Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu, invitat special la Moldova1: “Eu sunt mai puțin sunt interesat ce cred occidentalii despre UNIRE, eu sunt pentru interesul NAȚIONAL!”

Traian Băsescu, a fost, marți seară, invitatul Ediției Speciale realizate de Lilia Barbăroșie la postul public de televiziune Moldova 1
Autor: | | 11 Comentarii | 1697 Vizualizari

Președintele României, Traian Băsescu, a fost, marți seară, invitatul Ediției Speciale realizate de Lilia Barbăroșie la postul public de televiziune Moldova 1. Șeful statului a comentat situația Republicii Moldova în contextul politicii externe agresive a Federației Ruse, a vorbit despre unirea cu România și a declarat că, în cadrul ultimei sale vizite oficiale la Chișinău, va depune cererea de obținere a cetățeniei moldovene.

UPDATE. „Nu am știut ce va face Rusia, dar am intuit!”

Deși a refuzat să facă un bilanț al celor două mandate în funcția de șef al statului român - afirmând că nu este momentul pentru asta și că va trage linie abia cu o zi înainte de expirarea mandatului, care se va sfârși pe 21 decembrie – Băsescu a punctat câteva dintre momentele relației bilaterale dintre București și Chișinău în deceniul în care a fost locatar al Palatului Cotroceni.

„A fost o perioadă cu suișuri și coborâșuri. La început, în timpul lui Voronin cu momente bune, apoi mai puțin bune, culminând cu expulzarea ambasadorului român, cu conotație politică evidentă. Relația s-a consolidat după 2009, atunci când la guvernare au venit forțele pro-europene și sper ca această tendință să continue și după finalul mandatului meu”, a declarat Băsescu.

Totodată, el a menționat că România și-ar fi dorit să facă mai mult, că unii politicieni din Moldova ar fi dorit și ei asta, dar până la urmă s-a realizat atât cât a fost posibil. Președintele României a făcut o sumbră trecere în revistă a acestor reușite, începând cu susținerea Moldovei pe parcursul european, majorarea numărului de burse pentru studenții basarabeni la 5000 – care este, în opinia lui Traian Băsescu, cea mai importantă realizare – acordarea unei importante sume din cele 100 de milioane de euro nerambursabili ajutor pentru Republica Moldova, promiși în 2010, acordarea cetățeniilor pentru circa 350.000 de români basarabeni, precum și milionul de cărți donate bibliotecilor din Republica Moldova.

„Nu mă interesează Occidentul!”

În ceea ce privește insistența cu care a promovat proiectul unirii celor două state, despre care a declarat că trebuie să fie următorul obiectiv național al românilor, Traian Băsescu a spus că nu îl interesează opinia Occidentului în această chestiune.

„Eu sunt mai puțin interesat de ce cred unii sau alții în Occident. Eu am spus cinstit că îmi doresc Unirea și e adevărat, în sufletul meu mi-o doresc enorm, dar asta nu se face nici cu forța, nici cu amăgiri. Când majoritatea românilor de pe malurile Prutului vor dori să fie o singură țară, acest lucru se va întâmpla. Nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitați-vă la germani! La noi nu sunt create condițiile, dacă vor fi vreodată cetățenii vor decide!”, afirmă Traian Băsescu.

El a mărturisit că iubește toți românii, de la granița de Vest și până în Transnistria, dar că, deși în România cercetările sociologice arată că 80% dintre cetățeni își doresc Unirea, în Republica Moldova situația e diferită.

Teoria „lacului rusesc”, confirmată

Referindu-se la contextul regional, Traian Băsescu spune că nu a știut ce se va întâmpla, în 2005, când a declarat că Marea Neagră devine un lac rusesc, dar că a intuit intențiile Federației Ruse. „Nu o spun cu ostilitate față de Rusia, dar nu pot să nu constat că un teritoriu suveran al Ucrainei a fost anexat și că o Transnistrie mult mai mare se creează în estul Ucrainei”, declară șeful statului român, care asigură însă că, în ciuda aparențelor, NATO nu este imobilă la aceste mișcări și că nave de război ale celui mai puternic bloc militar al lumii fac manevre în Marea Neagră pentru a descuraja agresivitatea rusă și a echilibra situația în zonă.

În aceste condiții, Republica Moldova, care este expusă prin prezența militară a trupelor Federației Ruse pe propriul teritoriu, trebuie să aibă o reflecție dacă neutralitatea îi garantează securitatea, în opinia lui Băsescu. „Republica Moldova nu va fi niciodată o carte de schimb între Est și Vest dacă știe ce vrea. Dacă va continua drumul spre UE, va renunța la neutralitate în favoarea NATO, nu va mai putea fi o carte de schimb. Exemplul României e sugestiv în acest sens, după ce am avut opțiune clară, nimeni nu ne-a mai putut folosi ca monedă de schimb”, susține președintele român.

În finalul emisiunii de la postul public de televiziune de la Chișinău, Traian Băsescu a întărit hotărârea sa de a obține cetățenia Republicii Moldova. „Da, categoric, da! Am vorbit cu președintele Timofti, după alegerile din Moldova voi face o vizită la Chișinău și voi depune cererea pentru dobândirea cetățeniei RM. Am un mare suporter al acestui demers în persoana fostului meu consilier, basarabeanul Eugen Tomac, care îmi amintește mereu să nu uit!”, a încheiat Traian Băsescu.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale președintelui României: -România este în fața unor alegeri prezidentiale, avem obiective ca alegerile să se desfăsoare corect, bilanțul anilor de președinție îl fac după alegeri; - În cei zece ani de mandat, relația României cu Republica Moldova a avut suișuri și coborâșuri, dar am avut o relație consolidată începând cu 2009; - Am dăruit un milion de cărți de limba română pentru copii din R. Moldova, întotdeauna am sprijinit R. Moldova - Cel mai important lucru, a fost mărirea de burse anuale pentru studenții basarabeni, de la 150 la cinci mii. Copiii basarabeni au avut ocazia să cunoască România, ceea ce e foarte important; - Am convingerea că R. Moldova, va ajunge chiar mai rapid în UE, decât unele țări din Țările Balcanice; - Sunt convins că dacă la aceste alegeri, coaliția pro-europeană va câștiga, atunci R. Moldova va înregistra progrese mari. Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple; - În Momentul de față sunt circa 350 de mii de cetățeni moldoveni care au cetățenie română, au dobândit cetățenie română mai ales generațiile mai tinere. Astăzi putem procesa mult mai rapid cererile;

- Eu sunt mai puțin interesat de ce cred unii sau alții în occident despre Unirea României cu R. Moldova. De multe ori am declarat că suntem un popor în două state independente. Însă, acest lucru se va întâmpla doar dacă cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori Unirea. Un exemplu este Germania;

- Vă asigur că nimeni nu pregătește nimic cetățenilor moldoveni. În România, toate cercetările sociologice arată că 80 la sută din cetățeni ar dori unirea. Știu că în Basarabia sunt mai puțini;

- Cât despre Crimeea. Am intuit că se poate întâmpla, ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă. Imediat ce s-a anexat Crimeea, România, Bulgaria și alte țări NATO au început să facă manevre militare în Marea Neagră pentru a echilibra situația. Un echilibru de forțe militare;

- Federația Rusă nu recunoaște neutralitatea R. Moldova;

- Ucraina a fost șubrezită printre altele și de corupție. De aceea nu a reușit să țină față și să lupte pentru Crimeea. Vedeți ce s-a întâmplat și la alegeri. Însă, eu îmi pun mari speranțe în președintele Poroșenko, premeriul Iațeniuk. Partidele pro-europene au câștigat masiv la aceste alegeri. Este clar ce au ales cetățenii, un viitor european.

-Nici România nu a avut o justiție eficientă din capul locului. Dar uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii 5 ani de guvernare. Justiția în România a devenit independentă. Convingerea mea este că R. Moldova a făcut progrese și va face în continuare

- Și noi românii am avut impresia că am putut fi o carte de schimb. Dar trebuie să știți exact ceea ce vă doriți;

- Din ultimele declarații ale lui Putin, am înțeles că Rusia nu are drept obiectiv să reducă gazul în țările europene. Există însă o realitate, și este foarte clar pentru mine că Ucraina trebuie să găsească resurse pentru plata datoriilor existente, care se ridică la 4 miliarde de dolari. Aici discutăm despre relații comerciale care trebuie respectate.

 - Da, categoric. După alegerile din Moldova voi face o vizită, care va fi și una de rămas bun, și voi depune cerere pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova. Am și un susținător: Eugen Tomac, care mă tot întreabă când voi depune cererea.

(Sursa:  evzmd.md)
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate