O reacție la oficioasele comuniste. Prelungirea mustăților și a coarnelor de pe portretele dictatorului din manualele de scoală comunistă. Satira ca mod de leac. Primul care a semnalat valoarea ei a fost Nicolae Manolescu. Eugen Ionesco o citea... Toate titlurile de azi au metabolizat stilul Cațavencu. Da, a fost un mare fenomen, se vorbea despre Cațavencu în universitățile de presă occidentale, eram o scoală „shaolin” a presei... Mă rog, pe acolo a trecut toată lumea să vadă fenomenul - de la Horațiu Mălăele și Florin Călinescu, la Nicușor Dan (când era student) sau Emil Constantinescu. Iar Corneliu Coposu o numea „cea mai serioasă revistă din România”.

- Vă e dor de vremurile acelea?

- Da... pentru că dezbaterea avea mult mai mult farmec și umor decât „hatereala” de azi. Acum până și făcătorii de umor sunt sudalmiști de gen #săcrăpi. În paternul comportamental al ziariștilor și intelectualilor contemporani a intrat, din păcate, acest nou mod de a critica: înjurătura și calomnia definitivă. Aduceți-vă aminte de balul AC, care era, practic, evenimentul anual al Presei și Politicii. După care, a doua zi, începea lupta dintre cele două.

- Ce s-a întâmplat de „Cațavencu” s-a rupt în două: presiuni editoriale, lipsa banilor? Sau de vină au fost orgoliile şi neînțelegerile dintre colegi?

- Cațavencu a fost crescut liber, fără stăpân. Avea comportament de mustang. Nu puteai să-i pui căpăstru sau căluș. Din păcate vânzarea către Sorin Ovidiu Vîntu a trustului Cațavencu a fost fatală. Mircea Toma și cu mine ne-am opus de două ori consecutiv la această vânzare. Până la urmă o jumătate de redacție a plecat întemeind revista Kamikaze, eu am rămas la Radio Guerrilla, iar ceilalți au făcut „Cațavencii”, rămânând fără sigla originală „Academia Cațavencu”, siglă „smulsă” la o licitație de către fostul ofițer de afaceri DIE, Dan Adamescu (patronul decedat de curând al României Libere), prin intermediul unui ziarist acoperit, la ordinul camarilei de cazarmă din jurul fostului președinte.

- Vreți să spuneți că a intervenit aşa-zisul Sistem?

- Ceea ce le-am spus colegilor mei la prima vânzare de acțiuni a fost perfect îndeplinit de către istorie: Cațavencu a devenit țintă, am fost infiltrați, ascultați, ni s-au dat spargeri în redacție, ni s-au scos și editat stenograme cu aspect defăimător. Realitatea- Cațavencu a fost primul trust băgat în faliment la ordinul direct al președintelui Băsescu și mijlocit de infractorul Blejnar - venit de trei ori, ca șef al ANAF, asupra trustului pentru a-l închide. După aventura Elan Schwartzenberg, trustul a trecut în mâinile favorabile serviciilor secrete, unde se află și la această oră. Pentru presă, cea mai mare problemă este că a ajuns o „afacere de stat”. Nimeni, în afară de oamenii sistemului, nu mai are curaj să investească în presă.

- Dar experiența Realitatea-Cațavencu cum ați trăit-o?

- Realitatea-Cațavencu risca să devină cel mai puternic trust de presă din România. Acolo au fost toate numele mari de azi de la TV, cele mai bune emisiuni de gazetărie cu ștaif și fără patimă. Până când a început războiul de dinaintea alegerilor din 2009. Momentul „Pixelul Albastru”.

- Nici Radio Guerrilla nu avut o viață simplă... CNA a retras toate licențele în 2013.

- Radioul a trecut prin faze succesive de atac din partea noilor deținători ai trustului. Păcuraru&Gușă ne-au hărțuit în judecată, ne-au spart ușa la antenă și ne-au scos cablul din priză vreo patru ore, ca metodă de intimidare. În final, pentru a scăpa de ei, am inițiat o negociere de transfer a licențelor de radio de la acest trust ostil susținut de Sistem, pe care „operatorii” au tratat-o ilegal ca pe-o tranzacție financiară, astfel încât li și ni s-au confiscat, printr-o decizie CNA, cele 24 de licențe de radio, din care am redobândit anul trecut opt, prin concurs, după doi ani jumătate. Și așa, Radio Guerrilla a devenit „liber de orice pătrate”, fiind azi, Slavă Domnului!, în proprietatea celor care l-au făcut de facto. Cu toate ostilitățile din partea Matrixului înarmat cu cele mai multe puteri în stat, Radio Guerrilla a replicat sistemul de libertate și independență al vechiului Cațavencu, devenind azi printre puținele „obiecte media” la care cei care lucrează la el sunt proprietari 100%. Și spun exact ce gândesc.

„Lui SOV i-a plăcut atât de mult ruleta politică încât a devenit o victimă a «statului întărit»”

- Ileana Ilie Ungureanu: L-ați cunoscut și ați colaborat cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Cum l-ați caracteriza?

Liviu Mihaiu: Este un om foarte inteligent, jucător de șah, go, poker, căruia i-a plăcut atât de mult ruleta politică încât a devenit o victimă a „statului întărit”. Eu am avut o relație umană cu el. Nu am primit niciodată ordine de la el și nici alți ziariști de calibru din trust, pentru simplul motiv că n-am primit ordine niciodată în viață. Nu am soft pentru așa ceva. Când, la TVR1, Stelian Tănase m-a amenințat că-mi scoate emisiunea dacă îl invit pe un „dușman” de-al său, l-am denunțat imediat. Și mi-a scos emisiunea.

- De ce anumiți ziariști spun că dvs. și cei de la Cațavencu ați fost „oamenii lui Vîntu”!!?

- În urma campaniei duse de Sistem, cu ziariști de tip Bot, Marian sau Culcer, a reieșit, conform „temei date” pe unitate, că noi eram „slugile perfecte” ale lui Vîntu. Desigur, cu stenograme editate, adică false. Unul ca mine, care votase de două ori împotriva intrării lui Vîntu în acționariat era prezentat, în meciul „Sistemul vs. Mogulii”, ca „omu’ lui Vântu”. Rețineți, nu, de exemplu, Alexandru Lăzescu, asociat ani de zile în Monitoarele din Moldova cu SOV, a fost pus de Băsescu în mai puțin de cinci ore președinte al TVR. Eu nu aveam nicio „divizie A” garanție în sistem pentru „a face carieră”.

- Apropo de SOV și de şpaga dată de acesta pentru ca dvs. să fiți numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării, când ați aflat despre tranzacția de 1 milion de euro?

- Atunci am aflat și eu de la DNA. Așa cum am declarat în calitate de martor în audierile din august: habar nu am avut de acest deal. Ulterior am aflat, din cercetările mele jurnalistice, că era un deal de campanie pentru electoralele din 2009. Dosar ținut în sertar ani de zile pentru campania din 2016, unde coaliția de azi nu trebuia să se-nchidă cu ALDE. Simplu. Eu am fost peștișorul de aur în „cestiune”. Dădeam bine în fața „ventilatorului”.- Care credeți că a fost miza?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate