Liviu Dragnea joacă ultima carte în PSD

Liviu Dragnea joacă ultima carte în PSD

Social-democrații își aleg astăzi președintele interimar. Liviu Dragnea a intrat în cursa internă pentru a ocupa scaunul lui Victor Ponta și o va contracandida pe Rovana Plumb. O înfrângere a lui Dragnea ar însemna ieșirea acestuia din prim-planul PSD. Lupta se anunță strânsă

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de Comitetul Executiv Național al PSD în care va fi numit un președinte interimar care să conducă partidul până la Congres, coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, a anunțat că a decis să o contracandideze pe Rovana Plumb la șefia partidului. „În urma discuțiilor pe care le-am avut în ultimele zile cu foarte mulți colegi, am decis să cer votul de încredere al colegilor pentru a prelua atribuțiile președintelui PSD în urma demisiei lui Victor Ponta”, a afirmat Dragnea.

Anunțul acestuia nu a fost surprinzător. Din momentul în care Victor Ponta și-a delegat atribuțiile Rovanei Plumb, inițial din motive medicale, Dragnea a făcut un turneu prin organizațiile din țară alături de secretarul general al partidului, Andrei Dolineaschi, vizitând aproximativ zece filiale județene.

O vară tensionată la PSD

Ne puteți urmări și pe Google News

Tensiunile din partid au început să crească din momentul în care procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Ponta. Lucrurile au devenit și mai tensionate în momentul în care premierul a renunțat la funcția de președinte al PSD.

Rovana Plumb a rămas președinte interimar și, până ieri, avea toate șansele să conducă partidul cel puțin până la Congres.

În urmă cu o săptămână, ea a primit toată susținerea lui Ponta, a liderului UNPR, Gabriel Oprea și inclusiv a fostului președinte Ion Iliescu. Atunci Plumb a fost validată în unanimitate de conducerea restrânsă ca interimar. După doar o zi declarațiile lui Valeriu Zgonea, prin care critica conducerea partidului, au produs noi tensiuni. Până atunci numele lui Zgonea era vehiculat ca fiind un potențial candidat la șefia partidului, împins de la spate de Dragnea.

Ponta a susținut necesitatea ca partidul să își desemneze cât mai repede noua conducere, și că cel care va prelua atribuțiile liderului se va bucura de sprijinul său.

44 de voturi

CExN are 87 de membri care vor vota astăzi cu buletine de vot noul președinte interimar. Cel care va prelua atribuțiile lui Ponta va avea nevoie 50%+1 din voturi. Din CExN fac parte membrii BPN, președinții organizațiilor județene, conducerea celor două Camere și membrii Guvernului.Până la închiderea ediției, majoritatea organizațiilor urmau să decidă pe cine vor susține.

Rovana Plumb

Rovana Plumb este membru PSD de 21 de ani, de pe vremea în care partidul era condus de Oliviu Gherman. În perioada 2001 - 2004, Plumb a fost președintele Protecției Consumatorului, cu rang de secretar de stat, în Guvernul condus de Adrian Năstase. Tot Adrian Năstase a fost cel care i-a dat o cotă mai mare de încredere în campania prezidențială din 2004. Atunci Plumb a devenit trezorierul campaniei electorale. Timp de zece ani, din 2005 până anul acesta, a condus Organizația Femeilor Social- Democrate. În 2007 a decis să candideze la Parlamentul European, unde a fost realeasă în 2009. Renunță însă la PE și, în 2012 după ce Victor Ponta ajunge premier, revine în țară și este propusă pentru a conduce Ministerul Mediului în Guvernul Ponta 1. Doi ani mai târziu a fost numită ministrul Muncii. În martie 2015 este singurul candidat la șefia Consiliului Național, funcție deținută până atunci doar de Năstase.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este membru PSD de 15 ani, din 2000 când a obținut primul mandat de președinte al Consiliului Județean Teleorman, candidând din partea PD. În același an părăsește PD și se înscrie în PSD. În 2005 este ales vicepreședinte al partidului, o dată cu preluarea mandatului de către Mircea Geoană. În 2009 devine secretar general al partidului, funcție din care a coordonat aproape toate scrutinele la care a participat PSD. În 2013 a fost ales președinte executiv al partidului, funcție la care a renunțat, după ce a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”. Liviu Dragnea a deținut funcții importante și în Guvern. A ocupat funcția de ministru de Interne pentru câteva zile, din care a demisionat, nemulțumit de bugetul alocat MAI. În 2012 pentru el s-a creat în Guvern funcția de ministru al Dezvoltării pe care a ocupat- din 2012 și până în 2015, când a demisionat în urma condamnării din dosarul Referendumul.