Editura Evenimentul si Capital

Liviu Mihaiu: „Nu există om politic important în România care să nu fi avut legătură cu PCR sau cu Securitatea”. Cine este politicianul care nu l-a dezamăgit NICIODATĂ | "Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu

Liviu Mihaiu
Autor: | | 14 Comentarii | 12297 Vizualizari

,,Noi ce suntem azi, măi, Liviule: ziariști, șomeri, activiști?”. Mihaiu, ușor amuzat: „Eu sunt jurnalist și activist de mediu, actualmente șomer în așteptarea reconstrucţiei Radio Guerrilla, asasinat ca victimă colaterală civilă”. Apoi, râzând: „Tu, nu mai știu exact ce ești… Ești jurnalist spovedit și ţi-am crezut și ți-am apreciat demersul pentru că știu că vrei mai mult pentru România și pentru onoarea statutului de jurnalist care astăzi pare o utopie a anilor 90. Tu ești băsist, eu nu. Asta nu-nseamnă că nu trebuie să colaborăm unul cu celălalt. Dar, cum mi-a spus o prietenă psihoterapeută, suntem dependenţi de putere amândoi, de puterea Binelui, singura ideologie legitimă a unui jurnalist!”.

-Ponta nu demisionează, Oprea nici atât, Dragnea conduce un partid, Băsescu e din nou în politică, miniștrii de ieri sunt condamnații de azi... Cum se cheamă toate astea? Politică?

-Se cheamă politică românească rezidual - comunistă în plin proces de reciclare selectivă a DNA și SUA. Toţi sunt expresia politică a "păcatului originar" al nașterii României postdecembriste: Revoluţia, Mineriadele și, dacă ne aducem aminte de cartea bolșevicului pocăit la ProTV Silviu Brucan despre ocuparea "culoarelor puterii", al acaparării puterii economice și informaţionale de către vechile structuri ale Securităţii. Iar în ultimii zece ani de cele ale Noii Securităţi. Vorba profetică și eliptică a lui Traian Băsescu de la inaugurarea Deveselu: "Baza de dezvoltare a României moderne este Securitatea!"...

Poate o să ziceţi că sunt eu obsedat, dar nu există om politic important în România care să nu fi avut legătură cu PCR sau cu Securitatea. Poate cu excepţia lui Dacian Cioloș, un om excepţional pe care România trebuie să-l folosească pentru agricultura sa așa cum Polonia l-a avut Balzerowicz pentru economia Poloniei. De aceea, Liviu Dragnea a făcut, la Congresul de inscăunare ca președinte al PSD, un gest oportun și sper onest cerându-și scuze pentru victimele comunismului și pentru cele ale Mineriadei. Dar aș fi preferat să iniţieize un demers al întregului partid pentru construcţia Muzeului Victimelor Comunismului, pe care Valeriu Zgonea, interpelat de mine, l-a promis într-o discuţie privată în urmă cu doi ani. Știi, asta cu condamnarea pe gură, a la Traian Băsescu, nu mai ţine...

-Ai încă obsesia statului- securistic!

-Statistic și organizaţional România este cel mai securistic stat european, drept pentru care Statul român este cel mai mare dușman al societăţii civile. Hai să vă dau un exemplu de o relevanţă faustică în ceea ce privește importanţa Mineriadei în mentalul colectiv al statului Român: o mai ţineţi minte pe femeia în alb-albastru din poza iconică a Mineriadei a lui Andrei Iliescu, luată de mineri pe sus în 14 iunie și bătută? Au găsit-o cei de la pressone.ro, este cercetător știinţific, acum pensionară.

Care este cea mai persecutată parte a intelectualităţii profesionale  a României de azi? Cercetătorii și sectorul de cercetare unde avem și acum oameni în grevă, tăieri de bugete și abuzuri cum au fost cele de la Institutul Naţional de Geologie, neprezentate de "presa de ocupaţie". Care este cel mai prost plătit sector profesional al Statului Român? Profesorii, medicii și profesiile liberale intelectuale! Care sunt cele mai bine plătite joburi ale Statului Român? Cele ale forţelor punitive, justiţie și supraveghere. Care sunt bugetele care au crescut timp de peste zece ani și sub Băsescu, și sub Johannis? Bugetele serviciilor secrete!

-Am îmbătrânit amândoi așteptând miracolul unei schimbari rapide. Sau măcar mai rapide. Nu se poate, nu?

-Se poate, Robert! Dar numai împreună. Solidari. Și de jos in sus, mai degrabă, decât de sus în jos. S-a terminat un ciclu faustic de 24- 25 de ani. Acum începe reconstrucţia. Nu poţi să crezi câți oameni lucrează instituţional pentru binele comunităţii în fiecare judeţ al ţării, există mii de ONG-uri care lucrează pentru comunităţile din România și care opresc în fiecare zi statul de la abuzuri, organizează cetăţenii în lupta cu administraţiile locale pentru un parc, pentru salvarea unei clădiri istorice sau a unui muzeu, pentru construirea unui dispensar, pentru adăpostirea și recuperarea oamenilor cu mari probleme sociale sau medicale.

Ce face statul român? Le pune beţe în roate zilnic, așa, din oficiu, încurajaţi de concepţia securistică bine împrăștiată prin ziare că ONG-urile mânâncă banii și nu fac nimic. Nimic mai ticălos și mai fals! Uită-te la "Inţiativa Civică de la Iași" care, după ce catastrofa de primar a tăiat teii istorici ai orașului, azi au reușit printr-un referendum local să obţină după un an și jumătate replantarea lor. Uită-te la ”Salvaţi Bucureștiul” care a câștigat peste 40 de procese definitive cu PMB și care a înșirat toate proiectele megalomanice și abuzurile absurde asupra bugetului de 1 miliard de euro al Primăriei Capitalei gestionat de cel mai corupt primar al Bucureștilor din ultimii 25 de ani.

Uită-te, mă ierţi, la ”Salvaţi Delta”, care are în protofoliul de realizări interzicerea vânătorii, introducerea Regulamentului de Construcţii și Urbanism în Delta Dunării și moratoriul de interdicţie pe zece ani la pescuitul de sturion pentru care am fost și ameninţat cu moartea ca guvernator. Am fost controlaţi de absolut toate organismele de control cu sau fără burtă și nu s-au lăsat până nu au închis conturile Asociaţiei. Și exemple mai pot să-ţi dau cu sutele.

-Delta n-ai salvat-o, e jale ce se întâmplă acolo, măcar reușești să salvezi Radio Guerilla?

-Uite, apropo de Delta Dunării, îţi fac o confidenţă: am refuzat postul de guvernator al Deltei propus de Victor Ponta și de Rovana Plumb în urmă cu trei ani și am greșit. Am greșit pentru că m-am gândit mai mult la imaginea mea și la corul de înjurături pe care urma să-l încasez decât la Delta Dunării. Pentru că Delta Dunării astăzi este dominată de braconaj la liber și o mafie locală care a pătruns până-n inima instituţiilor care ar trebui s-o protejeze. Și pentru că astăzi Delta arată mult mai rău decăt atunci când am fost guvernator. Am ratat șansa de a împiedica asta neacceptând postul din nou. Am să scriu cât de curând despre tragedia Deltei Dunării..

-Și Radio Guerrilla?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate