Editura Evenimentul si Capital

Liviu Dragnea, te rog lasă-mă să mai spun o dată: Ce mustață de chelner comunist ai!

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 25 Comentarii | 9620 Vizualizari

Multe lucruri nu vom mai putea să le spunem de acum încolo. De fapt, multe deja nu mai aveam voie să le rostim, restricțiile sunt tot mai multe, tot mai generalizate și scârbos este că, sub scutul interdicțiilor pe care le importăm prostește din afară, unii încearcă și să-și rezolve câteva probleme personale.

Prin afirmația din titlu, de exemplu, nu încalc noua lege, dar dacă nu îi puneam numele inițiatorului Legii defăimării sociale și spuneam doar „Ce mă enervează ăștia cu mustață de chelner comunist care au ajuns să facă legi” o încurcam. Bag mâna-n buzunar și marchez amenda la casierie.

De ce sunt așa de sigur că se va ajunge la amendă? Pentru că, oricâte giumbușlucuri fac liberalii ca să fie pe placul celor care critică legea, ea va fi votată. Poate o vor contesta la Curtea Constituțională, poate va suferi amendamente și poate va suferi mici modificări la presiunea președintelui, dar nu vă faceți iluzii, legea va deveni funcțională mai devreme sau mai târziu. E în firea – nefirească – a drumului pe care merge întreaga lume. Iar noi suntem iar moț, pentru că, acum ceva vreme, spunea inițiatorul legii că „România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societăţii româneşti a principiilor şi a valorilor privind demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţe dintre grupurile sociale”! Adică, pe șleau, mai fac unii un experiment social pe noi.

Porcăria este că, pe 25 septembrie 2015, când Liviu Dragnea a depus proiectul de lege a introdus el în definirea „grupului social” – victimă și țintă a defăimărilor, inclusiv cele de pe rețelele de socializare - și „apartenența politică”.

Asta e problema personală pe care a vrut Dragnea să și-o rezolve sub umbrela cu spițe ascuțite a lui politi cally correct.

Pe 29 septembrie, Parlamentul cere un punct de vedere și de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Îl primesc aproape instantaneu, dar nu se aduce nici o modificare proiectului. Cred că nici nu l-a citit cineva cu atenție la acea vreme. Legea e adoptată în Senat pe 7 octombrie.

Începe ceva scandal, dar apar tragedii după tragedii și alte strategii politice și se uită. Dragnea apucă, însă, să promită că va mai „medita” la problema includerii partidelor la țintele defăimării.

Acum, surpriză la comisiile Camerei Deputaților, formularea „apartenența politică” dispare. E meritul lui Dragnea? Nu.

Modificarea apare în documentul emis de CNCD încă din 30 septembrie 2015. Acolo apare formularea care exclude politica din definirea grupului social. Se pare că ei au fost primii care s-au gândit la ce scandal inutil se iscă.

De fapt, tind să cred că Dragnea a introdus cu lopata toate amendamentele propuse de CNCD, 17 la număr, fără să se mai uite peste ele, convenindu- i că scapă de povara politicului din definiții. A făcut asta acum, grăbit că legea intra la Cameră. De ce cred asta? Simplu, Dragnea a promis și că amenzile vor fi „simbolice” pentru încălcarea legii sale, dar la Camera Deputaților propune ca ele să fie de până la 100.000 de lei, dacă victima e un grup social.

În documentul CNCD tocmai asta se spune: „Defăimarea socială, incitarea la ură și discriminarea socială constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 30.000 de lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv de la 2.000 la 100.000 de lei, dacă discriminarea vizează un grup social”. Sună cunoscut? Este exact amendamentul adoptat marți în comisii.

Îl frământa pe Dragnea că nu stânge statul destul dacă sunt înjurați discriminatoriu „purtătorii de mustață de chelner comunist” sau a scăpat, la grămadă, și modificarea propusă acum câteva luni bune de CNCD?

PS: Legea are și aspecte vesele. De exemplu, sunt curios cum vor reuși cei 14 funcționari ai Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței să avizeze orice manual școlar folosit în orice instituție de învățământ în România?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate