Editura Evenimentul si Capital

Liviu Mihaiu: „Nu există om politic important în România care să nu fi avut legătură cu PCR sau cu Securitatea”. Cine este politicianul care nu l-a dezamăgit NICIODATĂ | "Vremea întrebărilor" cu Robert Turcescu

Liviu Mihaiu
Autor: | | 14 Comentarii | 12260 Vizualizari

,,Noi ce suntem azi, măi, Liviule: ziariști, șomeri, activiști?”. Mihaiu, ușor amuzat: „Eu sunt jurnalist și activist de mediu, actualmente șomer în așteptarea reconstrucţiei Radio Guerrilla, asasinat ca victimă colaterală civilă”. Apoi, râzând: „Tu, nu mai știu exact ce ești… Ești jurnalist spovedit și ţi-am crezut și ți-am apreciat demersul pentru că știu că vrei mai mult pentru România și pentru onoarea statutului de jurnalist care astăzi pare o utopie a anilor 90. Tu ești băsist, eu nu. Asta nu-nseamnă că nu trebuie să colaborăm unul cu celălalt. Dar, cum mi-a spus o prietenă psihoterapeută, suntem dependenţi de putere amândoi, de puterea Binelui, singura ideologie legitimă a unui jurnalist!”.

-Ponta nu demisionează, Oprea nici atât, Dragnea conduce un partid, Băsescu e din nou în politică, miniștrii de ieri sunt condamnații de azi... Cum se cheamă toate astea? Politică?

-Se cheamă politică românească rezidual - comunistă în plin proces de reciclare selectivă a DNA și SUA. Toţi sunt expresia politică a "păcatului originar" al nașterii României postdecembriste: Revoluţia, Mineriadele și, dacă ne aducem aminte de cartea bolșevicului pocăit la ProTV Silviu Brucan despre ocuparea "culoarelor puterii", al acaparării puterii economice și informaţionale de către vechile structuri ale Securităţii. Iar în ultimii zece ani de cele ale Noii Securităţi. Vorba profetică și eliptică a lui Traian Băsescu de la inaugurarea Deveselu: "Baza de dezvoltare a României moderne este Securitatea!"...

Poate o să ziceţi că sunt eu obsedat, dar nu există om politic important în România care să nu fi avut legătură cu PCR sau cu Securitatea. Poate cu excepţia lui Dacian Cioloș, un om excepţional pe care România trebuie să-l folosească pentru agricultura sa așa cum Polonia l-a avut Balzerowicz pentru economia Poloniei. De aceea, Liviu Dragnea a făcut, la Congresul de inscăunare ca președinte al PSD, un gest oportun și sper onest cerându-și scuze pentru victimele comunismului și pentru cele ale Mineriadei. Dar aș fi preferat să iniţieize un demers al întregului partid pentru construcţia Muzeului Victimelor Comunismului, pe care Valeriu Zgonea, interpelat de mine, l-a promis într-o discuţie privată în urmă cu doi ani. Știi, asta cu condamnarea pe gură, a la Traian Băsescu, nu mai ţine...

-Ai încă obsesia statului- securistic!

-Statistic și organizaţional România este cel mai securistic stat european, drept pentru care Statul român este cel mai mare dușman al societăţii civile. Hai să vă dau un exemplu de o relevanţă faustică în ceea ce privește importanţa Mineriadei în mentalul colectiv al statului Român: o mai ţineţi minte pe femeia în alb-albastru din poza iconică a Mineriadei a lui Andrei Iliescu, luată de mineri pe sus în 14 iunie și bătută? Au găsit-o cei de la pressone.ro, este cercetător știinţific, acum pensionară.

Care este cea mai persecutată parte a intelectualităţii profesionale  a României de azi? Cercetătorii și sectorul de cercetare unde avem și acum oameni în grevă, tăieri de bugete și abuzuri cum au fost cele de la Institutul Naţional de Geologie, neprezentate de "presa de ocupaţie". Care este cel mai prost plătit sector profesional al Statului Român? Profesorii, medicii și profesiile liberale intelectuale! Care sunt cele mai bine plătite joburi ale Statului Român? Cele ale forţelor punitive, justiţie și supraveghere. Care sunt bugetele care au crescut timp de peste zece ani și sub Băsescu, și sub Johannis? Bugetele serviciilor secrete!

-Am îmbătrânit amândoi așteptând miracolul unei schimbari rapide. Sau măcar mai rapide. Nu se poate, nu?

-Se poate, Robert! Dar numai împreună. Solidari. Și de jos in sus, mai degrabă, decât de sus în jos. S-a terminat un ciclu faustic de 24- 25 de ani. Acum începe reconstrucţia. Nu poţi să crezi câți oameni lucrează instituţional pentru binele comunităţii în fiecare judeţ al ţării, există mii de ONG-uri care lucrează pentru comunităţile din România și care opresc în fiecare zi statul de la abuzuri, organizează cetăţenii în lupta cu administraţiile locale pentru un parc, pentru salvarea unei clădiri istorice sau a unui muzeu, pentru construirea unui dispensar, pentru adăpostirea și recuperarea oamenilor cu mari probleme sociale sau medicale.

Ce face statul român? Le pune beţe în roate zilnic, așa, din oficiu, încurajaţi de concepţia securistică bine împrăștiată prin ziare că ONG-urile mânâncă banii și nu fac nimic. Nimic mai ticălos și mai fals! Uită-te la "Inţiativa Civică de la Iași" care, după ce catastrofa de primar a tăiat teii istorici ai orașului, azi au reușit printr-un referendum local să obţină după un an și jumătate replantarea lor. Uită-te la ”Salvaţi Bucureștiul” care a câștigat peste 40 de procese definitive cu PMB și care a înșirat toate proiectele megalomanice și abuzurile absurde asupra bugetului de 1 miliard de euro al Primăriei Capitalei gestionat de cel mai corupt primar al Bucureștilor din ultimii 25 de ani.

Uită-te, mă ierţi, la ”Salvaţi Delta”, care are în protofoliul de realizări interzicerea vânătorii, introducerea Regulamentului de Construcţii și Urbanism în Delta Dunării și moratoriul de interdicţie pe zece ani la pescuitul de sturion pentru care am fost și ameninţat cu moartea ca guvernator. Am fost controlaţi de absolut toate organismele de control cu sau fără burtă și nu s-au lăsat până nu au închis conturile Asociaţiei. Și exemple mai pot să-ţi dau cu sutele.

-Delta n-ai salvat-o, e jale ce se întâmplă acolo, măcar reușești să salvezi Radio Guerilla?

-Uite, apropo de Delta Dunării, îţi fac o confidenţă: am refuzat postul de guvernator al Deltei propus de Victor Ponta și de Rovana Plumb în urmă cu trei ani și am greșit. Am greșit pentru că m-am gândit mai mult la imaginea mea și la corul de înjurături pe care urma să-l încasez decât la Delta Dunării. Pentru că Delta Dunării astăzi este dominată de braconaj la liber și o mafie locală care a pătruns până-n inima instituţiilor care ar trebui s-o protejeze. Și pentru că astăzi Delta arată mult mai rău decăt atunci când am fost guvernator. Am ratat șansa de a împiedica asta neacceptând postul din nou. Am să scriu cât de curând despre tragedia Deltei Dunării..

-Și Radio Guerrilla?

-Radio Guerrilla este, cum bine ai spus la un moment dat, mai mult decăt un radio, e un fenomen ajuns victimă colaterală într-un război care nu era al nostru. Am fost ca la Cotul Donului, prinși între răfuieli ale Sistemului cu mogulii. Nu am vorbit, luând această tăcere asumată asupra mea, pentru că, sincer, nu am vrut să fac mai mult rău demersurilor noastre de a fi din nou "on air" la examenul de relicenţiere pe care o să-l avem la mijlocul lunii noiembrie în faţa CNA, în care-mi pun încrederea de a ne reda șansa de a fi mai mult decât am fost. Pentru că va fi un proiect jurnalistic care va depăși ambiţia de a fi doar un brand "cool" de presă. Iar petiţia pe care am lansat-o are în trei zile de la lansare peste 13.000 de semnături și vă rog să o semnaţi cu toţii. Dacă vreţi ca ”binili” să-nvingă!

-Presa moare și se și predă foarte ușor. Ți-aduci aminte de anchetele, de reportajele sau de interviurile care schimbau miniștri? Azi, poți să scrii, să arăți, să vorbești și... nimic!

-Presa a trecut prin trei stări de agregare în ultimii 25 de ani: la jurnaliști, la moguli și la Sistem. Pe vremea când anchetele și reportajele noastre erau admirate și presa era la cote de încredere imediat după Biserică și Armată , presa era în mâinile jurnaliștilor. Astăzi sunt angajaţi copii fără memorie, ieftini și ușor dirijabili. Uite, episodul de la Digi TV, cu fata aceea care l-a întrebat pe Marian Munteanu dacă a fost în Piaţa Universităţii.

Eu, de exemplu, am încercat să m-angajez la Digi TV, fiind unul dintre cei care au fost și la Revoluţie, și în Piaţa Universităţii în 1990, și unul dintre fondatorii Caţavencu și Radio Guerrilla. Ei bine, nu s-a putut! Mi s-a spus : trimiteţi dvs. un proiect și vă sunăm noi. Cei mai de nădejde jurnaliști din breaslă sunt azi freelanceri. Noii moguli nu vor jurnaliști autentici pentru că ei știu despre ce e vorba când se discută despre Virgil Măgureanu sau despre Gabriel Oprea, ca să dau două exemple din scandalurile de ultimă oră. Așa că "nimicul" despre care vorbești a fost o strategie, iar noi suntem dușmanii acestui ”nimic” de pe posturile arondate diferitelor "case de influenţă".

-Îți place Facebook? Te răcorește sau ai impresia că schimbi ceva în țară când scrii pe wall?

-Facebook este "the new media"! Este Hyde Park-ul internetului, dar îţi trebuie discernământ. Și știi bine că fără FB nu ar fi existat nici primăverile arabe, nici ”Uniţi Salvăm Roșia Montana” cu 50.000 de oameni în stradă în toată ţara, nici episodul Johannis-președinte împotriva tuturor estimărilor". Chiar dacă este un mediu ușor manipulabil și plin de narcisism, găsești în nisipul ud al celei mai mari reţele de socializare și de spionaj, niște "obiecte" pe care nu le poţi găsi în "mainstream media". Așa că, da, Facebook îmi place pentru că acolo mă antrenez ca la sală și cunosc tendinţele unei societăţi, tarele ei antropologice și argumentele oricărei revolte. Presa nu mai poate astăzi să ignore temele FB; nu există jurnal tv fără cel puţin trei subiecte de pe Facebook.

-Ce-ai zis când ai văzut paginile de jurnal ale lui Stelian Tănase din perioada TVR în care te pomenea și pe tine? Stelian Tănase a fost o mare dezamăgire pentru mine și pentru TVR. A scos cele mai bune emisiuni de pe postul public și aici includ printre altele "Intre Bine și Rău" și ”Biziday”. N-am crezut că se poate duce atât de jos cu turnătoriile inventate. Am dat o declaraţie cu forehandul în lung de linie pe acest subiect trist chiar în Evz și-i mulţumesc Simonei Ionescu că preluat-o. Nu o mai reiau. Prefer s-o citez pe Irina Radu, astăzi interimar la conducerea TVR : "Stelian Tănase minte în fiecare zi!"

-Spune-mi un om public pe care-l cunoști și care nu te-a dezamăgit niciodată!

- Dacian Cioloș.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale.


 

,,Noi ce suntem azi, măi, Liviule: ziariști, șomeri, activiști?”. Mihaiu, ușor amuzat: „Eu sunt jurnalist și activist de...

Posted by EVZ Premium on Tuesday, October 27, 2015Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate