Editura Evenimentul si Capital

Litoral 2014, cu “turişti mulţumiţi” şi încasări uriaşe. Litoral 2015 , fără scumpiri la cazare

Autor: | | 0 Comentarii | 774 Vizualizari

Peste 1,5 milioane de turişti şi-au petrecut, în acest sezon estival, vacanţele pe litoralul românesc ceea ce a dus la încasări de peste 200 milioane de euro. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, numărul turiştilor mulţumiţi de calitatea serviciilor de pe litoral a crescut la 70%, au anunţat astăzi, la Mamaia, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi ai Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR) adunaţi la o şedinţă de bilanţ şi la Târgul de Turism Litoral-Delta Dunării.

Peste 50% din vânzările prin agențiile de turism au fost pentru Mamaia și Năvodari, dar vânzările pentru stațiunile din sudul litoralului și-au reluat trendul de creștere, cu 7%. Preşedintele ANAT, Lucia Moarariu, a declarat la conferinţa de bilanţ că faţă de anul trecut, vânzările au crescut cu 2% în timp ce preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Corina Martin crede că vânzările pentru litoral sunt mai mari cu 5%. Valoarea medie a pachetului de vacanţă, per turist, a fost de 599 de lei, cea mai ridicată fiind la Mamaia, 720 de lei, iar cea mai scăzută, 311 lei, la Eforie Sud.

Mamaia a stagnat, sudul litoralului a crescut

Faţă de anul 2013, în sezonul estival 2014, la evoluţia vânzării pe staţiuni , Mamaia a rămas staţionară, crescând mult, cu 25% , interesul pentru staţiunea Venus, datorită investiţiilor. Au scăzut vânzările, minus 25%, pentru staţiunea Costineşti , “evaziunea fiscală de aici îşi spune cuvântul”. Staţiunea Olimp a avut minus 7% vânzări. Toate programele speciale promovate de ANAT şi FPTR au înregistrat creşteri între 5% şi 20% faţă de anul trecut. Serviciile tip all inclusive vândute pe litoral, prin agențiile de turism, au un success din ce în ce mai mare, înregistrând în această vară o creștere de 25%.

Hotelierii de pe litoral, supăraţi pe guvern

„Vream turişti, vrem să facem investiţii şi să fim lăsaţi în pace!”, s-a enervat preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelierilor din Mamaia, Nicolae Bucovală, supărat că guvernul ignoră turismul. El a avertizat că turismul nu mai poate funcţiona dacă guvernul nu se implică în rezolvarea „urgentă” a problemelor investitorilor de pe litoral. Nicoale Bucovală face referire la impozitul forfetar, „rătăcit undeva în sertarele Senatului”, la problema vaucherelor de vacanţă, uitată şi ea. Hotelierii cer scăderea impozitului pe clădiri, având în vedere că funcţionează mai puţin de şase luni pe an,şi scăderea TVA-ului la alimentaţia publică. „Nu mai putem continua cu 24%, mai ales la all inclusive, e imposibil să supravieţuim”. Plajele ar trebui predate hotelierilor iar preţul uitilităţilor ar trebui redus, cum se întâmplă în ţarile concurente. „Facem comparaţie de tarife cu Grecia, Bulgaria, Turcia, unde guvernele respectice se implică în turism” a spus Nicolae Bucovală precizâd că revendicărilelor trebuie să ajungă pe masa guvernului.

„Nici nu ştim cine e ministrul Turismului”

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turimsul Românesc, Mohammad Murad, este şi el nemulţumit de relaţia cu guvernul, acuzând lipsa de comunicare. „Nici 3% din cei care lucrează în turism nu ştiu cum îl cheamă pe ministrul Tturismului. Nu avem canale de comunicare. Am început să o plângem pe doamna Grapini”. Preşedintele FPTR constată că pe lângă creşterea gradului de ocupare şi a veniturilor, a crescut încrederea în produsul turistic. „Dacă acum 10 ani, plecau nemulţumiţi 50% dintre turişti, astăzi pleacă mulţumiti peste 70%. Se oferă servicii de calitate, încredere în produsul românesc”. S-a plâns însă, pe lângă revendicările hotelierilor, de fiscalitatea excesivă şi de relaţia cu autorităţile locale.

Mohhamad Murad-„ Am observat că fără politică nu se poate. Vom discuta şi cu alte partide

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X